11 C
Bistrița
luni, martie 27, 2023

FOTO/VIDEO: Cimpoierii din Transilvania au pus pe jar un grup de turiști clujeni. Impresionantă lecție a Paladinilor de Terra Medies

S-a încins atmosfera, ieri în cetatea Rodnei. Cimpoierii din Transilvania au cântat publicului cu atâta pasiune, încât câțiva turiști clujeni nu au mai stat pe gânduri: au dansat minute întregi pe ritmurile medievale pline de energie…

S-au încins spiritele ieri, în cetatea Rodnei. Acordurile medievale pline de energie ale Cimpoierilor din Transilvania i-au pus pe jar pe turiștii din Cluj. Vrăjiți de muzică, aceștia au început să danseze plini de energie: 

Apreciat a fost și atelierul meșteșugăresc de împletituri din papură. Meșterul Ileana Szilagyi le-a explicat copiilor toate secretele acestui meșteșug. Cei mai răbdători din fire au aflat și câte minunății pot ieși din papura răsucită. 

Cetatea Rodnei a găzduit, de asemenea, și atelierul eco „Trăistuța cu flori de leac”.

Grație celor de la Wild Life RO și a profesorului Ilie Hoza, publicul prezent în cetatea Rodnei a aflat care sunt beneficiile unor plante medicinale. 

 

O impresionantă lecție de multiculturalism, toleranță și generozitate a venit din partea Paladinilor de Terra Medies. Deși nu au avut parte de publicul select pe care mulți artiști îl pretind – Paladinii au stat de vorbă cu toată lumea și au răspuns la întrebări pe măsura curiozității fiecăruia. Nu și-au pierdut răbdarea, întruchipând admirabil eleganța unor cavaleri de demult.  

Porțile medievale deschise și Străjerii din Poarta Transilvaniei s-au încheiat cu o reprezentație a artiștilor de la Teatrul nescris „Dor Someșan” din Rodna.

Duminică seara s-a organizat o nouă rundă de șezătoare muzicală tradițională, coordonată de Centrul Județean pentru Cultură. A fost rândul grupului folcloric „Flori Dumitrene” din Dumitra, coordonat de Dina Simion să facă senzație în curtea cetății Rodna.

Rapsozi în recital au fost Nicolae Sava, Anchidim Cilica, Leanca Dominica, Lucreția Pomohaci, Dănilă Filipoi, Floarea Cosmi, Ionică Moldovan, Ioan Șorecău. 

FOTO/VIDEO – După secole de tăcere, porțile nevăzute ale cetății Rodna se deschid, dezvăluind detalii uimitoare

FOTO/VIDEO: Ateliere de creație, astăzi și mâine, în cetatea Rodnei. Meșterul Sorin Tisa vă arată cum se fac soldăței din plută, nuci și fistic

FOTO/VIDEO – Lelea Teodora Purja, în cetatea Rodna: Fără un caier de tors lână, nu aveai cămeșă, nu aveai poale, nu aveai nimic…

Organizatori: Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Primăria Rodna, Asociația Produs în Bistrița-Năsăud, Asociația Culturală Bistrița Medievală, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, Liceul Tehnologic „Florian Porcius” Rodna, Europe Direct Bistrița-Năsăud, Filiala Bistrița-Năsăud a Asociației Comunelor din România, Administrația Parcului Național Munții Rodnei, Asociația Cultural-Istorică Rodna Veche, Asociația WildLife Ro, Biserica Greco-Catolică Sf. Gheorghe Rodna.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Mâine se deschide AmaZone Bistrița, primul magazin cu produse resigilate sau lichidări de stoc Amazon, din județ!

Peste 1.000 de produse, cu reduceri de 50 %, îi așteaptă mâine pe bistrițeni la AmaZone...

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...