6.3 C
Bistrița
sâmbătă, aprilie 1, 2023

Gunoaiele bistrițenilor vor ajunge la fabricile de ciment!

Ciment din gunoi! Asta se va întâmpla cu fracțiunile uscate care vor rezulta după punerea în funcțiune a unui tocător care separă gunoaiele aduse la groapa de gunoi, respectiv fracția umedă de cea uscată. Noul tocătorul a fost prezentat astăzi presei de către cei de la Vitalia, administratorii gropii de gunoi a județului, de la Tărpiu.

Ca să nu mai avem de-a face cu munți de gunoaie și să prelucrăm cât mai mult posibil din cantitatea de deșeuri care este adunată de pe teritoriul județului, Vitalia a achiziționat un tocător care are sarcina de a prelua în prima fază, gunoiul din mașinile de la Supercom, înainte ca acestea să intre în celula de depozitare. Materia rezultată în urma tocării va ajunge la fabricile de ciment, după cum au declarat reprezentații Vitalia.

Prima dată trec prin acest tocător (gunoaiele – n.red.), unde se separă cele două fracții: fracție umedă și uscată. Cea umedă va fi depozitată, iar cea uscată va fi balotată și trimisă la ardere. În stația de sortare, din deșeurile care se colectează separat de la cetățeni și din containerele semi-îngropate, când intră pe linia de sortare, o parte din deșeurile uscate sunt balotate și pregătite pentru reciclatori. Astfel o parte din acestea ajung spre fabricile de ciment, și nu spre celulele de depozitare.”, a explicat Ioan Țintean, vicepreședintele Consiliului Județean, prezent astăzi la inaugurare.

Directorul Vitalia, Liviu Tănase, a explicat ce se întâmplă cu gunoaiele pe care le are în gestiune, menționând rolul utilajului proaspăt achiziționat cu 75.000 euro.

„Tot ce facem noi aici, cu acest utilaj, va fi încărcat în niște camioane speciale și dus la fabricile de ciment. Iar tot ce înseamnă cartoane, pet, vor fi vândute de către A.D.I, nu de către noi. Ce facem noi în plus este acest fluff de 3 cm pe care-l dăm la firmele de ciment și rezultă din el refuz de bandă umed. Dacă facem această separare, și pe groapă vor veni lucrurile altfel și va fi mult mai simplu de a rezolva problema asta”, a spus Liviu Tănase, directorul Vitalia.

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=zZaSiWl1lDY&feature=youtu.be” /]

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

NOI locuri de muncă, disponibile la Rombat, Brutăria Presto și Fan Courier

Rombat Bistrița angajează operatori producție, electrician și inginer proiectare produse. Brutăria Presto are nevoie de o vânzătoare, iar FAN Courier caută personal în Bistrița. NOI locuri de muncă – disponibile și la IMP România, Leoni sau Nedeias Com din Budacu de Jos:

Mâine se deschide AmaZone Bistrița, primul magazin cu produse resigilate sau lichidări de stoc Amazon, din județ!

Peste 1.000 de produse, cu reduceri de 50 %, îi așteaptă mâine pe bistrițeni la AmaZone...

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...