Ecologistul Marius Bălan, de la Bistrița Civică: Propuneri pentru proiecte la Bugetul Bistriței în 2021

Ecologistul Marius Bălan, de la Bistrița Civică: Propuneri pentru proiecte la Bugetul Bistriței în 2021

Ecologistul Marius Bălan, de la Bistrița Civică, transmis pe adresa redacției o serie de propuneri și proiecte referitoare la Bugetul municipiului Bistrița din anul 2021. Între altele, acesta își dorește treceri subterane la Poșta Veche, Piața Decebal sau Zona Han, mai multe toalete publice, dar și achiziția unor clădiri istorice de către Primărie. 

Marius Bălan a constatat cu satisfacție că cei mai mulți actuali consilieri locali, dar și primarul Ioan Turc, au promis măsuri ecologiste în pliantele distribuite bistrițenilor în campania electorală din septembrie 2020. „Voi fi foarte atent dacă aceste promisiuni se vor concretiza și le voi face cunoscute celor din preajma mea și colegilor cu care colaborez”, a anunțat Marius Bălan.

Iată ce își dorește Marius Bălan, alături de un grup mare de ecologiști:

Vă enumerăm toate punctele discutate între noi în ședințe serioase. Vă rugăm să le sustineți, să vi le însușiți și să le implementați atât din fonduri proprii, guvernamentale și mai ales din fonduri europene cu proiecte serioase. Sperăm mult că după încheierea unui mandat de patru ani, aceste obiective studiate și dorite de noi vor aduce o schimbare majoră în viața noastră. Nu șiu câți din dumneavoastră ați stat de vorbă cu peste 10.000 de bistrițeni din 2007 încoace, dar eu și colegii mei am făcut-o, strângând semnături împotriva unor proiecte aberante, costisitoare și inutile, care nu vrem să nu se mai repete”, a mai punctat Marius Bălan.

1. Retragerea urgentă a actualului proiect CADASTRUL VERDE (registrul spațiilor verzi) făcut necorespunzător și neprofesionist, ocolind și sfidând norme de aplicare din legislație. Alocarea sumei necesare executării unei lucrări ca la carte și DEZBATERE PUBLICĂ, așa cum prevede Legea 24. Spații Verzi, după care să urmeze asumarea în cadrul unei hotărâri HCL.

2. Retragerea definitivă a proiectului distructiv de mediu prin care se dorea MINERALIZAREA Pieței Centrale care prevedea dispariția a 5021 mp spații verzi, precum și tăierea a 70 de arbori. Revizuire la o viitoare modernizare și Dezbatere Publică.

3. Să se aloce banii necesari pentru refacerea și plantarea în cele peste 300 de locașuri  de arbori de aliniament care în prezent sunt acoperite de dale, asfalt sau pline de cioturi de la precedentele taieri. În ultimele trei mandate ale foștilor edili, Bistrița a pierdut peste 1.000 arbori pe toate străzile orașului și între blocuri.  O dată cu refacerea acestor perimetre și cu plantările de aliniament, se asigură singura măsură cunoscută la ora actuală de reducere a POLUĂRII din oraș. 

4. Readucerea terenului degradat din fosta groapă de gunoi din Zăvoaie la un stadiu de folosință publică prin plantarea de arbori cu creștere rapidă Paulownia Elongata, Plop Canadian, Metasequoia etc. Aceasta ar putea să devină o insulă VERDE  estetică, iar, în timp scurt, chiar un părculeț de utilitate publică. Emanațiile de gaz de putrefacție vot fi mai repede absorbite de coronamentele arborilor și de rădăcinile lor.

5. Parteneriat public-privat  privind soarta LACULUI MHC (bazinul compensator cu apa) si redarea lui pentru pescuit și agrement un lucru foarte asteptat de bistriteni. Proiect European pentru refacerea intregii zone parasite. Aici AJVPS doreste mult sa faca o repopulare  cu pesti cum nu s-a mai vazut in cei 31 de ani de cand comunistii ne-au lasat ceva benefic noua si administratia nu a stiut ce sa faca acolo. 

6. Studiu de trafic în punctele foarte aglomerate și proiectarea de treceri subterane în punctele Poșta Veche, Piața Decebal, Zona Han Spital, Liceul INFOEL.

7. Toalete publice în zonele Han-Spital, Palatul de Justiție, Big. Modernizarea și redeschiderea celor din partea de sus a Pietonalului. Este o mare necesitate, având în vedere cum și ce se aude prin respectivele zone, sau felul în care sunt surprinși cetățenii în anumite impostaze…

8. Un bazin olimpic de înot care se poate proiecta pe un loc  al unui punct termic dezafectat  si care sa fie la indemana celor care doresc sa faca sport .

9. Reînființarea unui OBOR – TÂRG de animale mici și mijlocii, cereale, produse agricole, etc foarte dorit și așteptat de producătorii autohtoni ai județului. Posibile locații: Sărata, Viișoara, Sigmir, Unirea.

10. Cumpărea și instalarea de camere video pentru supravegherea stării mediului unde se arunca gunoaie . Locatiile sunt foarte bine cunoscute de Administratie .

11. Amenajarea unei POPICĂRII într-un punct termic la care se poate da o asemenea destinație. 

12. Declararea pădurii CODRIȘOR – pădure-parc prin hotărâre de Consiliu Local. Începerea studiului și a proiectării în acest sens. Fondurile Europene sunt mai mult decât generoase pe astfel de proiecte. O nouă punte pietonală peste râu din zona stadionului municipal.

13. Asfaltarea străzii Viorelelor, sant, indiguiri la baza pădurii, parcări în zona hotel Traianus unde terenul permite, pistă de biciclete și declararea ca Zonă de Agrement a întregului perimetru dintre ștrandul municipal și podul Jelnei. Fără circulație mare, fără linie de autobuze.

14. În fiecare an din acest mandat al edililor să se construiască cel puțin o parcare supraterană de 200-300 locuri, pe câte un punct termic dezafectat, acolo unde permite terenul.

15. Licitație cu o firmă specializată care într-un singur an să dezafecteze complet locurile ocupate de aceste construcții (adevărate maghernițe) numite puncte termice

16. Capsularea bazinelor de la stația de epurare a orașului și evitarea răspândirii mirosurilor grele, pe timpul  verii. Este insuportabil pentru cetățenii care locuiesc în zonă, dar și pentru turiștii care ne tranzitează orașul.

17. Cumpărea de către Primărie a unor imobile de mare valoare, cum sunt Casa IOAN ZIDARUL de pe Pietonal sau fosta Bibliotecă Județeană de pe strada Gării.

Aici ar putea funcționa – consideră ecologistul Marius Bălan – Casa Societății civile. Ong-urile, asociațiile studențești, elevii, scriitorii sau artiștii s-ar putea întâlni aici, ar putea socializa și impune idei sau dezbateri benefice pentru noi toți.

Doar în condiții de respect reciproc putem să devenim mai civici și de ajutor pentru administrația noastră”, conchide Marius Bălan.

Foto @ Marius Bălan Arhivă

FOTO- A scăpat fără nicio zgârietură, după o cascadorie ca-n filme aprilie 14, 2021 - Un tânăr de 23 de ani a scăpat fără nicio zgârietură, după ce a fost protagonistul unei cascadorii ca-n filme, între localitățile Șirioara și Coasta. Acesta a ieșit cu mașina în decor, unde a pus-o cu roțile-n sus.
SURSE: Alexandru Pugna preia Centrul Județean pentru Cultură aprilie 14, 2021 - Fostul secretar de stat Alexandru Pugna va prelua Centrul Județean pentru Cultură, cel puțin temporar, până se va organiza un concurs în acest sens. Se pare că decizia ar fi aparținut angajaților instituției.
Cât timp ne-ar lua vaccinarea în Bistrița-Năsăud, după calculele prefectului Stelian Dolha aprilie 14, 2021 - Numărul persoanelor care se vaccinează anti-COVID crește. Mai mult, crește încet și capacitatea de vaccinare la nivelul județului. Zilele trecute s-a înregistrat și un record. Conform declarațiilor prefectului Stelian Dolha, în ritmul la care se vaccinează acum, în mai puțin de un an se imunizează toți bistrițenii. 
Cine va prelua funcția de manager la Centrul Județean pentru Cultură, în locul lui Gavril Țărmure aprilie 14, 2021 - A rămas vacant postul de conducere la Centrul Județean pentru Cultură – după ce Gavril Țărmure a câștigat concursul de manager la Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc”. Cine are șanse să preia fotoliul de manager:
FOTO – Avocații din Bistrița, la protest! „Este o noutate absolută, cu implicații majore privind libertatea exercitării profesiei!” aprilie 14, 2021 - Avocații din Bistrița au ieșit astăzi la protest, preț de 10 minute, manifestându-și astfel dezacordul față de decizia unor judecători. „Este o noutate absolută, cu implicații majore privind libertatea exercitării profesiei!”, a explicat avocatul Dacia Rübl, decanul Baroului Bistrița-Năsăud. 
Radu Moldovan se pregătește să taie în carne vie la fondul de salarii. Cum se va munci de acum în instituție: aprilie 14, 2021 - Potrivit președintelui Consiliului Județean Radu Moldovan se vor face reduceri consistente la cheltuielile cu salariile în instituție. Toți directorii și șefii din instituție sunt puși să aleagă dacă dau oamenii afară sau le reduc programul de muncă și implicit și salariul la cei existenți.
Grupul TeraPlast cumpără Somplast! A primit aprobarea Consiliului Concurenței aprilie 14, 2021 - TeraPlast a primit ieri avizul favorabil al Consiliului Concurenței pentru dobândirea controlului unic asupra Somplast. Compania a executat ordinul de vânzare al fostului acționar majoritar al Somplast SA în 29 decembrie 2020, iar după ce a primit avizul favorabil al Consiliului Concurenței își va exercita controlul asupra societății.
INCREDIBIL: 70.000 lei – amenzi în numele pandemiei pentru proprietarul unei cafenele din Bistrița aprilie 14, 2021 - Proprietarul uneia dintre cele mai longevive cafenele din Bistrița nu are liniște deloc. De la debutul pandemiei și până acum, acesta a strâns un număr record de amenzi primite.
Vlad Voiculescu, demis! Dan Barna preia interimatul! aprilie 14, 2021 - Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a fost demis astăzi din funcție. Premierul Cîțu a anunțat că decizia va fi publicată tot azi, în Monitorul Oficial. Interimatul va fi preluat de Dan Barna.
FOTO/VIDEO: Vino în lumea prințeselor la Corina & Cotti Salon and Beauty Market din Bistrița! aprilie 14, 2021 - Luna aprilie vine cu o surpriză plăcută pentru fetițele din Bistrița care vor să fie aranjate și tratate ca niște prințese. Corina & Cotti Salon and Beauty Market de pe strada Crinilor Nr.2 din Bistrița pune la dispoziția clienților săi un serviciu nou: tuns și aranjat pentru fetițe într-un cadru de basm.
AȚI VĂZUT-O?? A dispărut de lângă mama ei! aprilie 14, 2021 - Polițiștii cer autorul cetățenilor în găsirea unei minore. Aceasta a dispărut de lângă mama ei, ieri, în jurul amiezii. Oricine poate oferi informații e rugat să sune la 112 sau să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție.
Ancuța Cârcu conduce un grup de cercetare pe Valea Someșului aprilie 14, 2021 - Revenită în țară mai mult din cauza unui proces în care are calitatea de inculpat, Ancuța Cârcu nu stă degeaba și se implică în cercetare. Aceasta conduce echipa care va desfășura un proiect de cercetare pentru energia verde, pe Valea Someșului. Ancuța Cârcu s-a stabilit în urmă cu câțiva ani în Tenerife, unde a administrat...
Turc: Paradoxal, bistrițenii se vaccinează acum cu Astra Zeneca! Nici eu nu am nicio reținere! aprilie 14, 2021 - Angajații centrului de vaccinare de la SVSU șomau, acum o săptămână, din cauza reticenței față de serul de la Astra Zeneca! După ce primarul a anunțat că a cerut schimbarea pe Pfizer, lucrurile s-au schimbat. „Paradoxal, bistrițenii se vaccinează acum cu Astra Zeneca. Nici eu nu voi avea nicio problemă să mă vaccinez cu Astra Zeneca!”, a declarat Ioan Turc.
Măsură EXTREMĂ la Sângeorz Băi! Un localnic a rămas fără mașină după ce a uitat să dea pe la casieria primăriei aprilie 14, 2021 - Un sângeorzan a rămas fără mașină, după ce a „uitat” să își plătească dările la stat. Este pentru prima dată când o primărie recurge la această măsură, prin Poliția Locală, pentru recuperarea taxelor și impozitelor restante.
FOTO/VIDEO – MINUNAT: O pisică și puiuții săi de nicio zi, salvați din spatele frigiderelor unui supermarket aprilie 13, 2021 - Bistrițenii au auzit mieunatul unei pisici, care venea din spatele frigiderelor unui supermarket. Cei de la SVSU Bistrița au mers și au scos patru puiuți de pisicuță și pe mămica lor. Acum, aceștia se află la veterinar și sunt în așteptarea unei familii iubitoare care să-i ia acasă.
Ai chef să arunci gunoaie în natură, la Tiha Bârgăului? Pregătește-ți din timp și 1.000 de euro! aprilie 13, 2021 - Exasperați de faptul că nu biruiesc să strângă atâtea gunoaie câte reușesc să arunce localnicii, autoritățile din Tiha Bârgăului pregătesc măsuri drastice. Primăria din localitate a început demersurile pentru achiziționarea unor camere de supraveghere. Consiliul Local a decis și majorarea cuantumului amenzilor.
În plină pandemie, Comelf nu renunță la muncitorii străini și mai aduce 34 de indieni aprilie 13, 2021 - Comelf SA Bistriţa îşi măreşte portofoliul de angajaţi. Până la sfârşitul anului 2021, pe lângă cei 30 de angajaţi activi veniţi din India, se vor mai adăuga încă 34. Comelf a recrutat specialişti în sudură și operatori maşini cu comandă numerică (CNC).
Nu ne vom parca mașinile pe fostul Cinema 23 August. Acesta nu moare, ci se transformă! aprilie 13, 2021 - În cadrul dezbaterii publice de ieri, primarul Ioan Turc a anunțat că date fiind reacțiile bistrițenilor care nu sunt de acord cu demolarea fostului Cinema 23 August și transformarea sa într-o parcare a renunțat la idee. Fostul cinematograf nu doar că rămâne în picioare, ci chiar se transformă într-o instituție de cultură de care ducea lipsă Bistrița.
FOTO/VIDEO – TIHA BÂRGĂULUI: Punct gastronomic local, „La Elena din deal” aprilie 13, 2021 - Festin și răsfăț culinar total – astăzi, în Tiha Bârgăului, acolo unde chef Elena Rus, cu sprikinul Asociației „Produs în Bistrița-Năsăud”, a inaugurat punctul gastronomic local „La Elena din deal”. „M-am născut și am locuit la țară și am avut norocul să moștenesc rețete foarte vechi. Este o tradiție de familie. Bunica mea era bucătăreasă la nunți… Cred că de acolo am luat pasiunea pentru gătit...”, a mărturisit chef Elena Rus.
SURSE: Un polițist de la Imigrări și-ar fi luat la bătaie șeful. Scandalul s-ar fi lăsat cu dosare penale aprilie 13, 2021 - Luna trecută, un polițist de la  Biroul pentru Imigrări al județului Bistrița-Năsăud și-ar fi luat la bătaie tocmai șeful. Totul s-ar fi petrecut în timpul programului, chiar în instituție. Întreg scandalul s-a lăsat și cu plângeri penale, dosarul ajungând la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj.
Vrei să te vaccinezi? Pentru Astra Zeneca NU îți trebuie programare aprilie 13, 2021 - Comitetul Național de Vaccinare a emis o circulară prin care solicită centrelor de vaccinare să administreze ASTRA Zeneca și fără programare. Cei care doresc să se imunizeze cu acest ser se vor prezenta la centrele de vaccinare cu buletinul.
FOTO – Ca-n vremurile bune: Bistrițenii au umplut ieri terasele, pe pietonalul din centru aprilie 13, 2021 - Ca-n vremurile bune, bistrițenii au ieșit ieri cu zecile și au umplut terasele, bucurându-se de soare și de compania prietenilor. Pietonalul din centru a fost mai animat decât de obicei, spre bucuria proprietarilor de localuri din zonă.
Cu patinele în picioare 12 luni din 12! Ioan Turc vrea patinoar sintetic deschis tot anul aprilie 13, 2021 - Primarul Ioan Turc vrea să amenajeze în Bistrița un patinoar sintetic, care ar fi deschis 12 luni din 12. Astfel, Bistrița s-ar număra printre puținele orașe din țară care are așa ceva. Întreaga investiție ar ajunge la 745.000 de lei.
VIDEO – Niculae: Baia Mare vrea să arunce gunoaiele la noi! aprilie 13, 2021 - Șeful ADI Deșeuri a explicat, în cadrul emisiunii Bistrițeanul LIVE, despre necesitatea primăriilor de a face parte dintr-un ADI. Unul dintre motive ar fi gestionarea unei gropi de depozitare a deșeurilor. Acesta a precizat că inclusiv cei de la Baia Mare s-au arătat interesați să-și golească deșeurile în groapa noastră.
Aquabis: Străzi din Bistrița, fără apă potabilă astăzi aprilie 13, 2021 - Câteva străzi din Bistrița rămân astăzi, 13 aprilie 2021, fără apă potabilă astăzi - anunță Aquabis. 
VIDEO: Un minut de libertate supremă, în parcul municipal din Bistrița. Peisaj cu ființe neobișnuite aprilie 13, 2021 - Am avut noroc, ce-i drept. Din nebănuite motive, am avut onoarea să surpindem în toată splendoarea - un minut de nesperată libertate, liniște și pace – chiar în parcul municipal din Bistrița! Am admirat îndelung și insistent un peisaj cu buturugă retezată, zumzete și ființe neobișnuite:
TRIST: Doar un sfert din medicii de familie vor să facă vaccinare COVID în cabinete aprilie 13, 2021 - Medicii de familie ar putea administra vaccinul anti-COVID, în viitorul apropiat. La o primă strigare, doar un sfert dintre medicii din județul nostru s-au arătat interesați să-și imunizeze pacienții. 
Căianu Mic: După trei ani de când a fost țepuit, bărbatul și-a primit un sfert din suma cu care a bătut palma pentru cele aproape 300 de oi aprilie 12, 2021 - Un bărbat din comuna Căianu Mic a decis să renunțe la turma sa de oi și să-și facă un trai din transportul internațional. Doi constănțeni s-au arătat interesați să-i cumpere cele aproape 300 de oi. Doar că au dispărut, cu tot cu acestea. După trei ani de zile, țepuitorii au fost prinși, iar omul și-a recuperat  doar un sfert din valoarea pentru care „bătuse palma”.
Primăria Bistrița își face academie de fotbal și dă bani sportivilor care se antrenează cu campioni aprilie 12, 2021 - Noua administrație este decisă să investească și în sport. Astăzi, primarul Ioan Turc a prezentat planurile sale cu privire la sportul din municipiu. Printre ele se numără și înființarea unei academii de fotbal și finanțarea sportivilor care se antrenează cu campioni.
VIDEO – Eugen Bușcoi, primarul din Zagra: O veste bună pentru locuitorii din Aluniș, afectați de inundațiile din februarie aprilie 12, 2021 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Eugen Bușcoi din Zagra a vorbit, între altele, despre lucrările care se desfășoară în localitatea pe care o administrează. Edilul a venit și cu o veste foarte bună pentru localnicii din Aluniș care au suferit de pe urma alunecărilor de teren din februarie: