OAMENI din Bistrița-Năsăud: Horea Toniuc, unul dintre tinerii care a așteptat aproape 9 ore pentru un vot

OAMENI din Bistrița-Năsăud: Horea Toniuc, unul dintre tinerii care a așteptat aproape 9 ore pentru un vot

Horea Toniuc, absolventul Colegiului Național „Liviu Rebreanu” care obţinea 10 pe linie la Bacalaureat în 2015, acum student la Universitatea din Southampton (Marea Britanie), este unul dintre miile de tineri care au așteptat aproape 9 ore pentru a vota, zilele trecute, în Anglia…

Peste 10 ani vreau să fiu departe de Bistriţa, probabil undeva în străinătate, unde să lucrez la proiecte de amploare în domeniul ingineriei mecanice sau aerospaţiale… Nu m-aş implica în politică. Cel puţin nu în politica românească la modul cum se prezintă ea la ora actuală…”, ne mărturisea Horea Toniuc acum 4 ani.

Ce s-a schimbat între timp?

Acum mă văd mult mai aproape de Bistrița 🙂 Strict referitor la carieră, cred că ar fi deja posibilă și în țară… Dar mai sunt totuși și alți factori care contează și care ar putea să se schimbe. Cred că oamenii ar trebui să înțeleagă că nu putem crește ca societate decât împreună, respectându-ne unii pe alții și respectând legile. Cred că trebuie să fim mai deschiși la dezbateri, să ne exprimăm opinia, să susținem ideile cu care suntem de acord sau să sancționăm abaterile și mai ales să votăm atunci când avem ocazia. Cred că votul din 26 mai este încurajator și arată că România o poate lua într-o direcție bună…”, ne-a povestit Horea Toniuc după experiența cu alegerile europarlamentare, de zilele trecute.

Horea Toniuc studiază la Universitatea din Southampton și a fost singurul bistrițean care a votat în Portsmouth – localitate aflată la aproape 40 de minute distanță: el împreună cu alți 18 colegi de la Southampton s-au pornit către secția de vot încă de dimineață, pentru că Ministerul de Externe nu a aprobat înființarea unei secții în Southampton, deși acolo locuiesc peste 2000 de români.

A reușit să voteze după opt ore și jumătate de stat la coadă…

Am prins și alegerile din 2016, am votat tot la Portsmouth, dar atunci nu era nicio coadă și am reușit să votez în 5 minute. De data asta mi-a luat cu 8 ore și jumătate mai mult. Am înțeles că Ministerul de Externe, prin Teodor Meleșcanu, și-a cerut scuze românilor din diaspora pentru întârzierile astea infernale… Nu că asta ar ajuta la ceva… Din comisia de la secția din Portsmouth nimeni nu ne-a cerut scuze. Practic nu a existat niciun fel de comunicare între membrii comisiei și persoanele aflate afară.

Oamenii nu înțelegeau de ce durează atât de mult sau de ce existau momente în care coada pur și simplu nu mai înainta… Oricum, nu aș da vina pe comisie, având în vedere că au fost doar 5 oameni care timp de 14 ore, fără pauză, au tot completat tabele cu datele alegătorilor… Dar probabil că dacă se comunica mai bine, se puteau evita unele incidente”, ne-a povestit Horea Toniuc.

Foto @ Adrian Dumitrescu @ Portsmouth — „Așa arată răbdarea… 8 ore pentru un vot”

Tânărul student nu crede că poate fi vorba de o eroare prin neglijență a Ministerului de Externe, mai ales că a existat un precedent – alegerile prezidențiale din 2014. „Cozile astea au fost mai degrabă rezultatul lipsei de acțiune a Ministerului de Externe. Care, deși avea date despre numărul românilor aflați în Marea Britanie și cereri ale acestora pentru a se organiza mai multe secții de vot – a ales să ignore dorința acestora de a vota”, a mai remarcat Horea Toniuc.

Tânărul consideră, de asemenea, că situația ar fi fost similară, indiferent cine ar fi fost ministru de externe, pentru că Guvernul nu a făcut o prioritate din a le asigura românilor din străinătate posibilitatea de a vota.

Horea Toniuc nu a făcut un secret din preferințele sale electorale: „Am votat USR-Plus pentru că au oameni educați, care au o carieră construită prin propria lor muncă, oameni care pot să vorbească coerent și să răspundă punctual la întrebări. Asta nu se prea vedea în politica de la noi, unde răspunsul la o întrebare e adesea înlocuit cu un atac la adresa oponenților. Pentru mine cel mai important este să nu-mi fie rușine cu cei care mă reprezintă și cu ei nu-mi este rușine în momentul de față…

Captură impresionantă de infractori! CINE sunt cei cărora poliția le-a venit de hac, ieri: octombrie 18, 2019 - Zi plină ieri pentru polițiștii bistrițeni. Aceștia au reușit să bifeze o captură interesantă de...infractori. Pe lângă zeci de amenzi aplicate. CE au făcut cei ce le-au dat ”de lucru” oamenilor legii:
De ce nu s-a înscris Theodor Paleologu în partidul care, culmea, îl susține la alegerile prezidențiale? octombrie 18, 2019 - Candidează la alegerile prezidențiale, dar nu este membru în partidul care, culmea, îl susține. Cum explică Theodor Paleologu această „anomalie”, mai ales că, în trecut, a avut carnet de membru de partid.
VIDEO – AVERTISMENTUL lui SUCIU: Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ! octombrie 18, 2019 - La final de mandat ca si ministru al dezvoltării, Daniel Suciu a ținut să sublinieze proiectele care le-a făcut ”să prindă viață”. Acesta a enumerat investițiile și s-a declarat mulțumit de munca depusă pentru conjudețenii săi. Mai mult, a lansat și un avertisment. ”Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ!” a avertizat Daniel Suciu.
Theodor Paleologu: Campania pentru alegerile prezidențiale este total bruiată de criza politică și guvernamentală octombrie 18, 2019 - Prezent vineri la Bistrița, Theodor Paleologu, candidatul PMP la președinția României a criticat dur criza guvernamentală care are loc în plină campanie electorală. Cât despre dezbateri, Paleologu a spus că i-au fost refuzate, deși sunt chiar esența democrației. 
CONTRABANDĂ cu țigări: Două femei și un bărbat, reținuți! octombrie 18, 2019 - Trei bistrițeni, două femei și un bărbat, au fost reținuți de polițiști. Aceștia sunt suspecții principali într-un dosar penal de contrabandă. În urma perchezițiilor domiciliare, polițiștii au ridicat peste 20.000 de țigarete contrafăcute.
VIDEO – Ovidiu Crețu: Investițiile din Wonderland vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului octombrie 18, 2019 - Cu ocazia semnării contractului de finanțare a Complexului Sportiv din Wonderland, primarul orașului a vorbit despre dezvoltarea zonei respective. Acesta a prezentat lucrările care se vor face în continuare în Wonderland. ”Investițiile acestea vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului” a susținut Ovidiu Crețu.
FOTO: În căutarea locului de muncă perfect…! octombrie 18, 2019 - Aproape 300 de absolvenţi de liceu sau facultate au luat cu asalt în această dimineaţă sediul AJOFM, în căutarea unui loc de muncă perfect sau pur şi simplu pentru a studia oferta.
SENSE aniversează 18 ani de modă românească! Discounturi speciale, pentru toţi clienţii, drept răsplată octombrie 18, 2019 - SENSE, marca românească de modă, înfiinţată la Roman ca un business de familie, de soţii Cristina şi Sorin Chiriac, aniversează 18 ani de excelenţă şi inovaţie permanentă! Sense îşi va răsplăti clienţii cu reduceri speciale la cea mai recentă colecţie – “La Dolce Vita” toamnă-iarnă 2019, concepută de designerul Andreea Tincu şi prezentată în premieră pe podiumul MQ Vienna Fashion Week, la începutul acestei toamne.
FOTO/VIDEO: Vom avea și stadion de atletism în Wonderland! S-a semnat contractul de finanțare pentru Complexul sportiv! octombrie 18, 2019 - Astăzi s-a semnat contractul de finanțare pentru Complexul Sportiv din Wonderland. Noutatea e stadionul de atletism care se va face. Mai mult, Consiliul Județean va scoate din buzunar bani pentru amenajarea unei parcări de 500 de locuri în acea zonă.
A curs cu amenzi date pentru consumul de aurolac octombrie 18, 2019 - Consumatorii de aurolac terorizează comunitatea bistrițeană. Săptămâna trecută a curs cu amenzi date celor surprinși inhalând din pungi. Două persoane au fost amendate și pentru că, în urma inhalării, s-au apucat de făcut scandal.
VIDEO – PETELEU, marele supărat din Consiliul Local! octombrie 18, 2019 - Supărare mare ieri, în ședința de Consiliu Local. Ioan Peteleu și-a luat jucăriile și a plecat din sala mare a Primăriei. Culmea, supărarea a fost pe colegii de partid, care nu i-au înțeles dorința inimii.
Aquabis: Se sistează apa în Reteag octombrie 18, 2019 - Astăzi , 18 octombrie 2019, se va sista total furnizarea apei potabile în localitatea Reteag. Ce stradă va fi afectată:
VIDEO: Ursul a coborât și pe șoseaua din Strâmba octombrie 18, 2019 - Urșii și-au făcut deja un obicei să coboare în localități. Azi noapte, încă un urs a fost suprins fugind pe șoseaua din localitatea Strâmba. 
FOTO: Suntem în top la risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Sanitar şi cei de la „Carol Davila” octombrie 18, 2019 - Suntem în top când vine vorba de risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Teoretic Sanitar şi cei de la Şcoala Postliceală „Carol Davila” din Bistriţa. Cum au celebrat tinerii Ziua Mondială a Alimentaţiei:
GRAV accident în centrul Sâniacobului. Un ATV s-a răsturnat, iar victima este în stop cardiorespirator octombrie 17, 2019 - Un GRAV accident a avut loc în urmă cu puțin timp în Sâniacob. Un ATV s-a răsturnat în centrul localității, iar victima este în stop cardiorespirator. UPDATE: Din păcate, în ciuda eforturilor salvatorilor, trupul victimei a cedat, iar medicii au declarat decesul.