FOTO: Românii, români! Valoarea, valoare…

FOTO: Românii, români! Valoarea, valoare…

Auzind vorbindu-se mult despre românii dinafara granițelor țării – m- am gândit să pun pe hârtie ceea ce îmi vine în gând și în suflet, acum. Despre ce? Despre cine? Despre acei români plecați și stabiliți departe de țară, dar despre care nimeni nu scrie sau se scrie prea puțin, aici. De ce?

Pentru că trebuie să-i întâlnești în ocazii absolut speciale, să-i cunoști personal, să le cunoști povestea care uneori nu-i deloc ușoară, deși așa pare.

Doar așa le înțelegi meritele și valoarea, admiri felul în care reprezintă România și poartă tricolorul, în diferite competiții și câștigă. Dovedind lumii întregi că foarte mulți din cei plecați sunt priviți cu atâta admirație, în țările de adopție!

Eu mă consider o norocoasă, prin faptul că, începând cu anul 2016, când am ieșit pentru prima dată în afara țării, participând la o festivitate de premiere literară în Italia, continuând apoi, la diferite activități culturale în Austria, Italia, Bulgaria – am cunoscut și am văzut o altă față a lucrurilor, negăsită în interior și necunoscută mie, până atunci. Doar acolo se poate vedea cu ochii sufletului și ai minții !

O bucurie pe chipul fiecărui român cu care te vezi, poate pentru prima oară. Îi înțelegi graiul și îi admiri ia și costumul popular. Îi admiri că le poată. Este legatura lor de suflet cu țara, legătura de neam , fiind uniți de tricolorul nostru. Poartă în suflet o bucurie aparte!

Cu ocazia unui asemenea eveniment, am cunoscut o scriitoare, Daniela Forcoș, stabilită în Italia, de mulți ani .

De loc, de prin părțile Bacăului, a plecat „spre mai bine”, așa cum au făcut-o mulți. Și-a lăsat în țară părinții și rudele, a început să muncească din greu, iar noaptea, să studieze, pentru a termina o facultate în domeniul Medicinei Alternative, în limba italiană. Mai precis Universitatea de Naturopatie, unde a reușit să se facă apreciată și respectata, ca și terapeut pentru reabilitare. Iar apoi, ca… poet, ca doamnă a poeziei româno-italiene, precum Alexandra Firiță și Marioara Vișan.

Daniela ne mărturisește:

Am început să scriu și am așezat pe foaia albă și rece de prin străini tot plânsul sufletului meu, fiecare moment când disperarea și dorul de ai mei, mușcau hulpav din mine.

Am început timid, cu diplome de merit, fără să uit că sunt româncă și că dorul de țara mă motiva să urc încet, dar sigur…

Da, un poet ce a obținut peste 35 de premii, medalii, mențiuni și distincții. Iar unele în care a fost premiată ca unic autor. Da, românca noastră, Daniela! Cu poezie scrisă direct în limba italiană, sau bilingv. Are colaborări și cu revistele din țară, precum eCreator, Starpress, Salon Gutenberg.

Mai apoi, când s-a simțit pregătită, a făcut pași de gigant, câștigând multe premii naționale și internaționale. A fost prezentă în jurii și în 18 antologii literare și de cultură, calendare, agende italiene, apreciată de cei din Italia pentru talentul, seriozitatea, corectitudinea cu care vorbește și scrie în italiană, pentru modestia, seriozitatea și generozitatea ei, seninătatea la chip și suflet.

La toate premierele, poartă în mână tricolorul românesc.

Tricolorul românesc este vălul sufletului meu

Aș fi singură și goală sub cerul lumii, fără el

I-am întâlnit numele pe o listă, la un concurs internațional – Tra le parole e l’infinito – unde participasem și eu. Este un concurs organizat și condus de Ambasadorul Culturii și Păcii în lume, așa cum este recunoscut nu doar în Italia, cav. Nicola Paone.

Erau peste 14 țări înscrise în concurs și se făcuseră trei preselecții. Câștigasem un frumos loc 7, cu o povestire numită NIOKA, tradusă foarte bine de către recunoscuta traducătoare Mihaela Talaba. Îi mulțumesc și pe aceasta cale! O traducere bună te ajută și te ridică, nealterând mesajul textului, emoția care te face sa trăiești pe viu fiecare metafora fiecare lacrima, surâs, sau dor. Daniela câștiga atunci Premiul Președintelui.

Am îndrăznit să o contactez pentru detalii.

Din acea clipă, am rămas prietene. Iată-ne acum din nou împreună, concurente în același Festival Concurs Award Internațional, cu poezie tradusă în italiană și din nou câștigătoare cu premii foarte mari, noi și poeta Alexandra Firiță.

România a fost reprezentată din nou cu succes, iar tricolorul nostru strălucește din nou. Dar vă voi dezvălui amănunte după ce premierea va avea loc .

Nu e puțin lucru să participi la o competiție alături de reprezentanții din 14 țări ale lumii și să-ți ridici premiul purtând în mână tricolorul românesc! Nu este puțin lucru să crezi în tine, să perseverezi, să nu ai pretenții de promovare în grupuri literare!

Doar cu serioziate și fără să elogiezi pe nimeni, se poate. Doar așa nu porți frica unei polemici, nu ai teamă că ai pierdut un punct sau o virgulă din textul vieții tale. Din creația ta, de acolo unde urmărești mesajul și poate te lași furat de formă. Am auzit acolo un mare poet, cu ani mulți la tâmple, exprimând ideea: „Lăsați fetele astea tinere să scrie! Încurajați-le să scrie!”

De ce? Simțea valoarea și știa să o încurajeze, nu s-o sufoce! Nu am consimțământul dânsului să-i scriu numele, căci aș face-o, cu drag!

Aici am vrut să ajung! Datorită unor oameni de cultură precum Daniela Forcoș, Alexandra Firiță, Marioara Vișan, Mihaela Talaba, Mikela Totu, Vasile Hatos, Lidia Popa, stabiliți în Italia, prezenți in acțivitătile culturale ale Ambasadei din străinătate sau ale RTV, precum Ioan Godja (Austria), Ovidiu Cornilă (de la RTSpania), Ionela Flood (Anglia), Renata Verejanu (Chișinău), Carmen Salomie (Belgia), familia Gumman în Austria, Elisabeta Boțan (Spania), Melania Rusu Caragioiu (Canada), familia Porumb (Franța), Doru Dăncuș, Viorel Ploeșteanu (Dublin, Irlanda), Ben Todica (Australia), Alina Schreglmann (Germania), familia Gheorghiev de la Vidin (Bulgaria) sau Anchidim Moldovan (Chicago). Datorita lor, cultura românescă crează punți puternice de legătură, cu tot ce înseamnă valoarea Culturii Românești în lume. Desigur, sunt mulți asemenenea!

Neamul acesta are oameni de seamă! Mulți! Se poate vorbi și scrie mai mult despre dânșii. De ce? Pentru că este loc sub soare SUFICIENT, pentru toți! Sunt români stabiliți dincolo și care fac o altă muncă. O muncă de promovare a imaginii României. Pe majoritatea dintre cei enumerați, am avut ocazia să-i cunosc și sunt onorată, pe alții, încă nu, dar le rostesc numele cu respect!

Mulți sunt cei care, dinăuntrul țarii, care parcurg distanțe mari spre alte țări, pentru a promova cultura si limba română, precum Gabriela Verban, Liliana Liciu, Ioan Romeo Roșiianu, Trandafir Simpetru, Ligya Diaconescu, Floarea Cândea, familia Toni Ilica, Constantin Avadanei, Ioan Pintea, Menuț Maximinian, Gavril Tărmure, Dorel Cosma, Nicolae Băciuț, preot Nicolae Feier, familia Moga, Florin Săsărman, Virginia Linul…

Desigur, sunt mulți alții pe care aș vrea să-i cunosc și să-i îmbrățișez cu sufletul!

Nu-i așa că trebuie scris despre dânșii?

Prin intermediul lor, noi cei ce mânuim condeiul aici, colaborăm și împreună onorăm numele țării noatre sfinte !

Nu se vorbește îndeajuns despre dânșii și în anumite momente, trebuie să o facem! Altfel, imaginea României devine alta, nu cea reală! Și noi, cei din interiorul țării o putem modela, măcar așa! Dând Cezarului ce-i al Cezarului!

PS

Fac o pauză pentru a continua și completa. Un nume. Nu doar un nume, ci o verigă importantă într-un lanț, care nu poate lipsi. Un Ambasadorul Onorific al Culturii în Europa, cu titlul de Cavaliere ad Honoris Guardiano di Pace della Confederazione Internazionale dei Cavalieri Crociati Assisi-Malta, un om cu renume, pe care nimic nu-l oprește în a întări legătura dintre culturile popoarelor.

Este un italian respectat, organizator de festivaluri internaționale care prețuiește România și valorile ei, prețuiește arta, cuvântul, deschide granițele și nu îngrădește valoarea, ci o încurajează.

Daniela Forcoș declară:

„Primul mare pas în evoluția mea artistică a fost premiul Președintelui, al domnului Nic Pao, în cadrul festivalului Tra le parole e l’infinito. M-a premiat și a specificat că este un premiu unde încurajează noi talente. Așa am ajuns la 35 de premii, dar nu numărul este important, ci valoarea și creșterea profesională, experiența. Nu pot să nu recunosc lucrul acesta care m-a motivat să muncesc mult să mă perfecționez. A fost prima floare înflorită în grădina vieții mele literare departe de țărișoara mea, România…”

Nu s-a înșelat! Militează pe plan internațional, investește energie, suflet și bani, este sprijinit în tot ceea ce face în Italia, pentru toate țările cu care colaborează prin reprezentanții lor.

Fără un om de o asemenea valoare, punțile afirmării artistice s-ar prăbuși. Podul trebuie sa aibă obligatoriu, doi piloni, iar construcția lui să fie durabilă!

Pentru unii ce îndrăznesc să pornească, traversându-le, purtând în suflet dorința de a scrie, de a etala frumosul din artă.

Sunt românii străini? Sau străinii, români? Ar trebui să găsim singuri răspunsul la întrebări.

Restul este valoare, este muncă, este adevar, este modestie! Oricum, trebuie cunoscute! Prin intermediul ziarului dumneavoastră!

Și tot prin el trebuie subliniat faptul că tot ce este românesc, nu piere! Ci trebuie să dureze, să ridice și să fie purtat cu cinste!

Nu vreau să închei înainte de a-i ura Danielei multă inspirație și spor, în munca de terminare a celor două volume: unul de poezii în limba italiană, Amami o muorimi dentro, și un roman scris în limba română, ambele prefațate de Alexandra Firiță.

Ministrul Dezvoltării asigură că susține Sala Polivalentă din Wonderland. Finanțarea Aquapark-ului și a stadionului, sub semnul întrebării aprilie 16, 2021 - Prezent astăzi la Bistrița, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Cseke Attila a dat asigurări că va continua să susțină financiar sala polivalentă care se construiește în Wonderland. În ceea ce privește aquapark-ul și stadionul, obiective propuse pentru aceeași zonă, finanțarea stă sub semnul întrebării.
OPINII: Bugetul de weekend aprilie 16, 2021 - Eu nu sunt expert în finanțe sau economie, dar mi s-a părut ciudat să apară în plus, peste weekend, căteva zeci de milioane de lei, atât la venituri cât și la cheltuieli.
Ministrul Dezvoltării Cseke Attila: „E nevoie de creșe în mai multe localități din Bistrița-Năsăud” aprilie 16, 2021 - Prezent astăzi la Bistrița, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila a constatat o stare de fapt evidentă: e nevoie de creșe în mai multe localități din județ. Autoritățile din județ au fost invitate să se înscrie în programul derulat cu fonduri guvernamentale pentru construcția de creșe.
În vremuri grele, LECH-LACTO crește văzând cu ochii! A ajuns deja în patru județe aprilie 16, 2021 - LECH-LACTO SRL pare să crească chiar și în aceste vremuri complicate. Deja este prezentă pe piața din Bistriţa-Năsăud cu 5 magazine de specialitate şi altele 25 în judeţele Cluj, Alba şi Hunedoara.
Ioan Deneș (senator PSD): PSD a avut dreptate aprilie 16, 2021 - Senatorul PSD Ioan Deneș a comentat scandalul care s-a declanșat în coaliția de guvernământ, odată cu demiterea lui Vlad Voiculescu. PNL a falsificat datele pandemiei – susține Ioan Deneș.
Medicii de la Bistrița vor face gărzi și la Năsăud! UNDE se situează Becleanul: aprilie 16, 2021 - Cazurile de COVID sunt în creștere și se caută soluții de gestionare a situației. La noi în județ, problema nu sunt paturile de ATI ci lipsa personalului. Medicii de la Bistrița vor face gărzi și la Năsăud. Nici cei de la Beclean nu vor ”șoma”:
Polițistul bătăuș nu e la prima abatere! A mai bătut recent un fost pompier aprilie 16, 2021 - Ofițerul de la Biroul pentru Imigrări a județului Bistrița-Năsăud care și-ar fi lovit șeful pare să aibă antecedente. Cu o zi înainte de Revelion, polițistul a mai luat la bătaie un fost pompier de data aceasta. Totul s-a petrecut din cauza unor neînțelegeri copilărești...
AZI, în Bistrița: Recital extraordinar de pricesne și liturghie specială în Biserica de la Coroana aprilie 16, 2021 - Un eveniment special, astăzi, în Biserica de la Coroana: episcopul Europei de Nord va oficia o liturghie specială, iar bistrițenii sunt invitați și la un recital extraordinar de pricesne și o lansare de carte:
„Stingerea” la ora 20.00, de azi, în Bistrița, Beclean și încă CINCI comune aprilie 16, 2021 - Orașele și comunele care au incidența COVID peste 4 la mie au „program special” în weekend. Mai exact, magazinele se închid la ora 18.00, iar circulația e restricționată după ora 20.00. De azi, în Bistrița, Beclean, și încă patru comune se aplică aceste măsuri.
Aquabis: Străzi din Beclean, fără apă potabilă azi, pentru câteva ore aprilie 16, 2021 - Câteva străzi din Beclean rămân astăzi - 16 aprilie 2021 - fără apă potabilă, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Și-a luat primarul Turc pisi, să ne zgârie și scuipe pe Facebook! aprilie 16, 2021 - Din banii noștri, doar nu credeți că o plătește din bugetul familiei. Domn' primar, v-a scăpat pisi pe Facebook, zgârie și scuipă ceva de speriat!
Aquabis: Lucrări de spălare / dezinfectare a rețelelor de distribuție și aducțiune, în ȘASE localități! Apa nu va fi potabilă aprilie 16, 2021 - Timp de trei zile, se vor executa lucrări de spălare și dezinfectare a rețelelor de distribuție și aducțiune, precum și  a rezervoarelor de capăt - în ȘASE localități din Bistrița-Năsăud - anunță Aquabis. Apa nu va fi potabilă aici:
Echipa de fotbal Gloria 1 ar putea ajunge la Primăria Bistrița gratis. Primarul Turc nu o vrea aprilie 15, 2021 - Președintele Consiliului Județean Radu Moldovan a făcut cunoscut faptul că i-a sugerat primarului Ioan Turc să preia cu titlu gratuit echipa de fotbal Gloria 1 și să o ridice. Edilul însă ar fi refuzat această variantă, precizând că vrea să se concentreze pe o academie de fotbal pentru juniori.
Ioan Oltean și încă șase foști parlamentari își cer pensiile speciale înapoi! aprilie 15, 2021 - Supărați că li s-au tăiat pensiile speciale, Ioan  Oltean și alți șase foști parlamentari bistrițeni au acționat în instanță decizia mai marilor țării. Aceștia își cer pensiile speciale înapoi, abrogate prin  legea adoptată în Parlament în februarie 2021.
SONDAJ pentru părinți: Ce părere aveți despre cursurile online sau testarea elevilor la școală…?! aprilie 15, 2021 - Un sondaj de amploare circulă de ieri în mediul online: părinții sunt invitați să-și dea cu părerea în legătură cu orele online sau testarea elevilor la școală. Inițiativa aparține Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din învățământul preuniversitar.
La Beclean, primarul face tot! Viceprimarului i-a rămas…un microbuz școlar aprilie 15, 2021 - Nicu Moldovan (PSD) de la Beclean n-are încrede în nimeni și pace! Cel puțin asta înțelegem din organigrama votată în Consiliul Local. Viceprimarului Bogdan Rusu (PNL) i-a pus în fișa postului o singură sarcină: să vegheze microbuzul școlar.
FOCAR COVID la Cușma: 16 bunici infectați aprilie 15, 2021 - Noul tip de coronavirus a lovit puternic și în Centrul de Bătrâni de la Cușma. În ultimele 24 de ore au fost depistați 16 bunici infectați. Totul ar fi pornit de la un angajat care a fost infectat.
Spirtul Dora, success uriaș! Compania care-l produce și-a dublat cifra de afaceri aprilie 15, 2021 - Compania Ecoserv Năsăud, producătoare de alcool etilic, a înregistrat încasări uriașe în anul 2020. Și-a doborât recordul, profitând din plin de pandemie, ajungând astfel la o cifră de afaceri cu 216 % mai mare decât cea din 2019. Spirtul sanitar Dora s-a vândut în prima fază doar în instituții și companii de stat.
ANALIZĂ – Anomalia UDMR: Cum să dai mâna cu toți și cu nimeni pentru posturi călduțe aprilie 15, 2021 - Indiferent de guvernare, UDMR a reușit în ultimele decenii să meargă înainte, precum peștele în apă. Cu siguranță însă la anomalii mai mari decât asta n-am asistat: la nivel național și implicit cu repercusiuni în local, UDMR a bătut palma cu PNL. La nivel județean, UDMR a bătut palma cu PSD... Așa se face că UDMR își pune oamenii în poziții cheie după ce a bătut palma și cu puterea și cu opoziția.
Protecție împotriva incendiilor și nu prea! Percheziții de amploare, la o firmă care a livrat echipamente pentru zeci de instituții aprilie 15, 2021 - O serie de echipamente de protecție (extinctoare, hidranți) neconforme – cu sigilii sau etichete de conformitate și de valabilitate înlocuite – au ajuns la zeci de instituții din 28 de județe, între care și Bistrița-Năsăud. Polițiștii din Mureș au demarat percheziții de amploare:
VIDEO – IMPRESIONANT: Tumori craniene extirpate, premiere medicale și peste 1.000 de vieți salvate în cinci ani aprilie 15, 2021 - O echipă de profesioniști și aparatura modernă pusă la dispoziție la secția neurochirurgie au făcut posibilă salvarea a peste 1.000 de vieți. În cinci ani de zile,  echipa de neurochirurgi a Spitalului Județean de Urgență Bistrița a efectuat operații în premieră, au dat șansa la o viață normală sau au acordat o a doua șansă.
După PUG-uri paralele, a venit vremea bugetelor paralele: una a pus Primăria Bistrița pe site, alta a prezentat bistrițenilor aprilie 15, 2021 - Primăria Bistrița, prin primarul Ioan Turc, a prezentat zilele trecute într-o conferință de presă și ulterior într-o dezbatere publică bugetul propus pentru anul acesta. Documentul e disponibil de ceva vreme și pe site-ul instituției. Există doar o singură problemă... ce a fost pus la dispoziție bistrițenilor pe site nu se pupă cu ce a prezentat edilul. Oare pe masa consilierilor locali care varianta va ajunge?
AUDIO: Ne-am dat interesați de starea unui pacient internat în Spitalul Județean. Cine ne-a închis telefonul în nas: aprilie 15, 2021 - Mai mulți bistrițeni ne-au semnalat faptul că nu pot să afle informații despre cei dragi lor, internați în spital. Așa că ne-am încercat și noi norocul, sunând la mai multe secții pentru a vedea ce face „mătușa”. CUM ni s-a răspuns și cine ne-a închis telefonul în nas:
La Pinticu se fură curent… la greu! aprilie 15, 2021 - Percheziții de amploare la Pinticu, unde mai mulți localnici... furau curent. Pe lângă cele 12 case luate la puricat, jandarmii au „mers pe fir” - la propriu - percheziționând alte cinci case.
Dispozitiv soluție recurs dosar 3246/190/2019 aprilie 15, 2021 - Dispozitiv soluție recurs dosar 3246/190/2019
Comunicat: Lansare proiect cu titlul „Accesare grant pentru capital de lucru” aprilie 15, 2021 - Societatea LIN VET MEDICAL SRL anunță lansarea proiectul cu titlul „Accesare grant pentru capital de lucru” - proiect nr RUE M2-8252 înscris în cadrul Măsurii „Granturi pentru capital de lucru”, instituită prin OUG nr 130/2020.
Saci agățați în poartă, pentru gunoaiele reciclabile! Dispar aproape 800 de platforme cu containere semi-îngropate aprilie 15, 2021 - Se schimbă schimbarea! Platformele semi-îngropate vor dispărea din peisajul rural, și din unele zone din orașe. Aproape 800 de platforme vor fi scoase din pământ, fiind înlocuite cu... saci agățați în poartă.
FOTO- A scăpat fără nicio zgârietură, după o cascadorie ca-n filme aprilie 14, 2021 - Un tânăr de 23 de ani a scăpat fără nicio zgârietură, după ce a fost protagonistul unei cascadorii ca-n filme, între localitățile Șirioara și Coasta. Acesta a ieșit cu mașina în decor, unde a pus-o cu roțile-n sus.
SURSE: Alexandru Pugna preia Centrul Județean pentru Cultură aprilie 14, 2021 - Fostul secretar de stat Alexandru Pugna va prelua Centrul Județean pentru Cultură, cel puțin temporar, până se va organiza un concurs în acest sens. Se pare că decizia ar fi aparținut angajaților instituției.
Cât timp ne-ar lua vaccinarea în Bistrița-Năsăud, după calculele prefectului Stelian Dolha aprilie 14, 2021 - Numărul persoanelor care se vaccinează anti-COVID crește. Mai mult, crește încet și capacitatea de vaccinare la nivelul județului. Zilele trecute s-a înregistrat și un record. Conform declarațiilor prefectului Stelian Dolha, în ritmul la care se vaccinează acum, în mai puțin de un an se imunizează toți bistrițenii.