2.1 C
Bistrița
duminică, decembrie 4, 2022

FOTO/VIDEO Tragedie la Rodna după furtuna de aseară: urgia a distrus acoperișurile a 35 de case

Necazuri mari pentru 35 de familii din Rodna, în urma furtunii de aseară. Casele lor au fost avariate în doar câteva minute de vijelia de aseară. Primarul Valentin Grapini și personalul de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență le-au sărit în ajutor.  Prefectura spune că oamenii vor fi despăgubiți.

Furtuna de aseară a produs dezastre în zeci de gospodării din Rodna. Timp de câteva minute, oamenii au asistat îngroziți la pagubele cauzate de rafalele violente de vânt. Acoperișurile a 35 de case au fost luate pe sus de vijelie.

De la începutul furtunii și până târziu în noapte am fost în teren. Acum  s-a încheiat vizita pe care am făcut-o împreună cu subprefectului Attila Decsei la cele 35 de case. Oamenii încă lucrează pentru îndepărtarea resturilor de acoperiș căzute. Luni vom avea comisia mixtă de evaluare de la prefectură, după care să începem să ajutăm oamenii.

Avem 32 de case cu acoperișurile afectate în proporție de 30, până la 80 la sută, dar avem și 3 situații în care familiile respective au rămas sub cerul liber, fără acoperiș. Acolo vântul a distrus toată învelitoarea. Două dintre acestea sunt familii de rodneni, iar o a treia casa aparține unei firme din Cluj Napoca.  Noi le vom acorda celor două familii de localnici 10 mc de buștean gater, din care să își facă scândura și patrații pentru șarpantă. Din fericire, nu avem situații în care să fie nevoie de relocarea familiilor sau a unor persoane ”, ne-a declarat primarul Valentin Grapini.

O comisie mixtă va realiza luni un raport complet al pagubelor, pe baza căruia se vor acorda despăgubiri. Subprefectul Decsei Attila a verificat și el situație din teren:

SVSU Rodna a întocmit aseară raportul operativ. Luni, comisia mixtă de evaluare a pagubelor  va întocmi un proces verbal privind daunele. Conform H.G. 671 din 2021, oamenii vor primi despăgubiri, în funcție de procentajul avariilor.”, a afirmat subprefectul Attila Decsei.

La această oră continuă lucrările de îndepărtare a resturilor de materiale de construcții luate pe sus de vânt. De asemenea, se lucrează pentru îndepărtarea copacilor și crengilor aruncate de furtună pe carosabil, pe rețeaua electrică ori în curți.

 

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Poi daca si-au angajat ” meseriasii lu peste prajit” , care le-au ” cusut/lipit ” acoperisul cu ” banda izolanta „… Ati auzit voi case batranesti, acoperite cu tzigla tziganeasca descoperite de vant ?… Io am vazut, dar foarte rar, pe ici pe colo … Majoritatea acoperisurilor luate de vant , au fost din tabla sau placi izolante puse alandala … !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...

Dă personalitate casei tale, cu perdelele ArYaS. Cel mai nou showroom din oraș asigură inclusiv măsurătorile și montarea

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu siguranță ferestrele sunt oglinda casei. Un motiv în plus ca...

MATEROM Automotive Bistrița: Treci prin iarnă fără griji!

Venirea iernii este o certitudine, așa că asigură-te că autoturismul tău este pregătit. Verifică-i frânele, farurile...