20.4 C
Bistrița
miercuri, iulie 24, 2024

FOTO/VIDEO: Cu sau fără mască…?! Ne ascundem sau ne protejăm…?!

Purtăm mască pentru a ne ascunde sau pentru a ne spori libertatea? Cum e să joci un rol, să te reinventezi – altul sau același…? Să cauți, să te pui într-o altă / nouă ipostază…? Să te vezi și să fii văzut din alte perspective. Dedublare. Oglindă. Îndepărtare (intenționată sau nu) de sine. Desprindere – alunecarea înăuntru.

A cădea în tine pentru a te găsi, pentru a te interoga, pentru a te transforma. Amăgire: înveliș lipsit de profunzime / esență – a te înstrăina, a te îndepărta… a evada…

Sunt doar câteva din provocările – conturate în cuvinte de Andreea Gal-Târziu și coordonate într-o impresionantă expoziție de profesorii Paul Târziu-Gal și Radu Hangan de la „Corneliu Baba”.

Acestea și multe altele (dacă știți să scormoniți așa cum se cuvine) vă stau la dispoziție în holul Casei Argintarului, pe Strada Dornei. Aici a fost inaugurată ieri expoziția intitulată Persona (mască, în greacă) – o expoziție care reunește câteva zeci de acuarele, instalații sau lucrări de grafică aparținând elevilor din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a de la Liceul de arte „Corneliu Baba”.

Ne punem o mască pentru a ne proteja, ne punem o mască pentru a ne ascunde? E mai bine cu sau fără mască? I-am provocat pe elevi la un joc: să-și aleagă o meserie, să fie atenți la uneltele, la materialele pe care le folosesc și să le introducă într-un portret. Avem un portret executat de trei elevi: cineva ținea reflectorul asupra coalei de desen, cineva stătea de model pentru portret, cineva a desenat portretul, iar în final a intervenit și persoana al cărei portret a fost imprimat pe hârtie…”, ne-a povestit Paul Târziu.

Directoarea Liceului de arte „Corneliu Baba”, profesoara Eugenia Șular, i-a felicitat pe elevii din clasa a IX-a care și-au expus pentru prima oară lucrările în public.

Inclusiv super-eroii poartă mască – a punctat profesorul Paul Târziu, subliniind că poate ar fi mai sănătos pentru noi toți să ne debarasăm de ideea că „românii au talent”, când, în fapt, au nevoie de muncă.

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/vy7MfkWM8I8″ /]

Am stat de vorbă și cu două dintre elevele care au expus în cadrul Persona – Milaana Monda și Karla Tompa care ne-au mărturisit că expoziția reprezintă o meditație asupra portretului, dar și o încercare de a descoperi ce se află dincolo de o mască: „A fost puțin dificil, a fost multă muncă asupra detaliului. Am avut de introdus în interiorul unui personaj și o meserie de viitor, iar eu am ales instrumentele de chirurg. M-au inspirit mai mult, mi s-au părut mai provocatoare. Cam o săptămână am avut de finisat la lucrarea mea, dar în final am fost mulțumită…”, ne-a explicat Karla Tompa.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la MasterFoam Șieu Măgheruș, Crama Veche și Restaurant Arena by Casa EMA

MASTERFOAM Șieu Măgheruș angajează operatori producție și stivuitoriști! Crama Veche are nevoie de administrator, ajutor bucătar și ospătari. Arena by Casa EMA caută elevi dispuși să lucreze în vacanța de vară. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, RCB Electro, Delice Pan sau Coroana Grand Hotel. Oferta completă - mai jos: 

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.