17 C
Bistrița
duminică, aprilie 14, 2024

FOTO/VIDEO: Pompierii bistrițeni au primit o SUPER-autospecială pentru stingerea incendiilor de pădure

O autospecială ce poate ”căra” mii de litri, poate ajunge în zone greu accesibile și are și alte facilități – printre care protejarea personalului, a ajuns la noi în județ. Aceasta face parte din prima tranșă de autospeciale de stingere incendii forestiere, distribuite la nivel național.

În luna martie 2020 era semnat proiectul VIZIUNE 2020, un proiect finanțat din fonduri europene ce prevedea dotarea Inspectoratelor pentru Situații de Urgență cu autospeciale și alte echipamente necesare intervențiilor de diferite tipuri.

Mai exact, e vorba de 682 de milioane de euro alocați pentru dotarea cu tehnică și aparatură de ultimă generație, ce vor fi folosite la misiuni terestre, maritime și aeriene și va preîntâmpina pierderea de vieți omenești prin reducerea timpului de răspuns al autorităților.

În acest proiect a fost prinsă și achiziționarea de 30 de autospeciale pentru intervenția la incendiile de pădure. Ieri, IGSU a împărțit primele 10 astfel de autospeciale, în județele: Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Sălaj, Cluj și Maramureș. Criteriul de împărțire a fost suprafața fondului forestier aferent fiecărui județ în parte.

Conform informațiilor ANPM, suprafaţa fondului forestier național la nivelul judeţului BistriţaNăsăud în anul 2017, a fost de 192.520 ha. Pădurile ar reprezenta peste 50 la sută din suprafața județului.

”Caracteristicile” unui incendiu de pădure diferă față de alte tipuri de incendii:

 • propagarea foarte rapidă a flăcărilor
 • acces dificil
 • expunere mare a personalului de intervenție

Autospeciala pentru intervenții la incendii de pădure este un vehicul de construcție specială care dispune de instalații, echipamente și accesorii destinate limitării și stingerii incendiilor, iar capabilitățile off-road permit intervenția în zone greu accesibile.

Principalele caracteristici și performanțe:

 • Rezervor de apă cu capacitatea de 3000 litri;
 • Tun de refulare apă amplasat pe autospecială, cu comandă electrică şi manuală – permite stingerea incendiilor de la o distanță de siguranță, fără a expune personalul sau tehnica de intervenție
 • Cabină dublă, prevăzută cu 6 locuri;
 • Viteza maximă: minim 100 km/h;
 • Putere motorului: 235 kW/315CP;
 • Transmisie integrală (4×4);
 • Capabilități off-road;
 • Agregat de pompare cu dispozitiv automat de amorsare, cu două trepte de presiune (o treaptă pentru presiune joasă 0 ÷17 bar şi a doua treaptă pentru presiune înaltă 30÷50 bar);

Mai mult, autopeciala aceasta poate fi alimentată cu apă și din surse fără presiune, gen lacuri, acumulări de apă, râuri, etc., ceea ce reprezintă un real avantaj mai ales atunci când intervenția are loc în zone greu accesibile, situate la mare distanță dehidranți.

Autospeciala alocată județului nostru a ajuns la Substația Năsăud, deoarece acolo va fi operaționalizat echipajul care o va încadra.

Prețul unei autospeciale este 1.262.384,12 lei cu TVA.

 

 

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.

8 ani cu MAC GSM la Bistrița! Clienții săptămânii primesc o cafea la Copacul de Cafea

MAC GSM, unul dintre cele mai căutate magazine de accesorii pentru telefoane din Bistrița, împlinește astăzi...