13.1 C
Bistrița
sâmbătă, iunie 25, 2022

FOTO/VIDEO: Nunta Zamfirei transformă Bistrița în capitala folclorului mondial. „Singura nuntă din lume fără dar!”

„Vă mulțumesc că ați înfruntat ploaia și că sunteți alături de noi! Să aveți parte de o nuntă superbă, fiindcă – nu uitați – este cea mai mare nuntă din lume și singura din lume fără dar…! Nunta Zamfirei!” a remarcat triumfător și emoționat dr. Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal, principalul organizator al evenimentului, alături de Primăria Bistrița.

Festivalul internațional „Nunta Zamfirei” a debutat astă-seară, la Bistrița, cu o deschidere festivă în care au luat cuvântul senatorul Ioan Simionca, pe vremuri coregraf și dansator, pion de bază al festivalului încă de la prima ediție, dar și primarul Ovidiu Crețu, care a subliniat că evenimentul a adus, de-a lungul timpului, la Bistrița, peste 5000 de artiști din peste 200 de țări. A urmat un micro-recital al orchestrei Palatului Culturii, dirijată de Alexandru Demeter și salutul oficial de deschidere.

[arve url=”https://youtu.be/8b2WS1SxSJk” /]

80 de instrumentiști, 80 de suflători din Coreea de Sud vin astăzi în fața noastră să marcheze deschiderea festivalului și să aducă cu ei frumusețea zonei din care vin, și nu numai, pentru că au în repertoriu și piese din repertoriul internațional… Orchestra a mai fost prezentă în România în 2015, la Ateneul Român, într-un concert cu totul aparte. Astăzi se află la Bistrița, oferindu-ne frumusețea muzicii lor. sperăm să vă bucurați de momente deosebite, ca și zilele pe care le vom petrece până în 31 iulie împreună…”, a precizat Dorel Cosma, directorul festivalului și al Centrului Cultural Municipal, amintind că în 28 iulie se inaugurează, în parcul municipal, un târg al meșteșugarilor iar în diferite puncte ale orașului vor avea loc, pe parcursul celor 7 zile de festival, diferite animații cu muzică și dansuri folclorice.

Dabyeot Youth Wind Orchestra înseamnă, în coreeană „locul unde soarele cald strălucește mereu”, iar pe scena festivalului Nunta Zamfirei va urca în această seară și o artistă care îmbină actoria cu muzica de petrecere şi folclorul – Maria Buză și taraful George Pătrașcu, într-o gală în care muzica cultă va fi îmbinată cu cea tradiţională.

[arve url=”https://youtu.be/oycu8BfFx3A” /]

Primăria Municipiului Bistrița, Palatul Culturii Bistrița și Uniunea Mondială de Folclor I.G.F. îi invită pe bistrițeni la cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului internațional de folclor „Nunta Zamfirei”. Ansambluri de dansatori din Italia, Belarus, Costa Rica, Filipine, Franța, Mexic, Coreea de Sud, Lituania, Bulgaria și România vor încânta publicul prin spectacolele oferite în fiecare seară de festival.

Nu ratați mâine, 26 iulie, în fața Palatului Culturii, un recital folcloric al etniilor din România prezentat de celebrul Cătălin Măruță. De la ora 20.00, pe scena festivalului vor urca invitații speciali:

 • Ansamblul etniei grecești – Brașov
 • Ansamblul etniei maghiare – Voievodeni – Mureș
 • Ansamblul etniei săsești – Bistrița
 • Ansamblul etniei ucrainene – Suceava
 • Ansamblul profesionist „Plăieșii” –  Republica Moldova
 • Ansamblul profesionist „Mureșul” Târgu-Mureș

27 iulie

Ora 20:00 – SALUT  INTERNAȚIONAL

 • Ansamblul „ Cununa de pe Someș”– Bistrița, România
 • Ansamblul „Salmorenc” –Voiron, Franța
 • Ansamblul „Shevitsa”- Sofia, Bulgaria
 • Ansamblul „Rasa” – Lituania
 • Ansamblul „Kamuk” – Costa Rica
 • Ansamblul „Vesyalukha”- Belarus
 • Ansamblul „Herencia Mexicana”- Mexic
 • Ansamblul „Liceo FDT”- Filipine
 • Ansamblul „Citta”– Castrovilari, Italia

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Ce să faceți dacă aspiratorul nu mai trage praful și murdăria cum o făcea odată

Dacă aspiratorul dvs. și-a pierdut aspirația, nu mai ridică murdăria sau a încetat complet să mai...

Avantajele garajelor prefabricate

Când se gândesc la un garaj, majoritatea oamenilor își imaginează o structură veche, amplasată în spatele...

Diferențele între sloturi online și cele offline

Una din principalele modalități în care oamenii se distrează la jocuri de noroc sunt sloturile. Aceste...