20.2 C
Bistrița
miercuri, septembrie 27, 2023

FOTO/VIDEO: O răscolitoare mărturisire despre abuzurile sexuale care li se întâmplă copiilor, femeilor, bărbaților…

Despre abuzurile sexuale care li se întâmplă copiilor, femeilor, bărbaților, despre tabuuri și prejudecăți, despre emoții greu de suportat, umilință, durere, vindecare – despre frânturi de povești și destine destrămate care devin ale tale – ne-a povestit / strigat / plâns actrița Codruța Varadi, sâmbătă seara, la Bistrița, într-un one woman show cutremurător.

Îţi vine să urli: «Opreşte-te, nu mai vreau! Nu mai pot!», dar spectacolul, la fel ca şi trauma, se desfăşoară implacabil. Ce se întâmplă pe scenă în «Cirque du Vérité» este dincolo de artă, este dincolo de realitate. Este o desfăşurare. Care zdruncină… (…) Nu mai poţi spune că nu ai ştiut, că nu credeai că aşa ceva se poate întâmpla. Nu te mai poţi ascunde în spatele jocului dintre posibil şi probabil… Acesta este până la urmă scopul spectacolului. Să educe, să ne sensibilizeze, să ne facă să înţelegem că abuzul sexual este o realitate detestabilă a societăţii umane. Că se poate întâmpla oricui, oriunde, oricând. Nimeni nu este scutit. Bărbat, femeie, copil, pericolul este acelaşi…”, afirma psihologul Iulian Onija, referindu-se la spectacolul  Cirque du vérité – un one woman show cu actrița Codruța Varadi, scris și regizat de Alexandru Teodorescu și prezentat și la Bistrița, sâmbătă seară.

Un spectacol dureros de urmărit, tulburător când înțelegi grozăviile prezentate pe scenă și cu atât mai greu de înghițit cu cât actrița Codruța Varadi reușește să se apropie milimetric de spectatori, pentru a-i absorbi în cutremurătoarele povești înfățișate frust și emoționant…

Spectacolul este integrat proiectului Ef(f)ect –Af(f)ect, elaborat de Asociația Mise en Scene, câștigător al finanțării nerambursabile acordate de Administrația Fondului Cultural Național, secțiunea Educație prin cultură, sesiunea I/2018. Proiectul are o arie de acoperire consistentă la nivel național și își propune să inițieze și să materializeze o formă de conștientizare a pericolelor generate de abuzul fizic și emoțional.

[arve url=”https://youtu.be/FsP5txU8XkQ” /]

Spectacolul Cirque du vérité a fost prezentat publicului din Cluj și din Sibiu, în cadrul Festivalului Internațional Fringe Sibiu 2016, dar și la Gala Actorului Independent Sibiu 2016, iar în cadrul proiectului a fost prezentat la Cluj, București și Zalău. Următoarele reprezentații vor avea loc la Buziaș și Sibiu.

[arve url=”https://youtu.be/AsdjPJXq5AI” /]

„Ef(f)ect-Af(f)ect” este o iniţiativă a Asociației Mise en Scene și a trupei independente de teatru Re-Act, împreună cu Centrul Pentru Identitate și Promovare Culturală. Proiectul îşi propune o formă de teatru educativ, a cărui spectacol ara ca temă – abuzul sexual, și, totodată, sesiuni de întrebări și răspunsuri cu publicul, în urma reprezentațiilor, cu participarea unui moderator de formație psiholog.

Asociația Mise en Scene a apărut în anul 2016 din dorința de a se extinde a membrilor Centrului pentru Identitate și Promovare Culturală. De la înființare, a colaborat la organizarea de evenimente artistice alături de Asociația Become din Sibiu, în cadrul Galei Tânărului Actor Independent; a organizat și participat prin intermediul trupei de teatru independente Re-Act la vernisaje de fotografie ale Wincon SRL și a participat la promovarea Festivalului Kinodiseea și Open Studio Act.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.