POVEȘTI din Sat: La colibă

POVEȘTI din Sat:  La colibă

Hotărâtă să meargă mâine la oraș, mama copiilor încearcă să-i lămurească:  „Măi copii, mâine merge mama la oraș, să cumpere un pat mare…” 

– De ce, mamă, de ce, ăsta nu-i bun?

– Nu-i bun, că Alin nu mai încape în ăsta. Doarme rău, cu picioarele adunate.

– Ne duci şi pe noi la oraș, mamă?

– Păi, cine să rămână acasă?

– Maria, că ea ştie să facă de mâncare!

– Mai vedem, până dimineață!

Dacă o vedeai pe Maria, elevă în clasa a patra, nu puteai crede că e atât de harnică şi pricepută. Mai ales pricepută. Ştia să gătescă, aşa cum o vedea pe mama ei. Un ghem de fetiţă, cu ochii vioi, mereu veselă şi amabilă.

În clasă, dacă observă că mă uit îndelung la florile din fereastră, pricepe că trebuie să le ude sau să le cureţe de frunzele uscate.

– Doamnă, mâine nu faceţi bine să mi-o învoiţi pe Maria, de la şcoală? Am de dat oile în strungă, zice fratele ei cel mare, fecior de însurat. N-are cine să mă ajute, iar Maria e pricepută şi îndemânatică.

Dacă vine mama, trebuie s-o aducă şi pe cea mică. Şi ea e cu necazul ei…

– Ce necaz?

– S-a opărit la picioare, cu laptele fierbinte, de pe marginea mesei. Acum, nu poate să mai păşească…îi e frică să mai pună piciorul în pământ.

– Doamne fereşte! Cum s-o putem ajuta?

– N-avem cum, numa s-o lăsăm acasă, s-aibă grijă de cea mică! Aşa, o mai supraveghează şi pe matuşa Nastasâia. Are crize mătuşa, doamnă, şi când o apucă, sparge tot ce-i în casă.

Mătuşă-sa Nastasia aşa s-a născut. Cu probleme… Are acum patruzeci şi cinci de ani. După ce i-a murit şi mama, cine s-aibă grijă de ea?

– Din cei zece fraţi, de ce sta la voi, mătuşa?

– Pentru că toți fraţii ei sunt plecaţi în lume şi în sat n-o are decât pe mama…

Mama, săraca, are suflet bun. Cui s-o lase? Cui s-o dea? Acum e bolnavă şi cea mică…

– Plânge, o doare?

– Plânge în pat şi spune oricui: M-am logit, mă doale…

– O lăsaţi pe Maria, mâine?

– O las, cum să n-o las? Dar la oi, cine-i ?

– La oi e fratele cel mare, Ion.

– Păi nu tata? De ce Ion?

– Ion n-o mai mers la şcoală, după ce-o gătat clasa a opta. O zis că lui acolo îi place, la oi şi că acolo e fericit, că lui nu-i trebuie mai mult. Lui Ion îi plac şi oile, şi caii, şi câinii… Să-l vedeți, cum vorbeşte cu ei, ca şi cu oamenii. Ei numai că nu au gură să-i răspundă. Vă daţi seama?

Leagă caii în ham, îi duce la pădure, încarcă carul cu lemne şi trebuie să iasă, prin cărarea ce şi-o fac singuri, printre crengi şi tufiş. Ion îi zice:

– Pe aici, Mircea! Înainte! Nu pe acolo! Înapoi!

Am uitat să vă spun, lângă el toate animalele au nume. Nume de oameni. Şi, toate îl slujesc cu credinţă.

Să vedeţi cum îşi face calul cărare, precum omul. Dar întâi ciuleşte urechile, ascultă, se uită la Ion, nu spune Da, că nu poate, dar face precum îi spune stăpânul.

Animalul simte că Ion îl iubeşte şi nici unul nu poate fără celalalt. Sunt un tot, sunt un întreg.

– Mircea, mai la dreapta. Aşa! Bagă de seama! Vezi că vin la tine, cu scorbaciu. Asta vrei?

Rareori mai simte biciul pe spinare, numai atunci când greşeşte rău. Altfel, s-a obişnuit cu dorinţele stăpânului, îi simte mulţumirea sau supărarea. Iar spaima,o trăiesc împreună.

Ce, o singură data s-a răsturnat carul peste ei? Mircea a tras bine, dar, iapa, nefiind şcolită, că era tânără, era prinsă sub teleguţă.

– Păi, să fi văzut dumneata, cum o ridica de spate, Mircea, cu capul. Nici nu-ţi vine a crede! Îşi băga capul sub ea şi o ridica.

– Aşa sunt toţi caii? Sau numai Ion îi ştie dresa aşa de bine?

– Nu, doamnă, care sunt nebuni, sunt nebuni. Mai ales când încep a umbla după iepe. Poţi să-i priponeşti cu orice fel de rangă! O scot din pământ şi o iau la fugă, cu ea cu tot. Doamne fereşte, să–i stai în cale, atunci. Câte-odată, dacă nu pot s-o scoată din pământ, atâta se zbat, până cad şi se împluntă în rangă.

– Cum, mă, se împluntă în rangă?

– Cad în rangă şi îşi sparg burta: mor, asta fac! Şi îi îngropi…

– Şi ce face Ion, atunci, cu ei, când nu-i poate stăpâni?

– Îi uşor. Îi vinde la italieni. Oricum ia un preţ bun pe ei şi ăia sunt mulţumiţi de carne. E cea mai curată, iar muşchiul e numa’ fibră…

Ştie Ion ce să facă. Şcoala nu i-o plăcut, măcar că doamna învățătoare îi tare bună. El s-o tras spre lucru şi gata. Atâta noroc! Decât un vagabond, care să cheltuie banii degeaba, prin parcuri…

– Dar, tata?

– Tata îi dus. Ori la parinţii lui ori la ghişeft, cu comercianții. Vinde ori cumpără. De obicei bucate, prin târguri… numai că, niciodată în câştig. Mai mult în pagubă.

– Păi, voi, şapte fraţi, din ce trăiţi?

– Ţinem animale, facem fân, ţinem porci, lucrăm cu ziua pe la oameni, alături de mama.

– Şi Luci ştie să clădescă clăile? E abia în clasa a şasea!

– Şi Luci. N-ati văzut-o cum aleargă vara, cu grebla în spate?

– Nu-i greu?! N-are decât doisprezece ani.

– Cine-o întreabă? Atâta-i spune numai: Luci, n-ai sosit încă? Mai repede!

Și Luci nu se plânge niciodată. Nici mama nu se plânge. Merge la biserică şi-i mulţumeşte lui Dumnezeu pentru tot. Mergem şi noi, doamnă. Când ne ducem numai noi, suntem de-un cor. Şi nu ne trebuiesc hârtii scrise, cu cântece. Cântăm din tot sufletul, cântăm din minte…

– Nu zice mama că trebuie s-o ajute şi tata?

– Mama zice că pe tata i-i destul să-l vadă în… buletin.

– Dar cu canapeaua, ce-i?

– Păi, Alin o crescut, nu mai încape în patul lui. Oricum, în el trebuie să-i mutam pe ceialalți mici. Unde să doarmă?

Numai că Alin nu vrea să schimbe patul. Are deja şase ani şi doarme în el de când o fost mic. Plânge şi iar plânge… Parcă n-are mama destule pe cap, şi fără el…

Peste câteva zile, mă întâlnesc cu Maria, veselă, pe uliţă:

– Sărut-mâna, doamna! A cumpărat, a cumpărat patul, că ne-a ajutat cu bani unceşu, că-i mare patron, verișoru mamei. Numai că, de dormit, tot n-o vrut Alin să doarmă în el. O plâns cât o plâns, s-o uitat lung la el, şi… Şi, noroc că i-a venit lui Lucica o idee bună.

– Care?

– I-o zis așa: Măi, Alin, ăsta nu e pat. Era de fapt o canapea. Asta e o colibă. E colibă făcută din pieile de la oile lui Ion, de la stână. Tu nu ştii cum doarme Ion, pe piei?

Deodată, ochii i s-au făcut mari, cât cepele. Bucuria i se putea citi în priviri.

– Colibă? Ca a lui Ion? Din piei de oaie?

Se uită Alin când la mine, când la canapea, se urcă cu picioarele pe muşamaua maro a ei şi sare, sare, aproape de tavan.

– La colibă, la colibă, o să dorm la colibă…!

A doua zi, bucuros, Vasile, fraţiorul din clasa întâi, i-a spus doamnei învăţătoare, la şcoală, cum doarme Alin, la colibă..

La început, învățătoarea a rămas mută, speriată, crezând că şi Alin s-a mutat cu Ion, sus, la colibă. A înţeles însă, repede.

Doar noi eram atât de fericiţi că cineva i-a împăcat sufletul lui Alin, iar cei mici puteau să schimbe patul lor cel mic, cu unul mai mare…

Nadia Urian 

FOTO – Șintereag: S-a oprit într-un cap de pod, pe contrasens februarie 28, 2021 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp la intrarea în localitatea Șintereag, dinspre Beclean. O mașină s-a oprit în capul de pod ...pe contrasens.
VIDEO – Bogdan Ivan: Din Zagra până-n București, toți o să știe cum se schimbă directorii de școli februarie 28, 2021 - Nemulțumirile legate de schimbarea directorilor de școli nu s-au încheiat. În cadrul unei conferințe de presă, deputatul social democrat, Bogdan Ivan, a explicat că există un draft de modificare a Legii Învățământului. Se dorește o metodă generală de schimbare a directorilor de școli, care să mulțumească și administrațiile și părinții. „Din Zagra până-n București, toți vor ști cum se schimbă directorii de școli”, a declarat Bogdan Ivan.
Ai permis de conducere din Marea Britanie? AFLĂ cum îl poți schimba: februarie 28, 2021 - Bistrițenii care au permis de conducere eliberat de autoritățile din Marea Britanie și Irlanda de Nord au posibilitatea să-l schimbe cu unul românesc. Instituția prefectului a emis lista cu pașii ce trebuie urmați în astfel de situație:
Ioan Turc vrea ca traficul din oraș să fie pus la punct de o „comisie de circulație” februarie 28, 2021 - Primarul Ioan Turc consideră necesară înființarea unei comisii de circulație. Alte orașe care au o astfel de comisie au lăsat pe mâna sa instituirea sensurilor unice și a celor giratorii, avizarea studiilor de trafic, luarea în evidență a locurilor de parcare.
IANA OPTIC: Află cine a câștigat ochelarii Ray Ban! În martie, ochelari Dolce & Gabbana – premiul pe care îl pot câștiga clientele Iana Optic februarie 28, 2021 - Și-au cumpărat ochelari de la Iana Optic, s-au înscris în tombolă, iar ieri, o pereche de ochelari Ray Ban a ajuns la…o norocoasă! În luna martie, Iana Optic mai organizează o tombolă, iar o doamnă sau o domnișoară poate să plece acasă cu o pereche de ochelari Dolce&Gabbana. AFLĂ cine e câștigătoarea lunii februarie și ce trebuie să faci pentru a avea o șansă la premiul lunii mărțișorului:
VIDEO – Primarul comunei Maieru: Cei de la SGA când vin în control, vin pe DN, nu pe albiile râurilor! februarie 28, 2021 - Sătul de veșnica problemă a gunoaielor, primarul comunei Maieru subliniază că există o posibilitate de eradicare a problemei. Dar asta e posibil doar dacă se acționează... împreună. ”Albiile sunt ale SGA-ului, gunoaiele sunt ale primarilor, că ei așa zic. Mai mult, cei de la SGA, când vin în control, vin pe DN, nu pe albiile râurilor, să vadă cum arată„ a declarat Vasile Borș.
LICĂ – tânărul a cărui viață s-a curmat MULT prea repede aseară din cauza inconștienței prietenului său februarie 28, 2021 - Un accident mortal a avut loc azi-noapte în Rodna. Lică se afla în mașină cu prietenii săi, când autoturismul a părăsit carosabilul din cauza vitezei excesive și s-a izbit de un stâlp. Acesta a intrat în stop cardio respirator, nemaiputând fi salvat de echipajele medicale.
FOTO/VIDEO – RODNA: Și-a omorât prietenul după ce a apăsat prea tare pedala de accelerație februarie 27, 2021 - Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în Rodna. Din primele informații, trei tineri au fost implicați, iar unul a rămas prins între fiarele contorsionate ale mașinii. Acesta a fost găsit de salvatori în stop cardio respirator.
ALERTĂ! Un copil de 12 ani a dispărut de pe o stradă din Bistrița! UPDATE: Minorul a fost găsit februarie 27, 2021 - Polițiștii caută un băiețel de 12 ani ce a dispărut ieri de pe o stradă din municipiu. Acesta a ieșit din casă la ora 10.00, și nu a mai ajuns acasă. L-ați văzut??
VIDEO – Deputatul Bogdan Ivan: România putea scrie istorie! februarie 27, 2021 - Deputatul Bogdan Ivan a declarat că actuala Guvernare nu investește, ci doar taie bugetele alocate fiecărei ramuri în parte: sănătate, educație, investiții, etc. ” au respins toate amendamentele la Bugetul de Stat, în comisii. ..România putea face istorie!” a declarat social democratul.
VIDEO – Sorin Avram, primarul din Leșu: „Am avut probleme foarte mari. Încă n-am găsit o soluție” februarie 27, 2021 - Primarul Sorin Avram din Leșu a recunoscut că vremea din ultimele luni le-a dat mari bătăi de cap locuitorilor: „Am avut probleme foarte mari. Chiar mi-e frică, încă n-am găsit o soluție pentru a stabiliza alunecarea de teren de pe pășunea comunală...”
Rută ocolitoare a comunei Ciceu Giurgești pentru cei ce vin sau merg spre Maramureș februarie 27, 2021 - Comuna Ciceu Giurgești este în carantină pentru 14 zile, începând de azi. Polițiștii fac cunoscută ruta ocolitoare pentru cei ce vin sau merg spre Maramureș. 
FOTO: Ies la lumină primele însemnări din cele peste 5.000 de pagini de jurnal ale profesorului Vasile Filip februarie 27, 2021 - „Profesorul Vasile Filip nu s-a lăsat contaminat de anumite atitudini provinciale și condescendente, ci și-a păstrat și conservat această alură de super intelectual: și când vorbește despre colinde, și când vorbește despre o cântare sau o carte...”
Primarul din Parva, revoltat că părinții trebuie să suporte naveta copiilor la școală: „Suma de 400 de lei pentru un elev este prea mare” februarie 27, 2021 - Ioan Strugari, primarul comunei Parva, atrage atenția că în contextul în care naveta elevilor la școală nu va fi decontată, mulți părinți din localitate care au copii la liceele din Năsăud sau Bistrița nu își vor putea permite să plătească transportul. Transportul lunar pentru un singur elev costă în jur de 400 de lei.
Via Transilvanica, cea mai lungă potecă din țară, va avea propriul maraton februarie 27, 2021 - După ce anul trecut cei de la Tășuleasa Social au fost nevoiți să anuleze Via Maria Theresia, anul acesta, asociația anunță un nou maraton, care se va desfășura pe Via Transilvanica, cea mai lungă potecă din țară, la amenajarea căreia voluntarii și autoritățile locale din mai multe județe lucrează deja de câțiva ani.
FOTO: În acest an celebrăm 1 Martie cu mărțișoare dulci, de la Cuptorul lu Buna! februarie 27, 2021 - În locul unor mărțișoare de tinichea, lipsite de suflet sau semnificație, vă propunem – în acest an – să dăruiți mărțișoare dulci. Sunt delicioase, sunt naturale, sunt coapte în Cuptorul lu Buna (băcănia deschisă pe Independenței nr 73) și vor încălzi, cu siguranță, sufletul celor care le primesc în dar!
O femeie s-a prăbușit în curtea casei! Familia știa că e însărcinată! CE s-a descoperit: februarie 27, 2021 - Un echipaj al ISU BN și unul al SAJ au ”zburat” spre Șieu. O femeie însărcinată s-a prăbușit în curtea casei sale. Medicii dau o luptă contra cronometru pentru a o salva.
INEDIT: 100 de zile de școală la Logos + 100 de bomboane = 100 de copii fericiți… la Vaslui februarie 27, 2021 - Elevii de la Logos au sărbătorit ieri 100 de zile de la începutul anului școlar 2020 - 2021. Copiii s-au gândit și la cei mai nefericiți, cum sunt, de pildă, colegii lor din Vaslui. Așa că au decis să îmbine ceea ce au învățat la școală - GENEROZITATEA - cu această aniversare. Au adunat bomboane ce vor aduce zâmbete pe fețele micuților din Vaslui.
OFICIAL: Ciceu Giurgești, de mâine dimineață, în carantină! VEZI modelul de declarație pentru a putea ieși din casă: februarie 26, 2021 - Comuna Ciceu Giurgeștui va intra, de mâine dimineață, în carantină. Timp de două săptămâni comuna va avea filtre la intrare și ieșire. Iar sătenii vor putea ieși din casă doar pe baza unei declarații. VEZI cum arată declarația:
VIDEO – Sorin Hognogi, primarul din Spermezeu, atacă dur clasa politică: „În continuare ne angajăm rudele și ne punem consilieri – soțiile” februarie 26, 2021 - Sorin Hognogi, primar în Spermezeu: „Fac parte din mediul politic-administrativ doar de 12 ani… Dar parcă nu avansăm deloc. Parcă atunci când ceva începe să funcționeze bine, apare cineva și pune parcă frână la toate cele 4 roți odată. În continuare funcționăm după nepotisme. În continuare ne angajăm rudele, în continuare ne punem consilieri – soțiile...”
VIDEO – Paul Știr: An nou, problemă veche! Nu știm cum plătim asistenții personali ai persoanelor cu handicap februarie 26, 2021 - Primarul comunei Căianu Mic, Paul Știr, a explicat azi, în cadrul unei conferințe la sediul PSD că actuala Guvernare nu a găsit soluții pentru o problemă veche: plata asistenților personali ai persoanelor cu handicap. ”Nici în 2020 nu am știut cât va contribui Statul, nici acum nu știm. Și la Căian au rămas fără salarii două luni de zile” a declarat primarul.
„Efectul pervers” al mutării secției de Oncologie la Hotel Krone: medicii sunt amendați pentru că nu au unde parca regulamentar februarie 26, 2021 - Hotelul Krone a fost preluat de Consiliul Județean și găzduiește momentan secția de Oncologie a Spitalului de Urgență. Lipsa locurilor de parcare din zonă își spune cuvântul: medicii sunt nevoiți să își lase mașinile pe unde pot și se trezesc cu amenzi.
VIDEO: Primarul comunei Zagra: S-ar putea să ne confruntăm cu abandonul școlar din cauza închiderii școlii din Suplai februarie 26, 2021 - Aproape 30 de copii vor fi nevoiți să facă naveta la școală, din toamnă, după ce ISJ BN a decis să pună lacătul pe o școală și pe o grădiniță din comuna Zagra. ”Mi s-a spus că nu sunt bani și că școala trebuie să fie rentabilă. Păi nu educația e esențială? La Suplai ne putem lovi de un abandon școlar!” a spus primarul comunei Zagra, Eugen Bușcoi.
RĂZBUNARE EXTREMĂ! S-a certat cu părinții și le-a dat foc la casă februarie 26, 2021 - Un tânăr de 30 de ani a dat foc casei părinților săi, în urma unor discuții în contradictoriu cu aceștia. Casa din Budești a celor doi a fost distrusă în proporție de 50%. Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore.
Luni se deschid două noi centre de vaccinare! februarie 26, 2021 - Două centre de vaccinare se vor deschide luni, 1 martie 2021. De azi se fac programările în platformă. UNDE vor fi amenajate cele două centre:
Și Primăria Beclean se digitalizează! Taxele și impozitele se pot plăti online! februarie 26, 2021 - Vești bune pentru beclenari! Primăria orașului a urmat exemplul altor administrații, oferind câteva servicii în format digital! Astfel, de ieri, taxele și impozitele pot fi plătite online.
Ciceu Giurgești va intra în carantină! CE ar fi dus la o asemenea incidență: februarie 26, 2021 - Comuna Ciceu Giurgești va intra în carantină, după ce incidența cazurilor COVID a depășit 10/1.000. Astăzi la ora 12.00 va avea loc ședința în care se ia decizia finală, dar ”demersul e deja făcut”, conform prefectului județului. CE ar fi dus la o asemenea creștere a cazurilor:
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi în Rusu Bârgăului și Negrilești februarie 26, 2021 - O parte dintre locuitorii din Rusu Bârgăului și Negrilești rămân astăzi, 26 februarie 2021, fără apă potabilă pentru câteva ore - anunță Aquabis. 
Auditul, marele „mister” din Primăria Bistrița. Primarul Ioan Turc evită răspunsuri pe tema asta și în fața consilierilor locali februarie 26, 2021 - După „incidentul” cu firma de audit mult-lăudată de municipalitate, la care s-a renunțat după ce primarul Ioan Turc a constatat că administratoarea acesteia are probleme penale, edilul Bistriței pare să evite constant orice răspuns sau informație despre auditul în instituție.
TRANSMIXT: De luni, 1 martie, elevii navetiști din Bistrița-Năsăud NU mai pot circula gratuit cu autobuzul februarie 26, 2021 - Transmixt Bistrița a anunțat ieri seară că elevii navetiști din județ care aveau abonamente gratuite pentru transportul în comun NU le mai pot folosi, pentru că nu mai sunt valabile. Care este motivul: