Liceul de Arte rămâne fără clasa de Arhitectură! Fiecare liceu, obligat să renunțe la o clasă – ordin de la ISJ

Liceul de Arte rămâne fără clasa de Arhitectură! Fiecare liceu, obligat să renunțe la o clasă – ordin de la ISJ

Revoltă, indignare și disperare printre părinții din Bistrița, care au fost informați în această după-amiază că zeci de clase de liceu vor fi desființate în acest an. Între acestea, și clasa de Arhitectură a Liceului de Arte „Corneliu Baba” – unică în județ și chiar în regiune. Concurența aici este foarte mare, specializarea atrăgând anual elevi din Vatra Dornei sau Suceava. ISJ BN a transmis decizia astăzi, în jurul orei 16.00, fără a prezenta criteriile de selecție. Fără a da posibilitatea directorilor să reacționeze sau să-și susțină punctul de vedere…

După publicarea articolului referitor la desființarea unei clase de la Liceul „Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului, pe adresa redacției au sosit câteva apeluri disperate ale unor părinți din Bistrița. Aceștia s-au arătat dezamăgiți de informațiile primite din partea directorilor – care i-au anunțat despre desființarea a zeci de clase de liceu din județ.

Se știa că numărul elevilor a scăzut dramatic, însă Inspectoratul Școlar BN ar fi trebuit să desființeze clasele de liceu în funcție de anumite criterii. Ceea ce nu s-a întâmplat.

Surse Bistrițeanul.ro afirmă că directorilor li s-a promis că vor fi invitați la o ședință a Consiliului de Administrație a ISJ BN. La această ședință directorii urmau să fie prezenți, pentru clarificări în legătură cu situația celor 26 de clase care se vor desființa. 

Lucrul acesta nu s-a întâmplat. Nu a mai avut loc nicio ședință. Directorii liceelor nici măcar nu au avut posibilitatea de a reacționa sau de a-și susține punctul de vedere. Li s-a transmis și li s-a sugerat că fiecare liceu sau școală profesională ar trebui să renunțe la câte o clasă. 

Părinții elevilor din Bistrița au fost informați de directori în legătură cu faptul că specializarea pe care și-o doreau nu este aprobată de ISJ BN: „Am un copil în clasa a 8-a care își dorea această specializare. Care se pregătea de luni de zile pentru asta… Acum ce facem…?!? Unde mergem???”, ne-a întrebat un părinte din oraș. 

„Pentru noi a fost un șoc…”

Laura Todoran, directoarea Liceului Corneliu Baba, a explicat pentru Bistrițeanul.ro că a fost informată astăzi, în jurul orei 16, că urmează să fie desființată clasa de Arhitectură. Fără niciun argument, fără nicio motivare concretă. În ciuda faptului că transmisese un memoriu la Inspectorat, încă din decembrie, oferind argumente concrete pentru menținerea acestei specializări. 

Numai în 2020, la Arhitectură au dat examen 87 de elevi, pe cele 28 de locuri, concurența fiind în ultimii ani foarte mare. Totodată, promovabilitatea la examenul de Bacalaureat a absolvenților de la „Corneliu Baba” este de peste 90%. 

A fost un șoc pentru noi… În jurul orei 16 am primit decizia inspectoratului. Acolo este specificat foarte clar că în planul de școlarizare pe 2021-2022 nu se aprobă clasa de Arhitectură…

Grav este faptul că mesajul Inspectoratului Școlar nu conține criteriile pe baza cărora s-a făcut această desființare a clasei.

Nu este absolut deloc echitabil ca un liceu cu două clase – unice în județ – să fie comparat cu un colegiu  cu 7-8 clase. Așa cum nu este în regulă să ignorăm faptul că elevii Liceului de Arte „Corneliu Baba” s-au implicat în viața comunității, fiind prezenți la o mulțime dintre activitățile și inițiativele Primăriei Bistrița, de pildă. 

Se încalcă, astfel, dreptul la educație a unei generații de elevi

Nu au fost transmise criteriile. Noi nu am știut în funcție de ce anume s-a renunțat la clasa de Arhitectură. Clasele noastre au specializări unice în județ. Consider că ar fi trebuit să țină cont de acest aspect, cu atât mai mult cu cât sunt specializări solicitate de părinți și de copii. Promovabilitatea la Bacalaureat este de peste 90%, avem performanțe… Mai mult, atragem elevi din județele învecinate. Au venit la examen în fiecare an elevi din Suceava sau Vatra Dornei, de pe Ilve sau Valea Bârgăului… Nu am avut posibilitatea să ne susținem punctul de vedere… Nu am fost invitați, așa cum ni s-a promis…”, a admis profesoara Laura Todoran.  

Foarte grav – reducându-se această specializare – nu sunt afectați doar elevii orașului nostru. Ci și cei din împrejurimi sunt privați de dreptul de a alege această specializare și la educația dorită. 

Știm că există elevi care își doresc exact această specializare de Arhitectură, nu oscilează și nu vor Arte, vor chiar Arhitectură… Se discuta din decembrie despre reducerea numărului de clase, dar nu am putut acționa în niciun fel, pentru că până astăzi – la ora 16.00 – nu am avut o informare oficială”, a recunoscut Laura Todoran. 

Un răspuns năucitor…

Părinții sunt revoltați, pentru că au primit, la rândul lor, un răspuns năucitor. Inspectoratul Școlar a transmis sec că „Propunerea dvs privind planul de școlarizare pe anul 2021-2022 a fost analizată în ședința Consiliului de Administrație a ISJ BN din data de 15.01.2021, respectând prevederile articolului 13 – aliniatul 1 și aliniatul 3 din Ordinul Ministrului Educației și Cercetării 5599/21.09.2020. Ca urmare a analizei efectuate, vă comunicăm faptul că nu se aprobă clasa a IX cu 28 de locuri liceu zi, filiera vocațională, specializarea Arhitectură, Arte Ambientale și Design…

„Știam că ne aflăm într-o situație dificilă – toate liceele din județ. Dar e prea mult să tai o specializare unică, să tai o clasă din două”, a completat directoarea Laura Todoran.

După mesajul transmis de ISJ BN, profesorii Liceului de Arte „Corneliu Baba” au decis că trebuie să se organizeze, pentru a susține menținerea clasei de Arhitectură. „Din momentul în care am primit documentul oficial, am început să ne organizăm imediat. Am vorbit cu colegii mei, am vorbit cu părinții, vom face tot ce ne stă în putință…

Profesorii Liceului de Arte „Corneliu Baba” vor întâlni mâine – deși este sâmbătă – într-un consiliu profesoral, un Consiliu de Administrație. „Facem tot ce ne stă în putință și pregătim un memoriu. Vom încerca să stabilim și o situație, o bază de date a elevilor care își doresc Arhitectura din tot județul… Țin foarte mult la Liceul de Arte. Mă interesează să fac toate demersurile ca să ne păstrăm clasa”, ne-a mai mărturisit profesoara Laura Todoran, directoarea Liceului de Arte „Corneliu Baba”.

Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud are termen până în 22 ianuarie să transmită Ministerului Educației Proiectul județean al planului de școlarizare. Ar fi încă vreme suficientă să opereze unele mici modificări care să echilibreze situația, pentru binele elevilor din Bistrița-Năsăud, și nu numai…

~ va urma ~

FOTO: Un transport agabaritic i-a spart televizorul! CUM a fost posibil: februarie 25, 2021 - Un incident bizar a avut loc aseară, în Herina. Un transport agabaritic a agățat cablurile de internet din localitate. Ghinionul unui bărbat a fost că i-a tras inclusiv televizorul, lovindu-l de perete și spărgându-l.
Ioan Turc, „decapitat” de Ioan Oltean după ce în urmă cu câțiva ani l-a ajutat să preia frâiele PNL BN februarie 25, 2021 - Prezent la Bistrițeanul Live, fostul șef al PNL BN, Ioan Oltean a vorbit despre starea în care se află partidul în acest moment, dar și despre președintele acestuia, Ioan Turc, pe care, se pare, regretă că l-a susținut la conducerea formațiunii politice. Mai mult, Ioan Oltean spune că nu l-ar fi susținut nici la Primăria Bistrița.
Aquabis: Se înlocuiesc pompele în Arcalia. O rugăminte, pentru locuitorii din zonă februarie 25, 2021 - Datorită unei avarii la stația de pompare canal, se vor înlocui pompele din localitatea Arcalia - anunță Aquabis, care transmite și o rugăminte locuitorilor din zonă:
VIDEO: Sorin Hognogi, primarul din Spermezeu, revoltat pe cei care lasă gunoaie în urmă. „Mi-e lehamite” februarie 25, 2021 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Sorin Hognogi s-a arătat revoltat și dezamăgit de cei care aruncă gunoaie în urma lor. „...toate șanțurile de la Uriu în sus sunt pline de peturi și deșeuri. Sincer, mi-e lehamite. Până când trebuie să mai adunăm după alții mormane de peturi, de ambalaje sau sticle de bere aruncate pe geam…? Ajunge!”
ANAF, cu ochii pe veniturile a milioane de români: Urmează impozitarea premiilor cucerite la simpozioane, festivaluri sau concursuri internaționale februarie 25, 2021 - Veniturile a milioane de români sunt în pericol: ANAF a pus ochii pe banii jucătorilor la păcănele, a celor care trimit bani din străinătate sau a oamenilor de cultură, ştiinţă şi artă care primesc premii de orice fel la simpozioane, festivaluri, concursuri naţionale sau internaţionale, concursuri pe meserii sau profesii.
FOTO/VIDEO: Intervenție dificilă a pompierilor, în Nepos! Exista posibilitatea ca flăcările să cuprindă un rezervor cu 5.000 litri motorină februarie 25, 2021 - Un apel la 112 anunța un incendiu la o hală din Nepos. Focul s-a extins rapid, așa că pompierii au avut de intervenit prompt și cu mai multe echipaje. Intervenția a fost îngreunată și de faptul că în hala alăturată se afla un rezervor cu 5.000 litri motorină. 
SURSE: Lorand Toth va fi suprefectul de Bistrița-Năsăud, din partea USR februarie 24, 2021 - Fostul președinte al USR Bistrița-Năsăud, Lorand Toth va ocupa fotoliul de subprefect de Bistrița-Năsăud. Acesta a fost votat de organizația județeană și se pare validat și de conducerea centrală a partidului. Lorand Toth nu a fost anunțat oficială încă.
FOTO/VIDEO: Dezbatere RECORD la Primăria Bistrița. Peste 100 de bistrițeni spun NU blocurilor cu 6 etaje de pe Ion Căianu februarie 24, 2021 - Dezbatere cu număr record de participanți, la Primăria Bistrița, cu aplauze și argumente coerente din partea bistrițenilor. În jur de 100 de persoane și-au manifestat dezacordul, mărul discordiei fiind construirea unor blocuri cu șase etaje pe strada Ion Căianu - o zonă în care legea prevede doar construcții cu două etaje.
Directoarea Liceului Agricol din Bistrița, cercetată penal pentru delapidare. De problemele penale nu a scăpat nici soțul său februarie 24, 2021 - Simona B. directoarea Liceului Agricol din Bistrița este cercetată penal pentru delapidare. Cercetat penal pentru complicitate la delapidare este și soțul acesteia. Femeia este acuzată că ar fi achitat cu banii liceului mai multe unelte și scule, că ar fi vândut parte din tabla rămasă în urma renovării sălii de sport și că ar fi folosit mașina de serviciu în scop personal.
LEONI Bistriţa angajează programator IT, muncitori cablaje auto și ingineri Calitate februarie 24, 2021 - Cel mai mare angajator din Bistrița - compania Leoni Wiring System - angajează un programator IT, doi ingineri Calitate și 50 de muncitori cablaje auto care vor primi salariu de încadrare de 2300 RON, tichete de masă în valoare de 15 RON, bonus lunar pentru performanță de 200 RON, spor de noapte 25%. Angajații Leoni au parte și de discounturi la produse și servicii Orange.
Ecologistul Marius Bălan, de la Bistrița Civică: Propuneri pentru proiecte la Bugetul Bistriței în 2021 februarie 24, 2021 - Ecologistul Marius Bălan, de la Bistrița Civică, transmis pe adresa redacției o serie de propuneri și proiecte referitoare la Bugetul municipiului Bistrița din anul 2021. Între altele, acesta își dorește treceri subterane la Poșta Veche, Piața Decebal sau Zona Han, mai multe toalete publice, dar și achiziția unor clădiri istorice de către Primărie.
Tulpina de Covid din Marea Britanie încă nu a ajuns în Bistrița-Năsăud februarie 24, 2021 - Noua tulpină de Covid din Marea Britanie nu a ajuns încă în Bistrița-Năsăud, însă a fost identificată în jumătate de țară. În București au fost înregistrate cele mai multe cazuri – 80.
Adevărul despre Crinuța Dumitrean. Cum a ajuns bistrițeanca recunoscută pentru frumusețea ei în fruntea ANRP, „șefă la bani” februarie 24, 2021 - Ani buni, ANRP, una dintre cele mai emblematice instituții din țară, care se ocupă de retrocedările bunurilor confiscate de comuniști, a fost condusă de o bistrițeancă. Crinuța Dumitrean a fost propusă pentru această funcție tocmai de cel mai longeviv deputat din țară, Ioan Oltean. Ce a recomandat-o pe bistrițeancă pentru această funcție, care între timp i-a și adus probleme penale.
VIDEO: Au vrut să-i omoare câinii, aruncând mâncare otrăvită în curte februarie 24, 2021 - O bistrițeancă atrage atenția că sunt persoane ”puse pe omorât câini”. Mai exact, aseară, în curtea casei sale a fost aruncată mâncare cu otravă, pentru câinii ei. Bistrițeanca a anunțat poliția și veterinarii.
FOTO: Pălării și ii tricotate, acum și în rate, la Zaffi! februarie 24, 2021 - Dacă ai în plan să faci o revoluție în plan personal, să-ți schimbi toată garderoba și bugetul să nu fie afectat, o plată în rate, FĂRĂ DOBÂNDĂ este ceea ce ai nevoie! La Zaffi, magazinul de îmbrăcăminte cu creații ale designerilor români, de pe strada Dornei din Bistrița, ai posibilitatea de a-ți schimba garderoba rapid, cu plata în rate!
VIDEO – Bogdan Ivan: Când vor fi rambursați banii pentru cei 4250 de beneficiari ai programului StartUp Nation 2018-2019? februarie 24, 2021 - Programul StartUp Nation înființat în 2017 a finanțat 17.000 de companii, generând peste 60.000 de noi locuri de muncă. 4250 de beneficiari ai programului StartUp Nation 2018-2019 nu și-au primit încă banii – a subliniat deputatul PSD Bogdan Ivan. 
Aquabis: Se sistează apa potabilă în Rodna și Rebrișoara februarie 24, 2021 - Se sistează apa potabilă în Rodna și Rebrișoara, astăzi, 24 februarie 2021, pentru câteva ore - anunță Aquabis:
Începe VACCINAREA profesorilor și în Bistrița-Năsăud: Unii, la Casa Corpului Didactic, restul – la SVSU februarie 24, 2021 - 62 de centre de vaccinare se deschid astăzi și în zilele următoare în toată țara, a anunțat ieri seară ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. 23 de județe își vor deschide centrele de vaccinare dedicate profesorilor chiar astăzi, 24 februarie. Care este situația în Bistrița-Năsăud:
FOTO: Scurgeri de gaz pe Tărpiului, după ce o mașină a lovit o țeavă februarie 24, 2021 - Echipaje ale pompierilor și ale companiei de gaz intervin pe strada Tărpiului din municipiu. O mașină a ieșit de pe carosabil, lovind o țeavă de gaz.
CE a făcut spitalul din Năsăud cu banii strânși din donațiile de anul trecut: februarie 24, 2021 - Năsăudenii, și nu numai, s-au mobilizat în aprilie și au donat bani pentru a ajuta spitalul, când s-a anunțat că acesta va deveni spital suport COVID. CE donații s-au primit și CUM au fost folosiți banii donați:
FOTO: O șoferiță a făcut praf două mașini într-o intersecție pe DN 17 februarie 23, 2021 - Un accident rutier a avut loc la intersecția DN 17 cu un drum comunal din Crainimăt. O șoferiță nu a acordat prioritate, făcând praf mașina ei și cea condusă de un tinerel de 19 ani.
OAMENI în Bistrița-Năsăud: Alexandru Misiuga, primul director al CJC. Primul care a înțeles potențialul turistic al brandului Dracula februarie 23, 2021 - S-au împlinit zilele trecute 12 ani de la trecerea în neființă a lui Alexandru Misiuga – primul director al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, și primul spirit vizionar care a întrevăzut potențialul turistic al celebrului conte Dracula – pe aceste meleaguri.
WTF Rock Festival 2021 – cea mai mare producție din industria spectacolelor în Bistrița-Năsăud. Promoție inedită la abonamente, de Dragobete februarie 23, 2021 - Ediția a IV-a a festivalului WTF Rock Festival va reprezenta cea mai grandioasă producție din industria spectacolelor, realizată vreodată în Bistrița-Năsăud. Festivalul programat pentru perioada 27-29 august 2021, vine anul acesta cu un line-up de excepție, dar și o promoție specială de Dragobete! 
Și-a lovit concubina în cap cu un scaun, iar acum se „răcorește” în arest! februarie 23, 2021 - Un bărbat din Ardan a ajuns în Arestul Poliției, după ce și-a lovit soția. Polițiștii care au intervenit la caz au decis să-l rețină, iar judecătorii l-au trimis 30 de zile după gratii, să se... răcorească.
Elevii unei clase de la CNAM, în scenariu roșu! DSP raportează doi elevi și un cadru didactic infectați cu COVID, în ultimele 24 de ore februarie 23, 2021 - DSP BN raportează doi elevi și un cadru didactic infectați cu COVID, în ultimele 24 de ore. Elevii unei clase de la CNAM trec în scenariul roșu, la fel ca și o clasă de la Gimnazială „Avram Iancu”.
Artizanii primăverii, în centrul Bistriței! Târg de Mărțișor, la Muzeul Județean februarie 23, 2021 - Cu rădăcini străvechi sau mai apropiate vremurilor noastre, Dragobetele, Mărțișorul și Ziua Femeii au un numitor comun: celebrează renașterea, dragostea și vitalitatea. În Bistrița, cele trei sărbători vor fi exempplar reprezentate la Muzeul Județean și în centrul orașului:
FOTO: CADEEEE tencuiala de pe o casă de lângă Sugălete februarie 23, 2021 - Pietonii care circulă pe strada Dornei trebuie să fie extrem de vigilenți în apropierea zonei Sugălete. Tencuiala a început să cadă de pe o casă din Centrul Vechi. Din fericire, nimeni nu a pățit nimic, deși zona e des frecventată de cei ce vor să-și scoată bani de la bancomat.
FOTO: A ieșit de pe carosabil și a spart o țeavă de gaz februarie 23, 2021 - Un accident rutier a avut loc pe Valea Budacului. Un autoturism a părăsit partea carosabilă și a spart o țeavă de gaz. A fost alertat distribuitorul de gaz.
Cum a nenorocit un medic șpăgar de la Cluj o fetiță trimisă de la spitalul din Bistrița februarie 23, 2021 - O fetiță de nici trei anișori și-a fracturat mâna, în a doua zi a anului 2021. Ajunsă la UPU Pediatrie Bistrița, „n-ar mai fi vrut să plece de acolo”, dar a fost nevoie să o vadă un medic ortoped pediatru din Cluj. De acolo, a început chinul. Părinții acuză medicul că nici măcar nu a stat de vorbă cu ei, iar mânuța fetiței a fost pusă... strâmb! Medicul are peste 10 condamnări de luare de mită, fiind și condamnat la închisoare cu suspendare.
La cât ajungea pensia specială a lui Ioan Oltean și din ce trăiește acum cel mai longeviv deputat din țară februarie 23, 2021 - Prezent la Bistrițeanul Live, fostul deputat Ioan Oltean a vorbit despre cum arată viața sa de când a renunțat la politică, dar și despre veniturile sale. Acesta încasa și pensie normală și pensie specială în urma activității sale de deputat. De asemenea, acesta lucrează și la un cabinet de avocatură.