9.9 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 2, 2023

Rostul de dimineață: Peisaje de iarnă… Ninge în aprilie, la Bistrița

N-am fi crezut că e posibil, dar uite că se întâmplă: ninge în aprilie, la Bistrița, iar iarna încă își face de cap și nu se dă dusă…

De altfel, ne avertizaseră și meteorologii, dar cei mai mulți dintre noi își închipuiau că ar putea fi vorba doar de câteva ploi.

În schimb ne-am trezit dimineață cu un strat subțire de zăpadă peste case și mașini, peste copacii și crengile zgribulite de nea… 

Cei de la Meteo BN au subliniat ieri dimineață că minimele nopții vor coborî până la valori cuprinse între -3°C în depresiuni şi nu mai mult de 0°C în zonele joase.

La Bistrița vom avea cer schimbător pe tot parcursul zilei, iar temperatura maximă, mai mică decât media multianuală a perioadei din calendar, se va situa în jurul valorii de +10°C…

Tot ei au postat și câteva fotografii, anunțând că la Romuli și Lunca Ilvei vor fi -3°C, în timp ce la Tihuța și Valea Blaznei vom avea -5°C:

Până astăzi, spre seară (07 aprilie, ora 18:00), este în vigoare chiar și un cod galben de ninsori. Vor fi afectate zone precum sudul Banatului, sudul și estul Transilvaniei, dar și zona Carpaților Meridionali și Orientali – transmite CNAIR.

Se pare că vom avea parte și azi de ninsori însemnat cantitativ, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50…60 km/h.

La altitudini de peste 1500 m, vor exista rafale de peste 80…90 km/h, ninsoarea va fi viscolită și zăpada spulberată, reducând vizibilitatea sub 100 m.

Conducătorii auto ar fi cazul să circule cu atenție și prudență, să adapteze viteza la condițiile din trafic și să-și reechipeze autovehiculele pentru condițiile de iarnă…! Nu de alta, dar – conform Meteo BN – va ninge și în următoarele zile:

„Aşteptăm o invazie masivă de aer rece nord-atlantic, coroborată cu meandrele întinse până spre latitudinea țării noastre ale unui ciclon islandez bine conturat.

Toate acestea generează un front rece care va aduce fenomene de iarnă pură, ninsori moderat-abundente, vânt intens, strat de zăpadă chiar şi în zonele joase, viscol puternic la munte şi temperaturi foarte scăzute pentru mjlocul lui aprilie.

Se pare că anomalia negativă va atinge chiar şi 15 unități, practic valorile de t° de abia depăşind 0°C, pe parcursul zilelor…

Nopțile vor deveni înghețate bocnă, cu minime – joi, vineri și chiar și sâmbătă – cuprinse, în general, între -10°C în depresiuni și -5°C în zonele de podiş…” 

Pasionații de schi e bine să afle că în zonele montane – de marti până spre sfârşitul săptămânii – la peste 1000 m. alt., maximele vor deveni negative! Din episoadele de ninsori succesive, temporar abundente, se va depune un strat nou de zăpadă consistent, de peste 25 – 30 cm…!

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.