17.1 C
Bistrița
duminică, iulie 3, 2022

FOTO: În așteptarea „transformării”, Cinematograful 23 August devine pericol pentru cei ce trec prin zonă

Preluat de Primăria Bistrița la începutul acestui an, Cinematograful 23 August încă așteaptă să fie transformat în teatru. Până una alta, clădirea se degradează cu fiecare zi și devine un pericol pentru trecători.

La începutul acestui an, primarul Ioan Turc anunța că municipalitatea a reușit să preia clădirea unde a funcționat Cinamtograful 23 August. Aceasta ar urma să se transforme într-un teatru, potrivit declarațiilor edilului.

Primăria Bistrița aștepta o expertiză, pentru a-i spune dacă clădirea poate fi reabilitată sau va fi dărâmată și reconstruită din temelii.

Până una alta, clădirea care e lăsată de izbeliște de decenii, se degradează cu fiecare zi. Din fațadă se desprinde tencuiala, iar țiglele și bucăți din lemnul care compune acoperișul au început să cadă, devenind periculos pentru cei care trec prin zonă.

În partea din spate a clădirii, unde au căzut țiglele de la acoperiș a fost restricționată zona care compune trotuarul cu o bană, însă cam acestea sunt măsurile luate până acum de municipalitate.

 

 

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Initial intentia primarului Ioan Turc era demolarea clădirii pentru a face loc unei parcări, numai că acest lucru nu este posibil. Legea nr.303/2008, in baza căreia s-a facut transferul catre primăria Bistrita prevede faptul că sălile şi grădinile de spectacol cinematografic, aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor ”RomâniaFilm”, împreună cu terenurile şi bunurile mobile aferente, trec în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale locale, comunale, orăşeneşti, municipale şi al sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz, şi în administrarea consiliilor locale respective, iar acestea sunt obligate ca în termen de maximum 4 ani să asigure prin investiţiile necesare reabilitarea, dotarea şi modernizarea sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic preluate. Asadar, conform legii primarul Ioan Turc nu are altă alternativă decât să reabiliteze clădirea. De fapt, el a identificat ca destinatie pentru clădirea fostului cinematograf 23 August care după ce va fi consolidată, refăcută, si adaptată, aceasta să devină sediu pentru teatru permanent la Bistrita. Totusi, pentru ca fostul „Cinema 23 August” să devină un teatru functional cu dotări la nivelul standardelor actuale inafară de consolidarea si reabilitarea clădirii este necesar ca in prelungirea sălii de spectacole actuale, in locul anexelor dinspre strada Lupeni să fie construită o clădire nouă pentru scenă prevazută cu toate dependintele necesare , inclusiv o fosă pentru orchestră, dar si cabine pentru actori. In acest sens, pentru a se integra in arhitectura zonei, turnul scenei ar putea fi imaginat astfel incât să imite „Bastionul Măcelarilor” din sistemul de aparare al vechii cetati medievale a Bistritei. De asemenea, in partea dinspre curte a salii actuale, ar putea fi extins un foaier amplu pentru public prevazut si cu spatii pentru garderobă.
    Asadar, anexele din spatele clădirii, de pe strada Lupeni, unde au căzut țiglele de la acoperiș, ar trebui demolate si demarate lucrările de construire a turnului scenei si a cabinelor pentru actorii viitorului teatru bistritean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să aveți mai puține jucării pentru copii

Jucării. Uneori, parcă sunt peste tot... ca o armată nesfârșită într-un război fără sfârșit. În ultimii...

Sortimentele de salam pe care trebuie să le încerci

Este unul dintre cele mai populare tipuri de cârnați din lume! Dar ce este mai exact? Acest...