Liceul de Arte rămâne fără clasa de Arhitectură! Fiecare liceu, obligat să renunțe la o clasă – ordin de la ISJ

Liceul de Arte rămâne fără clasa de Arhitectură! Fiecare liceu, obligat să renunțe la o clasă – ordin de la ISJ

Revoltă, indignare și disperare printre părinții din Bistrița, care au fost informați în această după-amiază că zeci de clase de liceu vor fi desființate în acest an. Între acestea, și clasa de Arhitectură a Liceului de Arte „Corneliu Baba” – unică în județ și chiar în regiune. Concurența aici este foarte mare, specializarea atrăgând anual elevi din Vatra Dornei sau Suceava. ISJ BN a transmis decizia astăzi, în jurul orei 16.00, fără a prezenta criteriile de selecție. Fără a da posibilitatea directorilor să reacționeze sau să-și susțină punctul de vedere…

După publicarea articolului referitor la desființarea unei clase de la Liceul „Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului, pe adresa redacției au sosit câteva apeluri disperate ale unor părinți din Bistrița. Aceștia s-au arătat dezamăgiți de informațiile primite din partea directorilor – care i-au anunțat despre desființarea a zeci de clase de liceu din județ.

Se știa că numărul elevilor a scăzut dramatic, însă Inspectoratul Școlar BN ar fi trebuit să desființeze clasele de liceu în funcție de anumite criterii. Ceea ce nu s-a întâmplat.

Surse Bistrițeanul.ro afirmă că directorilor li s-a promis că vor fi invitați la o ședință a Consiliului de Administrație a ISJ BN. La această ședință directorii urmau să fie prezenți, pentru clarificări în legătură cu situația celor 26 de clase care se vor desființa. 

Lucrul acesta nu s-a întâmplat. Nu a mai avut loc nicio ședință. Directorii liceelor nici măcar nu au avut posibilitatea de a reacționa sau de a-și susține punctul de vedere. Li s-a transmis și li s-a sugerat că fiecare liceu sau școală profesională ar trebui să renunțe la câte o clasă. 

Părinții elevilor din Bistrița au fost informați de directori în legătură cu faptul că specializarea pe care și-o doreau nu este aprobată de ISJ BN: „Am un copil în clasa a 8-a care își dorea această specializare. Care se pregătea de luni de zile pentru asta… Acum ce facem…?!? Unde mergem???”, ne-a întrebat un părinte din oraș. 

„Pentru noi a fost un șoc…”

Laura Todoran, directoarea Liceului Corneliu Baba, a explicat pentru Bistrițeanul.ro că a fost informată astăzi, în jurul orei 16, că urmează să fie desființată clasa de Arhitectură. Fără niciun argument, fără nicio motivare concretă. În ciuda faptului că transmisese un memoriu la Inspectorat, încă din decembrie, oferind argumente concrete pentru menținerea acestei specializări. 

Numai în 2020, la Arhitectură au dat examen 87 de elevi, pe cele 28 de locuri, concurența fiind în ultimii ani foarte mare. Totodată, promovabilitatea la examenul de Bacalaureat a absolvenților de la „Corneliu Baba” este de peste 90%. 

A fost un șoc pentru noi… În jurul orei 16 am primit decizia inspectoratului. Acolo este specificat foarte clar că în planul de școlarizare pe 2021-2022 nu se aprobă clasa de Arhitectură…

Grav este faptul că mesajul Inspectoratului Școlar nu conține criteriile pe baza cărora s-a făcut această desființare a clasei.

Nu este absolut deloc echitabil ca un liceu cu două clase – unice în județ – să fie comparat cu un colegiu  cu 7-8 clase. Așa cum nu este în regulă să ignorăm faptul că elevii Liceului de Arte „Corneliu Baba” s-au implicat în viața comunității, fiind prezenți la o mulțime dintre activitățile și inițiativele Primăriei Bistrița, de pildă. 

Se încalcă, astfel, dreptul la educație a unei generații de elevi

Nu au fost transmise criteriile. Noi nu am știut în funcție de ce anume s-a renunțat la clasa de Arhitectură. Clasele noastre au specializări unice în județ. Consider că ar fi trebuit să țină cont de acest aspect, cu atât mai mult cu cât sunt specializări solicitate de părinți și de copii. Promovabilitatea la Bacalaureat este de peste 90%, avem performanțe… Mai mult, atragem elevi din județele învecinate. Au venit la examen în fiecare an elevi din Suceava sau Vatra Dornei, de pe Ilve sau Valea Bârgăului… Nu am avut posibilitatea să ne susținem punctul de vedere… Nu am fost invitați, așa cum ni s-a promis…”, a admis profesoara Laura Todoran.  

Foarte grav – reducându-se această specializare – nu sunt afectați doar elevii orașului nostru. Ci și cei din împrejurimi sunt privați de dreptul de a alege această specializare și la educația dorită. 

Știm că există elevi care își doresc exact această specializare de Arhitectură, nu oscilează și nu vor Arte, vor chiar Arhitectură… Se discuta din decembrie despre reducerea numărului de clase, dar nu am putut acționa în niciun fel, pentru că până astăzi – la ora 16.00 – nu am avut o informare oficială”, a recunoscut Laura Todoran. 

Un răspuns năucitor…

Părinții sunt revoltați, pentru că au primit, la rândul lor, un răspuns năucitor. Inspectoratul Școlar a transmis sec că „Propunerea dvs privind planul de școlarizare pe anul 2021-2022 a fost analizată în ședința Consiliului de Administrație a ISJ BN din data de 15.01.2021, respectând prevederile articolului 13 – aliniatul 1 și aliniatul 3 din Ordinul Ministrului Educației și Cercetării 5599/21.09.2020. Ca urmare a analizei efectuate, vă comunicăm faptul că nu se aprobă clasa a IX cu 28 de locuri liceu zi, filiera vocațională, specializarea Arhitectură, Arte Ambientale și Design…

„Știam că ne aflăm într-o situație dificilă – toate liceele din județ. Dar e prea mult să tai o specializare unică, să tai o clasă din două”, a completat directoarea Laura Todoran.

După mesajul transmis de ISJ BN, profesorii Liceului de Arte „Corneliu Baba” au decis că trebuie să se organizeze, pentru a susține menținerea clasei de Arhitectură. „Din momentul în care am primit documentul oficial, am început să ne organizăm imediat. Am vorbit cu colegii mei, am vorbit cu părinții, vom face tot ce ne stă în putință…

Profesorii Liceului de Arte „Corneliu Baba” vor întâlni mâine – deși este sâmbătă – într-un consiliu profesoral, un Consiliu de Administrație. „Facem tot ce ne stă în putință și pregătim un memoriu. Vom încerca să stabilim și o situație, o bază de date a elevilor care își doresc Arhitectura din tot județul… Țin foarte mult la Liceul de Arte. Mă interesează să fac toate demersurile ca să ne păstrăm clasa”, ne-a mai mărturisit profesoara Laura Todoran, directoarea Liceului de Arte „Corneliu Baba”.

Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud are termen până în 22 ianuarie să transmită Ministerului Educației Proiectul județean al planului de școlarizare. Ar fi încă vreme suficientă să opereze unele mici modificări care să echilibreze situația, pentru binele elevilor din Bistrița-Năsăud, și nu numai…

~ va urma ~

Cu doar 5 creșe de stat funcționale din care una în reabilitare, viceprimarul Călin Stan promite că toți copiii vor avea loc la creșă martie 7, 2021 - Viceprimarul Călin Stan a asigurat în cadrul unei conferințe de presă că toți copiii vor avea loc la creșă, deși nu a venit cu nicio soluție concretă, mai ales că una dintre cele 5 creșe existente în municipiu intră în reabilitare. Oficial, peste 40 de copii au rămas pe dinafară. Numărul ar fi însă mult mai mare.
FOTO: Motociclist, lovit în plin de un autoturism, în Viișoara martie 7, 2021 - În urmă cu puțin timp, un motociclist a fost lovit în plin de un autoturism în cartierul Viișoara. Motociclistul a fost rănit, echipajele medicale transportându-l la spital.
Un incendiu puternic a făcut scrum o casă din Bistrița-Bârgăului. Flăcările s-au extins și la acoperișul unei alte case martie 7, 2021 - Un puternic incendiu a cuprins în această după-masă o casă din Bistrița-Bârgăului. Flăcările s-au extins la acoperișul unei alte case. Din fericire nimeni nu a fost rănit, din flăcări fiind salvat inclusiv un cal.
Zeci de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva vaccinării obligatorii martie 7, 2021 - În urmă cu puțin timp, zeci de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva vaccinării obligatorii. Protestul a fost autorizat și a avut loc pe platoul din fața Instituției Prefectului.
Daniel Suciu: E penibil! Liberalii își pedepsesc propriile comunități pentru jocurile lor din PNL martie 7, 2021 - Deputatul Daniel Suciu a atacat dur jocurile din interiorul PNL, atât național cât și local. ”E penibil. Își pedepsesc comunitățile lor pentru jocurile din PNL!” a declarat Daniel Suciu.
Nouă motive principale pentru care ești respins la ITP martie 7, 2021 - Inspecția Tehnică Periodică (ITP) reprezintă o verificare a autovehiculelor, care confirmă dacă acesta este într-o stare bună și are toate dotările necesare pentru a asigura un șofat în siguranță. Chiar și așa, mulți șoferi au emoții când trebuie să meargă la ITP.
Se modifică măsurile de organizare a activității în școli. Condițiile în care vor merge elevii la școală martie 7, 2021 - Un ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, emis ieri, modifică măsurile de organizare a activității în cadrul unităților sau instituțiilor de învățământ. În ce condiții merg elevii la școală:
Produsele Delice Pan se găsesc, de acum, și la magazinul The Butcher, lângă Domus! martie 7, 2021 - Vești bune, pentru toți cei care iubesc produsele Delice Pan: Savuroasele produse de panificație ale brutăriei din Tiha Bârgăului pot fi cumpărate de acum și în magazinul The Butcher din Piața Morii.
Proteste anti-vaccinarea obligatorie, astăzi, la Bistrița martie 7, 2021 - Astăzi, la ora 15:00, va avea loc un protest anti-vaccinare obligatorie, în fața Instituției Prefectului. Astfel de proteste sunt programate în mai multe orașe din țară, inclusiv în București.
FOTO Premierul Cîțu promite să finanțeze spitale noi, dacă sunt gata până în 2026. Gabriel Lazany a venit cu unul dintre primele astfel de proiecte martie 6, 2021 - Premierul Florin Cîțu și-a luat angajamentul de a construi spitale noi, afirmând că va susține proiectele care vor fi finalizate până în 2026. Unul dintre primii manageri de spitale care a venit cu un astfel de proiect este tocmai Gabriel Lazany, care se angajează să termine lucrările în 5 ani, dacă primește finanțare.
VIDEO – Imagini video cu altercația dintre deputatul Daniel Suciu și primarul Traian Ogâgău martie 6, 2021 - Deputatul Daniel Suciu a depus o plângere penală împotriva primarului orașului Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău, după o altercație avută cu acesta într-un local din stațiune. Parlamentarul a făcut publice imaginile surprinse de camerele de supraveghere ale localului unde s-a petrecut tot:
Ioan Turc vrea rețea de reîncărcare pentru automobile electrice, refacerea Pădurii Codrișor și decontaminarea zonei ARIO martie 6, 2021 - Primarul Ioan Turc vrea să dezvolte la Bistrița o rețea de reîncărcare pentru automobile electrice, să refacă părțile degradate din Pădurea Codrișor și să decontamineze zona ARIO. Pentru aceste proiecte, edilul a cerut sprijin la București.
VIDEO – PSD-iștii sar la gâtul lui Sighiartău: Magnificul fariseu modern, acum nu mai votează alocațiile martie 6, 2021 - Suciu și Ivan, ce doi deputați social – democrați ai județului nostru l-au atacat dur pe colegul lor parlamentar, Robert Sighiartău. „E modelul de fariseu modern, nu mai votează alocațiile”, a spus Bogdan Ivan. „Magnificul fariseu nu mai susține afaceriștii”, a completat Suciu.
FOTO: Coșuri și cutii cu flori de primăvară parfumate, de Ziua Mamei, la Euforia Floral Boutique! martie 6, 2021 - Este momentul perfect să transmiteți toată dragostea femeilor speciale din preajma voastră – mamelor, iubitelor, surorilor sau prietenelor care v-au fost alături în momentele dificile de peste an. Euforia Floral Boutique v-a pregătit câteva aranjamente surprinzătoare, cu flori cultivate în România!
Încep fricțiunile în PNL? Vasile Silași de la Chiochiș îl acuză pe Turc de atacuri sub centură pentru c-a îndrăznit să candideze la șefia partidului martie 6, 2021 - Alegerile pentru funcția de președinte al PNL BN bat la ușă, iar luptele interne au început deja. Vasile Silași, primarul comunei Chiochiș îl acuză de Turc de atacuri sub centură, după ce pe Facebook a apărut un video cu un drum plin de noroaie din Chiochiș. Acesta ar fi fost realizat de un alt lider de organizație locală PNL, care l-ar susține pe Ioan Turc la șefia partidului.
Aquabis: Fără apă, astăzi pentru câteva ore, pe Valea Slătiniței martie 6, 2021 - Locuitorii de pe Valea Slătiniței rămân astăzi, 6 martie 2021, fără apă potabilă, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Deputatul Daniel Suciu a depus plângere penală împotriva primarului din Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău, după un incident într-un local martie 6, 2021 - Ieri, deputatul Daniel Suciu a depus o plângere la poliție împotriva primarului din Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău, în urma unui incident petrecut chiar într-un local din orașul-stațiune. Infracțiunile cercetate de polițiști sunt lovire sau alte violențe și amenințare.
FOTO/VIDEO: Un autoturism a ars ca o torță pe strada Mihai Eminescu martie 6, 2021 - Noaptea trecută, un autoturism a ars ca o torță pe strada Mihai Eminescu din municipiu. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit electric la instalația autovehiculului.
VIDEO – Mica Oprea, doamna de fier a administrației din Bistrița. „Numai pompier n-am fost, în rest, le-am făcut pe toate. Am rezolvat tot ce s-a putut rezolva” martie 6, 2021 - Mica Oprea, considerată „doamna de fier” a administrației în Bistrița-Năsăud, este una dintre puținele femei care a lucrat în administrație 35 de ani. „Nu era rolul meu să fiu prietenoasă cu colegii mei. Rolul meu era să-mi fac treaba, să mă asigur că cei din jurul meu sunt corecți, își fac treaba și știu meserie...”, a povestit Mica Oprea.
FOTO/VIDEO: Flăcări violente au mistuit acoperișul unui bloc din Rodna. 180 de persoane – evacuate în miez de noapte martie 6, 2021 - Acoperișul unui bloc din Rodna a fost cuprins de flăcări și făcut scrum. 180 de persoane au fost evacuate. Mai bine de două ore s-au luptat pompierii cu flăcările. Din fericire nimeni nu a fost rănit.
Foto: Un autotren încărcat cu porci s-a răsturnat în Pasul Tihuța martie 5, 2021 - În urmă cu puțin timp un autotren încărcat cu porci s-a răsturnat în Pasul Tihuța. Șoferul și persoana care-l însoțea au reușit să se evacueze din autocamion și sunt conștiente.
Primele cazuri de infectare cu tulpina Covid19 din Africa de Sud – în România. Mesajul unor bistrițeni din Italia martie 5, 2021 - Tulpina sud-africană Covid19 a fost detectată, pentru prima dată și pe teritoriul României. Este vorba despre două persoane – o femeie din București provenind dintr-un focar familial cu 3 cazuri de COVID-19, și un bărbat din Pitești. Bistrițenii din Firenze (Italia) avertizează că în zona în care muncesc ei situația s-a agravat la copii.
Cel mai „scump” pachet de țigări se găsește la Ciceu Giurgești. Doi bărbați au plătit pentru viciul lor aproape 1.000 de euro martie 5, 2021 - La Ciceu-Ciurgești, localitate aflată în carantină, unde accesul este interzis, se găsește cel mai scump pachet de țigări. Doi bărbați, tată și fiu, din Poienile Reteagului au plătit pentru un pachet de țigări aproape 1.000 de euro.
E oficial! Ancuța Cîrcu ajunge după gratii. Aceasta este cercetată pentru proxenetism martie 5, 2021 - Judecătoria Turda a admis cererea de arestarea a procurorilor în ceea ce-o privește pe bistrițeanca Ancuța Cârcu. Conform procedurilor, aceasta urmează să fie dusă în arest. Bistrițeanca este cercetată pentru proxenetism.
VIDEO – Deputatul Daniel Suciu: O veste bună pentru crescătorii de porci martie 5, 2021 - Ministrul Agriculturii a vrut să emită un ordin prin care fermierii să poată crește DOAR cinci porci în gospodării. Astăzi, deputatul Daniel Suciu a anunțat o veste bună. „A fost retras proiectul de pe ordinea de zi. Probabil și-au dat și ei seama că e o prostie”, a declarat social-democratul.
Revin ninsorile!? Cod galben de ninsoare viscolită în jumătate din județ martie 5, 2021 - Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare cod galben de ninsori și viscol pentru mai multe județe din țară, inclusiv pentru jumătate din Bistrița-Năsăud.
Rețea de falsificatori de diplome și atestate profesionale, cu ramificații în BN, destructurată! Prețul unei diplome: între 1.000 și 2.000 de euro martie 5, 2021 - Nu mai puțin de 221 de pecheziții în 34 de județe din țară au desfășurat ieri polițiștii. Este vizată o grupare bănuită că ar fi falsificat diplome de studii și certificate de calificare profesională, pe care le-ar fi vândut cu sume cuprinse între 1.000 și 2.000 de euro. Parte din percheziții au avut loc și în Bistrița-Năsăud.
VIDEO: PSD-iștii decid azi cine îi ia locul lui Niculae! martie 5, 2021 - Cristian Niculae și-a dat demisia din funcția de președinte al organizației municipale a PSD, odată cu preluarea conducerii ADI Deșeuri. Astăzi, social democrații vor decide cine îi ia locul, temporar, până la organizarea conferinței de alegeri.
Unii primari din județ nu vor plata online a taxelor și înregistrarea ședințelor de CL, acuză liderul USR, Călin Stan martie 5, 2021 - Președintele USR BN, Călin Stan, a dezvăluit într-o conferință de presă susținută astăzi că unii primari din județ nu vor să fie implementat ghișeul.ro în bătătura lor și să le permită astfel cetățenilor să plătească taxele și impozitele locale online. Alții, în schimb nu vor ca ședințele de consiliu local să fie transmise live.
Elevă în clasa a VII-a, cu doi copii! martie 5, 2021 - Situație șocantă, la o școală din județ. O elevă de clasa a VII-a este mămică... de două ori. Are un copilaș de câțiva anișori, iar pe al doilea îl poartă în pântece.