3.3 C
Bistrița
miercuri, noiembrie 30, 2022

FOTO/VIDEO. Romii din Bistriţa, în sărbătoare…! Mai puţine meşteşuguri, mai multe dansuri

Curtea Muzeului Județean Bistrița s-a animat, în această după-amiază: sute de bistriţeni i-au trecut pragul pentru a celebra aici Festivalul Tradiţiilor Ţigăneşti de Sfânta Marie – o zi specială pentru romii de pretutindeni.

După ce ani de zile s-a desfăşurat pe Pietonalul Liviu Rebreanu, sărbătoarea a fost organizată, de anul trecut, la Muzeul Judeţean. Tot aici s-a încercat pentru a doua oară organizarea unei Expoziţii de meşteşuguri Tradiţionale Ţigăneşti.

Din păcate, romii nu s-au înghesuit să-şi dezvăluie meşteşugurile. Standurile au părut cam pustii, iar bistriţenii interesaţi să cumpere au avut de ales între câteva mături din nuiele şi câteva ceaune de aramă. Toate prezentate de meşteşugari cam scumpi la vorbă sau reticenţi de-a dreptul…

Atracţia serii a fost de departe spectacolul de dansuri ţigăneşti, care a şi atras o mulţime de spectatori.

Pe scenă au evoluat, spre satisfacţia şi încântarea celor prezenţi, ansamblul de dansuri țigănești din Sâncraiu de Mureș, ansamblul „Ciobănașul” din Șieuț, soliști de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, Marius Lăutaru și formația sa, Lucian de la Bistrița, Bucur și formația lui, dar şi ansamblul de dansuri maghiare din Bistriţa..

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Partida Romilor Pro Europa. Au fost invitaţi să spună cuvinte de bun venit şi oficialităţile locale şi judeţene.

Însă câţiva tineri care au acceptat să ne vorbească, în viteză, au ţinut să ne transmită că s-au săturat de cuvinte şi târguri, şi că ar prefera mai multe spectacole şi dansuri ţigăneşti în loc…

Managerul Muzeului Judeţean, Alexandru Gavrilaş, a precizat că îşi doreşte ca anul viitor Târgul meşteşugarilor să fie mai consistent. El a lansat şi o provocare tinerilor din public: să viziteze muzeul şi să-l considere o casă cu porţile mereu deschise…

Unic în România, la Muzeul Judeţean din Bistriţa…!

La muzeu poate fi vizitată şi expoziţia ME SEM ROM. Comunități rome – o expoziţie unică în ţară (după cum a remarcat însuşi Cătălin Manea, prim vicepreşedinte al Partidei Romilor Pro Europa).

Ea include fotografii de arhivă, obiecte de colecție specifice meșteșugurilor și preocupărilor romilor, costume tradiționale și instrumente muzicale de colecție.

Toate acestea vor încerca să reînvie o amintire, o experiență personală și comunitară. Este expoziția care ne oferă prilejul de a vorbi despre oamenii de lângă noi, parte a minorității rome. Având o vechime care se pierde în istorie, această comunitate este menționată în memoriile personalităților din Bistriţa.

Romii din Bistriţa, în memoriile lui Oscar Skrabel. Bistrița. Nostalgii citadine

Acoperișurile supradimensionate striveau parcă acele case sub povara lor și, cu toată vioiciunea adusă de mușcatele de la ferestrele mici și întunecate, aici totul părea în suferință și sărăcie.

Această senzație era sesizabilă mai ales dimineața și în zilele de sărbătoare, când o liniște atotstăpânitoare, nefirească, dădea impresia unei străduțe părăsite, abandonate de curând.

Zugrăvelile colorate ale caselor nu reușeau nici ele să ascundă crăpăturile și denivelările din ziduri, uimimd cu încăpățânarea lor de a rămâne în picioare, așa gârbovite cum erau.

Denumirea de „Țigănime”, e atribută sinistrei străduțe, devenită ulterior Barbu Lăutaru.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...

Dă personalitate casei tale, cu perdelele ArYaS. Cel mai nou showroom din oraș asigură inclusiv măsurătorile și montarea

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu siguranță ferestrele sunt oglinda casei. Un motiv în plus ca...

MATEROM Automotive Bistrița: Treci prin iarnă fără griji!

Venirea iernii este o certitudine, așa că asigură-te că autoturismul tău este pregătit. Verifică-i frânele, farurile...