18.8 C
Bistrița
luni, mai 29, 2023

FOTO – Lumea e bine făcută. Între altele, și grație unei instituții din Bistrița…

TVR 3 va difuza astă-seară cronica unui eveniment de avangardă singular și insolit, desfășurat în inima capitalei, pe Calea Victoriei. Intitulat „LUMEA E BINE FĂCUTĂ”, evenimentul a fost realizat în colaborare cu o instituție din Bistrița:

Într-un spațiu expozițional din plin centrul capitalei, pe Calea Victoriei, în așa-numitul Kube Musette (deja renumit în lumea artelor vizuale), colectivul revistei de cultură de avangardă „Infinitezimal” grupat în jurul liderului lor Sebastian Vlad Popa a organizat o săptămână de manifestări culturale multimedia succesive.

Filmul acestor evenimente va fi difuzat astă-seară, de la ora 23.00, pe TVR 3. Acesta reprezintă cronica video pas cu pas a acelui eveniment singular și insolit, intitulat precum numărul 11 al revistei „Infinitezimal” care s-a lansat acolo: LUMEA E BINE FĂCUTĂ.

Aceste cuvinte-slogan au fost afișate la vedere pe un perete, scrise cu litere luminoase din neon. Organizatorii au denumit Kube Musette în acea săptămână „Spațiu de Jurnalism Poetic”.

Colaboratorii evenimentului în sine au fost Sebastian Vlad Popa, Gavril Țărmure, Ioana Crăciunescu, Ioan Bogdan Lefter, tineri artiști în curs de afirmare din mai multe țări vecine (muzicieni), redactorii „Infinitezimal”, artiști plastici și mulți alții.

Actrița și poetesa Ioana Crăciunescu a fost un personaj principal, generând momente unice tip jam-session cu ea recitând și muzicienii cântând.

În plin marasm social manifestat prin convulsiile de tip #Rezist care au însoțit (flancat) evenimentul cultural multimedia „Infinitezimal” – sau prin evenimente de răsunet precum moartea fostului rege Mihai al României, survenită chiar în acele zile – arta de avangardă nu încetează să existe spontan, inflorescent, seducător…

S-a întâmplat în inima capitalei României, unde inițiatorii acestui eveniment au generat acțiuni ce frizează marile momente ale gândirii de avangardă culturală din capitalele lumii și celebrele acțiuni multimedia. Un contrapunct la ideea că totul e rău sau discutabil în România zilei de azi.

Realizatorul filmului abordează colecția de personaje etalată la fața locului, punând fiecăruia aceeași unică întrebare-etalon: „Lumea e într-adevăr bine făcută?” Răspunsurile constituie la rândul lor o adevărată colecție.

Concepția regizorală este aceea de cinéma-vérité cu toate valențele sale, dar care creează prin filmare și montaj un univers suprarealist propriu artei de avangardă, planurile temporale intersectându-se în permanență. Videoclipurile experimentale abundă, montate exclusive pe muzica înregistrată în zilele acțiunii.

Proiectul a fost posibil și grație colaborării cu Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...

Noi locuri de muncă, la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building și Iproeb. Ofertă Marea Britanie

Se caută personal pentru construcția rețelelor de fibră optică în Marea Britanie. Este nevoie de supervizor șantier, jonctor fibră optică, șofer profesionist, asfaltator, excavatorist, muncitor. Noi locuri de muncă, disponibile și la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building sau IPROEB.

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anunțat speakerii din cadrul evenimentului

Transylvania Green Energy Forum are loc în curând la Cluj-Napoca. Tranziția înspre energia verde devine o...