12.6 C
Bistrița
vineri, mai 7, 2021

Femeile nu prea se înghesuie în politică, în Bistrița-Năsăud. Județul nostru, pe ultimul loc la candidați de gen feminin

Potrivit unei analize realizate de o platformă dedicată alegerilor, Bistrița-Năsăud se află pe ultimul loc la candidați de gen feminin pentru funcția de primar,  alegerile care bat la ușă.

Femeile nu prea se înghesuie în politică, spun statisticile. Genul feminin nu pare să prindă curaj nici de la un tur de alegeri la altul. Astfel, procentul de femei care cadidează la alegerile locale a crescut față de iunie 2016 cu doar 1,5 %, de la 21,4% la 22,9%.

Conform unei analize realizate de expertforum.ro, cele mai mari discrepanțe se pot observa la candidaturile pentru funcția de primar. Doar 9,9% dintre candidații pentru funcțiile de primari sunt femei.

Cele mai multe femei care candidează la alegerile locale care bat la ușă le regăsim în București (34,3%), mai apoi în Constanța (26,7%) și în Tulcea (26,15). Culmea, Bistrița-Năsăud se află pe ultima poziție în acest clasament. Doar 18,8% dintre candidații din județul nostru sunt femei.

Cu toate acestea, s-a reușit performanța de a avea doi candidați de gen feminin la alegerile pentru funcția de primar al Bistriței. De asemenea, în județ mai întâlnim femei care candidează pentru funcția de primar de comună.

Când vine vorba despre partide, UDMR-ul are cele mai multe femei care candidează (27,9%), formațiunea politică fiind urmată de PMP (25,3%) și PLUS (25,1). Pe ultimele locuri regăsim PSD, cu 19% și PNL cu 18,6%.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

FOTO – NOU de Paște, la Euforia: Aranjamente florale cu licheni stabilizați!

Alege ca sărbătorile acestea pascale să fie pline de culoare! Cu aranjamentele de la Euforia Floral...

Grupul TeraPlast aderă la cea mai mare inițiativă globală de sustenabilitate

Grupul TeraPlast devine parte a UN Global Compact, cea mai importantă inițiativă în domeniul guvernanței corporative...

GRĂBEȘTE-TE! La MAC GSM ai SUPER reduceri, PLUS ocazia de a câștiga un voucher de 500 de lei!

Mai sunt doar TREI zile de mega oferte la MAC GSM. Acum găsești sute de produse...