18.5 C
Bistrița
joi, mai 26, 2022

FOTO/VIDEO: Cu sau fără mască…?! Ne ascundem sau ne protejăm…?!

Purtăm mască pentru a ne ascunde sau pentru a ne spori libertatea? Cum e să joci un rol, să te reinventezi – altul sau același…? Să cauți, să te pui într-o altă / nouă ipostază…? Să te vezi și să fii văzut din alte perspective. Dedublare. Oglindă. Îndepărtare (intenționată sau nu) de sine. Desprindere – alunecarea înăuntru.

A cădea în tine pentru a te găsi, pentru a te interoga, pentru a te transforma. Amăgire: înveliș lipsit de profunzime / esență – a te înstrăina, a te îndepărta… a evada…

Sunt doar câteva din provocările – conturate în cuvinte de Andreea Gal-Târziu și coordonate într-o impresionantă expoziție de profesorii Paul Târziu-Gal și Radu Hangan de la „Corneliu Baba”.

Acestea și multe altele (dacă știți să scormoniți așa cum se cuvine) vă stau la dispoziție în holul Casei Argintarului, pe Strada Dornei. Aici a fost inaugurată ieri expoziția intitulată Persona (mască, în greacă) – o expoziție care reunește câteva zeci de acuarele, instalații sau lucrări de grafică aparținând elevilor din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a de la Liceul de arte „Corneliu Baba”.

Ne punem o mască pentru a ne proteja, ne punem o mască pentru a ne ascunde? E mai bine cu sau fără mască? I-am provocat pe elevi la un joc: să-și aleagă o meserie, să fie atenți la uneltele, la materialele pe care le folosesc și să le introducă într-un portret. Avem un portret executat de trei elevi: cineva ținea reflectorul asupra coalei de desen, cineva stătea de model pentru portret, cineva a desenat portretul, iar în final a intervenit și persoana al cărei portret a fost imprimat pe hârtie…”, ne-a povestit Paul Târziu.

Directoarea Liceului de arte „Corneliu Baba”, profesoara Eugenia Șular, i-a felicitat pe elevii din clasa a IX-a care și-au expus pentru prima oară lucrările în public.

Inclusiv super-eroii poartă mască – a punctat profesorul Paul Târziu, subliniind că poate ar fi mai sănătos pentru noi toți să ne debarasăm de ideea că „românii au talent”, când, în fapt, au nevoie de muncă.

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/vy7MfkWM8I8″ /]

Am stat de vorbă și cu două dintre elevele care au expus în cadrul Persona – Milaana Monda și Karla Tompa care ne-au mărturisit că expoziția reprezintă o meditație asupra portretului, dar și o încercare de a descoperi ce se află dincolo de o mască: „A fost puțin dificil, a fost multă muncă asupra detaliului. Am avut de introdus în interiorul unui personaj și o meserie de viitor, iar eu am ales instrumentele de chirurg. M-au inspirit mai mult, mi s-au părut mai provocatoare. Cam o săptămână am avut de finisat la lucrarea mea, dar în final am fost mulțumită…”, ne-a explicat Karla Tompa.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

5 moduri prin care să-ți surprinzi partenerul

Simți că rutina îți acaparează relația? Surprinde-ți partenerul cu gesturi mici, dar însemnate, care să mențină...

Cauți ansambluri de joacă outdoor și jucării de sezon pentru cei mici?! La FILEXPO găsești de toate!

Dacă ești în căutarea unor jucării de sezon pentru copii, dacă vrei să faci un cadou...

Weekend mediteraneean, pe Pietonal: scoici, calamari, pui de baltă, caracatițe, gătite de bucătari pricepuți!

Finalul acesta de săptămână vi-l puteți petrece savurând bunătăți mediteraneene și orientale. Pe Pietonalul Liviu Rebreanu...