3 C
Bistrița
vineri, decembrie 6, 2024

FOTO/VIDEO. „Provocarea” de la Agricol: „Întinde mâna, prietene!”

Aceste ultime două săptămâni au fost, nu numai pentru mine, o „tabletă” de speranță. S-a petrecut în fine Declarația de Unire cu Moldova de peste Prut – în județul nostru, printre primele din țară ! și nu oricând, ci în anul 100 al Marii Uniri de la Alba Iulia! Avem elevi, din Beclean care au venit în topul echipajelor câștigătoare la concursul internațional de Robotică de la București… Îi avem pe Ionică, Paul și Laurențiu, cei mai buni bucătari de la Liceul Tehnologic de servicii din județ ș.a.m.d.

Am găsit un al doilea liceu tehnologic cu fața spre ziua de „mâine”, spre viitor. Ca dascăl, de aproape o jumătate de secol, ca jurnalist, ca om, sunt implicat până la capăt în educația tinerei generații – luați-o cum vreți, să rețineți doar că nu v-am mințit și nu o voi face niciodată! Peste cap m-aș da, să scot la lumină binele și să vă indic o posibilă cale de urmat înspre el!

La Agricol, cum i se spune pe scurt Liceului Tehnologic Agricol din Bistrița, am făcut cunoștință cu un alt colectiv de cadre didactice serioase, cu feeling de carte, muncă și viață, devotat copiilor, elevilor de azi, respectiv absolvenților de deceniu trei.

Sunt semne bune, de primăvară adevărată și pentru România noastră!

La acest liceu, e o poveste mai lungă pe care am început să o depănăm cu doamna profesoară Simona Maria Belea, director al unității de învățămînt, în ziua de 28 martie cu ocazia derulării unei competiții mai puțin întâlnite în școlile agricole și, în general, în școlile noastre de azi, dar o confruntare, între echipaje, nu de formă, ci la modul serios, cum de altfel, copiii chiar așteaptă: cea a bunelor moravuri, maniere, al respectului reciproc, al luptei împotriva minciunii, a violenței din școli, de pe stradă, din familie etc. În rândurile ce urmează voi prezenta doar concursul.

Mă voi reîntoarce aici pe deal – vă promit! – în „colțul acesta de rai”, la final de aprilie, început de mai, probabil, pentru partea practică a proiectului COMUNITARIA, un plan viabil, cu specific cert, agricol, pentru conceperea și dezvoltarea soiurilor legumicole, a loturilor agricole cu material semincer și săditor, curat românesc, bineînțeles pentru un articol separat, mult mai amplu.

„Dacă copiii noștri, elevii sunt bine educați, formați, indiferent de ce profil urmează, sau ce anume vor lucra în viață, vom pune o bază pentru viitorul corect al societății noastre din a II-a jumătate a acestui secol” – ne spunea doamna profesoară Liliana Vereș, director adjunct, coordonatorul colectivului de organizare a Concursului județean „Întinde mâna, prietene !”  ediția a II-a, din care fac parte și prof. ing. Elena Mora, lector Cristian Țecu pe non-formal, profesorii Claudiu Frișan, Adina Măgerușan, Daniela Cifor ș. a.

Iată câteva detalii, cred interesante:

Au participat peste 100 de elevi, constituiți, din școlile lor de proveniență, în echipaje de 2 sau 3 persoane, 47 de profesori însoțitori, coordonatori ai grupurilor intrate în concurs, pe următoarele secțiuni:

Secțiunea I  – „Sunt un tânăr manierat!” (chestionar grilă și probă practică pentru liceu și gimnaziu);

Secțiunea II – POSTER – pe tema „Cartonaș roșu pentru violență”, suport de dimensiuni mari A1-A2 lucrat, desenat, pictat, scris, cu colaj/colaje, în funcție de viziunea fiecărui grup (numai pentru gimnaziu);

Secțiunea III – FILM –  pe tema „Abandonează violența, adoptă toleranța”, fie în sens de slide –uri, fie film propriu-zis, de scurt metraj (numai pentru liceu);

Secțiunea IV – ESEU– pe tema „Violența în școala mea” (numai pentru liceu). Ca statistică, cei mai mulți înscriși au fost la secțiunea II, de POSTER, 19 echipaje, cu lucrări dintre cele mai variate. A urmat secțiunea I – 11 echipaje la ciclul gimnazial și 6 la ciclul liceal, desigur, cu câte 3 elevi în echipă.

Feed-back –ul după derularea probei de la secțiunea I, l-am avut din partea doamnei profesoare Carmen Măierean și a elevelor sale, de la Școala Gimnazială nr.1 Bistrița și Liceul Tehnologic Agricol Bistrița: „le-a plăcut, a fost interesant”, „ la anul vor reveni cu speranța unui premiu substantial” :

[arve url=”https://youtu.be/Cyv2vMNd8zE ” /]

Au câștigat locul I – la secțiunea I, elevii  de la gimnaziu:  Adela Hrețiuc, Oana Voștinar și Gabriel Nicolae, clasa a VII-a de la Școala Gimnazială nr. 1 din Bistrița și la liceu, Miruna Sabău, Marius Tămășoi și Melania Encean – cl. a XI-a D de la Colegiul Tehnic INFOEL din Bistrița.

Tot locul I  și tot de la „Infoel” la secțiunea III – FILM de scurt metraj – elevii din clasa a X-a C : Crista Filipoi, regie, Cezar Carja, imagine și Izabela Greluș, asistent regie . Iată filmul, reușit, interesant:

[arve url=”https://youtu.be/_7YOTNFGYw4 ” /]

Eleva Corina Coman – clasă terminală, a XII-a F de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița, posibil viitoare polițistă – a  luat locul I la secțiunea IV – ESEU. Iată ce ne-a declarat la final:

[arve url=”https://youtu.be/3OJltszcJoo” /]

„Cred că aici la Liceul tehnologic Agricol Bistrița suntem, mă refer la întregul colectiv, oameni care gândim la fel, lucrăm împreună de mulți ani, care ținem la școala aceasta și care dorim să-i formăm, pentru viață și profesie, cât putem noi de bine, pe toții copiii care ne intră pe poartă! Ceea ce putem face noi, deja facem! Și după cum vedeți, atât concursul județean de azi, „Întinde mâna, prietene !”, cât și „Comunitaria” au o strânsă  legătură. Numai dacă ești bine educat, fără violență sau alte tare de caracter, devotat agriculturii, zootehniei, cu tot ce incumbă acestea, vei putea să fii cu adevărat util țării și bun în profesia aleasă. Vă promit că veți vedea mult mai multe la următoarea vizită, de care am discutat. Avem personal, avem niște elevi foarte buni, care mângâie pur și simplu planta, ajutând-o prin tot ce pot, să crească” – ne spunea, la final, doamna profesoară Simona Maria Belea, directorul școlii. Ne vom revedea cu cea mai mare bucurie, la început de mai. Promit! Dacă există, eu vreau să văd progresul, iar dumneavoastră, să vă pot recomanda cu inima împăcată, o școală foarte bună pentru copii, firește cu preocupare serioasă în domeniul „pământului”.

Sunt semne bune, semne de primăvară adevărată și pe dealurile noastre bistrițene. „Întindeți mâna, prieteni!” Haideți că răsare soarele și pe ulița noastră! Nu vi se pare?

Mircea Seleușan

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cofetăria Gelateria Merigo vă așteaptă zilnic cu bunătăți dulci, chiar și pentru cei ce țin post

Pofta de dulce poate fi ușor astâmpărată cu bunătățile pregătite de Cofetăria Gelateria Merigo. În vitrine...

Gelateria Aniela îți pune Crăciunul ”la pachet”: turtă dulce cu scorțișoară, rulouri, prăjiturele fine și înghețată!

Cum ar fi să vă răsfățați invitații de Crăciun cu bunătățile de la Gelateria Aniela?! Nimic...

Se fac angajări la FAN Courier, RCB Electro, MasterFoam. Noi locuri de muncă, în Bistrița

Compania RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. MasterFoam are nevoie de stivuitoriști. La Brutăria Delice Pan este nevoie de inginer tehnolog în industria alimentară. Oferta completă, mai jos: