FOTO/VIDEO: Evenimentul anului, la Bistriţa. „Un mare privilegiu, care ne salvează…!”

FOTO/VIDEO:  Evenimentul anului, la Bistriţa. „Un mare privilegiu, care ne salvează…!”

Când a auzit că la Bistriţa vor fi expuse lucrări de Picasso, Dali, Matisse sau Klimt, istoricul de artă Vasile Duda era convins că e vorba despre o glumă sau că n-a înţeles bine.

O expoziţie cu totul specială a ajuns la Bistriţa. Probabil nu sunt lucrările cele mai reprezentative, dar nici nu ne-am aşteptat la aşa ceva. Descoperim, însă, aici fragmente şi crâmpeie din lucrările sau momentele mari ale acestor artişti. Şi asta este suficient, pentru că din fragmente se întrupează întregul…”, a precizat Vasile Duda.

Istoricul a prezentat pe scurt litografiile, gravurile, colajele şi picturile celor patru titani care au marcat definitiv „începutul contrasensului artei, faţă de realitatea în care ne învârtim noi”.

Alina Berbecaru, şeful secţiei de artă contemporană, a explicat celor prezenţi că fără doar şi poate – este „expoziţia anului la Bistriţa. Aici sunt reunite patru dintre numele sacre ale artei contemporane, adevăraţi titani care au schimbat cu totul lumea şi istoria artei.

Avem parte de o tulburătoare călătorie în curentele artei contemporane“, a mai spus Alina Berbecaru, amintind că este vorba despre lucrări în valoare de peste 100.000 de euro.

Marcel Lupse a recunoscut ca este „un mare privilegiu pentru Bistrița..! Ar fi indicat să urmeze un adevărat pelerinaj pe aici”, a mai spus Marcel Lupşe. Pictorul a subliniat că e vorba de lucrări extraordinare, cum sunt cele admirate în faimoase galerii si muzee de artă ale lumii.

Este uimitor să admirăm aşa ceva în orasul nostru… Este o expoziție care ne salvează… Plutim, practic, în atmosfera în care acești moştri sacri şi-au creat capodoperele”, a mai spus Marcel Lupşe.

Acest privilegiu se datorează şi partenerilor Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Iar printre aceştia, se remarcă Asociația Culturală Pictor Octavian Smigelschi din Sibiu, reprezentată de Alexandru Constantin Chituță.

„Expoziția adună laolaltă lucrări de grafică și litografii semnate de patru mari artiști ai lumii: Picasso, Matisse, Dali și Klimt. Artele pun în pagină experiențe comune, gânduri, preocupări, interese… Şi, prin aceasta, aduc oamenilor darul apropierii. Arta și spectacolul pot fi chei de înțelegere a lumii de azi, a noii noastre sensibilități. Ele deschid drumul spre reala acceptare a diferențelor, a Celuilalt. Altfel spus, ele sunt o fereastră deschisă spre toleranță”, au precizat organizatorii.

Lucrările expuse provin din colecția avocatului George Șerban din București.

Aveţi acum la Bistriţa ocazia de a admira nudurile semnate de Matisse din seria Blue sau nudurile și studiile semnate de Klimt. De asemenea, la Muzeul Judeţean sunt expuse 6 lucrări semnate Dali și o seamă de lucrări din seria Vollard Suite, realizate între 1930 şi 1937 de Pablo Picasso.

Alocațiile copiilor se măresc din ianuarie 2020! Parlamentul a votat în unanimitate! octombrie 15, 2019 - La începutul anului, valoarea alocațiilor copiilor s-a dublat. Astăzi s-a marcat încă o victorie în acest domeniu. Parlamentul a votat, în unanimitate, majorarea alocațiilor, începând cu ianuarie 2020. Acestea vor crește în fiecare an.
Turiștii vor avea în sfârșit acces la lacul de la Colibița! Zonă de promenadă iluminată și cu loc de plajă octombrie 15, 2019 - Autoritățile locale, sprijinite de cele județene, pregătesc o zonă de promenadă la Colibița, asigurând în sfârșit accesul turiștilor și bistrițenilor la lac. Aceasta se va întinde pe mai bine de 4 kilometri, va avea băncuțe și chiar și o zonă cu nisip unde se poate face plajă.
FOTO/VIDEO – Transportul elevilor la Rodna: Mămica insistă, autoritățile spun că nu se poate! octombrie 15, 2019 - O mămică din Rodna e dispusă să mute munți pentru fiul ei. Problema e legată de transportul la și de la școală. Deși instituțiile i-au spus că nu se poate, mămica insistă. Mai mult, e determinată să meargă până în pânzele albe. Urmează să ia legătura cu politicieni.
EXTRA: Se întâmplă în Bistriţa! octombrie 15, 2019 - Nu e rost de plictiseală, în zilele care urmează, la Bistriţa: ni se pregăteşte o lume fantastică, cu peisaje nocturne, legende și personaje mitice, dansuri vechi și noi! Totodată, la Centrul Cultural Dacia, se lansează o nouă publicaţie:
Rostul de dimineaţă: Niciodată toamna… Când ies fantomele la vânătoare… octombrie 15, 2019 - Niciodată toamna nu fu mai frumoasă sufletului nostru copleşit de moarte… Dar şi când ies fantomele la vânătoare… nimic nu le poate sta în cale…!
FOTO: Roșcovan, câinele bătut crunt în Târlișua, pleacă în Germania! octombrie 15, 2019 - Roșcovan, un câine de aproape trei ani, a fost bătut cu bestialitate și lăsat aproape mort. Proprietarul de drept a venit din străinătate tot într-o suflare, ca să se ocupe de el. Acum, amândoi se vor întoarce în Germania. AFLĂ starea cățelului:
Cupa Casa EMA la înot: Zeci de medalii pentru sportivii din Bistriţa! octombrie 14, 2019 - Sâmbăta aceasta a avut loc cea de-a 9-a ediție a unui eveniment devenit deja tradiţie: Cupa Casa EMA la înot, cea mai importantă competiție de natație din județul Bistrița-Năsăud!
Încă o trecere la nivel cu calea ferată cu dale elastice. Pe unde vom trece ca-n palmă: octombrie 14, 2019 - Încă o trecere la nivel cu calea ferată din Bistrița va avea dale elastice, după cea de pe Drumul Dumitrei Vechi. De dale se va ocupa Primăria Bistrița, iar de semaforizarea sa - CFR.
S-a deschis CMC Brands! Dacă iubiți blugii și hainele faine, musai să treceți pe la ei! octombrie 14, 2019 - Dacă iubiți blugii și hainele faine, musai să treceți pe la CMC Brands în Piaţa Unirii Nr. 3! Un nou magazin şi-a deschis azi larg porţile, cu o mulţime de surprize pentru toţi bistriţenii îndrăgostiţi de blugi.
WEEKEND-ul polițiștilor: Drogați și beți la volan, infractori identificați și închiși, mașini recuperate octombrie 14, 2019 - A fost un weekend plin pentru polițiștii bistrițeni. Aceștia au depistat persoane bete sau drogate la volan. Au depistat, reținut și încarcerat diferiți infractori. Au descoperit și o mașină căutată de nemți. Iar dosarele penale și amenzile au curs ca pe bandă rulantă.
Gelateria Aniela: Toamnă cu miros de lapte și scorțișoară! octombrie 14, 2019 - Toamna aceasta e ...altfel! Și-a schimbat parfumul și miroase a lapte și scorțișoară! Fierbinți și puse împreună într-o ceașcă, numai bune de savurat. Cu ceai de ghimbir sau o cafea, servite în timp ce stai la Gelateria Aniela, cuibărit într-o pătură pe terasă sau înăuntru, la căldurică! Bineînțeles le poți găsi puse și separat, în preparate calde sau reci, depinde de poftele pe care le ai.
FOTO – Dipșa: A rămas blocată în mașină, după ce s-a oprit direct în capul de pod octombrie 14, 2019 - Un accident rutier a avut loc în Dipșa. O mașină a ajuns într-un cap de pod. Șoferița a rămas blocată. A fost extrasă, transportată la spital, iar polițiștii fac verificări.
Iohannis: Războiul cu PSD nu s-a terminat. Urmează bătăliile pentru prezidențiale, locale și parlamentare octombrie 14, 2019 - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la întrunirea liberalilor din zona Vest, că PNL şi românii sunt în război cu PSD care, din prima zi de mandat, a început ”să atace România şi pe români”.
Se caută mecanic auto, bucătar, contabil sau barman! NOI locuri de muncă, în Bistriţa! octombrie 14, 2019 - PP Auto caută pentru angajare un mecanic auto cu experienţă în reparaţii şi diagnosticare, iar Panebo Gaz angajează contabil! Se caută şi bucătari, barmani, ingineri, brutari sau conducători auto! Se oferă condiţii avantajoase de muncă şi plată!
VIDEO – Proprietarul câinilor de pe Tărpiului: Îmi asum ce s-a-ntâmplat, stau rău cu timpul, dar îi iubesc! octombrie 14, 2019 - Peste 20 de câini stau într-o curte pe strada Tărpiului. Imaginile video surprinse de vecini au oripilat internauții. Câinii se mănâncă între ei și chiar au mâncat puiuți. Proprietarul a ținut să explice că își asumă ceea ce s-a întâmplat. ”Nu am timp destul, dar îi iubesc. Îi hrănesc și mă joc cu ei jumătate de oră pe zi!” a spus acesta. VEDEȚI și declarația reprezentanților DSVSA BN, cât și a unei iubitoare de câini: