-5.9 C
Bistrița
marți, ianuarie 18, 2022

FOTO/VIDEO: O răscolitoare mărturisire despre abuzurile sexuale care li se întâmplă copiilor, femeilor, bărbaților…

Despre abuzurile sexuale care li se întâmplă copiilor, femeilor, bărbaților, despre tabuuri și prejudecăți, despre emoții greu de suportat, umilință, durere, vindecare – despre frânturi de povești și destine destrămate care devin ale tale – ne-a povestit / strigat / plâns actrița Codruța Varadi, sâmbătă seara, la Bistrița, într-un one woman show cutremurător.

Îţi vine să urli: «Opreşte-te, nu mai vreau! Nu mai pot!», dar spectacolul, la fel ca şi trauma, se desfăşoară implacabil. Ce se întâmplă pe scenă în «Cirque du Vérité» este dincolo de artă, este dincolo de realitate. Este o desfăşurare. Care zdruncină… (…) Nu mai poţi spune că nu ai ştiut, că nu credeai că aşa ceva se poate întâmpla. Nu te mai poţi ascunde în spatele jocului dintre posibil şi probabil… Acesta este până la urmă scopul spectacolului. Să educe, să ne sensibilizeze, să ne facă să înţelegem că abuzul sexual este o realitate detestabilă a societăţii umane. Că se poate întâmpla oricui, oriunde, oricând. Nimeni nu este scutit. Bărbat, femeie, copil, pericolul este acelaşi…”, afirma psihologul Iulian Onija, referindu-se la spectacolul  Cirque du vérité – un one woman show cu actrița Codruța Varadi, scris și regizat de Alexandru Teodorescu și prezentat și la Bistrița, sâmbătă seară.

Un spectacol dureros de urmărit, tulburător când înțelegi grozăviile prezentate pe scenă și cu atât mai greu de înghițit cu cât actrița Codruța Varadi reușește să se apropie milimetric de spectatori, pentru a-i absorbi în cutremurătoarele povești înfățișate frust și emoționant…

Spectacolul este integrat proiectului Ef(f)ect –Af(f)ect, elaborat de Asociația Mise en Scene, câștigător al finanțării nerambursabile acordate de Administrația Fondului Cultural Național, secțiunea Educație prin cultură, sesiunea I/2018. Proiectul are o arie de acoperire consistentă la nivel național și își propune să inițieze și să materializeze o formă de conștientizare a pericolelor generate de abuzul fizic și emoțional.

[arve url=”https://youtu.be/FsP5txU8XkQ” /]

Spectacolul Cirque du vérité a fost prezentat publicului din Cluj și din Sibiu, în cadrul Festivalului Internațional Fringe Sibiu 2016, dar și la Gala Actorului Independent Sibiu 2016, iar în cadrul proiectului a fost prezentat la Cluj, București și Zalău. Următoarele reprezentații vor avea loc la Buziaș și Sibiu.

[arve url=”https://youtu.be/AsdjPJXq5AI” /]

„Ef(f)ect-Af(f)ect” este o iniţiativă a Asociației Mise en Scene și a trupei independente de teatru Re-Act, împreună cu Centrul Pentru Identitate și Promovare Culturală. Proiectul îşi propune o formă de teatru educativ, a cărui spectacol ara ca temă – abuzul sexual, și, totodată, sesiuni de întrebări și răspunsuri cu publicul, în urma reprezentațiilor, cu participarea unui moderator de formație psiholog.

Asociația Mise en Scene a apărut în anul 2016 din dorința de a se extinde a membrilor Centrului pentru Identitate și Promovare Culturală. De la înființare, a colaborat la organizarea de evenimente artistice alături de Asociația Become din Sibiu, în cadrul Galei Tânărului Actor Independent; a organizat și participat prin intermediul trupei de teatru independente Re-Act la vernisaje de fotografie ale Wincon SRL și a participat la promovarea Festivalului Kinodiseea și Open Studio Act.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Se fac angajări la Transmixt Bistrița, Sanovil, Leoni și BistriVET

Se fac angajări la Transmixt Bistrița, Sanovil și IMP România (fosta fabrică Netex). Leoni are nevoie de 200 de muncitori, ingineri și magazioner. Locuri de muncă - disponibile și la Clinica Sanovil, BistriVET, Betak...

Anime-uri cu tema de jocuri de noroc pe care trebuie să le urmărești

Anime-ul este una dintre cele mai populare forme de divertisment și se estimează că 3,5% din...

La MedTOTAL beneficiezi de cel mai mic preț, la testele rapide Covid-19

La Policlinica MedTotal, specialiștii în sănătate te ajută să te testezi rapid și la cel mai...