2.7 C
Bistrița
duminică, decembrie 4, 2022

Scandal la împărțirea banilor la primării: S-a aplicat principiul ”cine-mparte, parte-și face!”

Consilierii județeni s-au întrunit azi în ședință extraordinară pentru a aproba împărțirea banilor de la CJ BN către primării. Încă de ieri, primarii liberali s-au plâns online că primesc bani mai puțini, comparativ cu primăriile PSD. Radu Moldovan a explicat azi că a echilibrat bugetele, primăriile PNL primind de la Guvern bani mai mulți.

Astăzi a avut loc ședința extraordinară de Consiliu Județean. Primul punct de pe ordinea de zi a fost ”repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale în anul 2021 a fondului la dispoziția Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi a cotei de 20% din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi din sumele din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale”.

Mai exact, Consiliul Județean a împărțit bani primăriilor din județ, un „mic ajutor„ pentru proiectele lor.

Încă de ieri, de când au văzut lista cu sumele alocate, s-au ”aruncat” cuvinte în spațiul public legate de faptul că Radu Moldovan a favorizat primăriile PSD.

Astăzi, în cadrul ședinței, proiectul nu a primit aviz favorabil în formatul său. Comisia economică a venit cu o modificare.

S-a propus ca suma UAT-urilor care au primit sub 100.000 de lei să fie suplimentată cu încă 100.000 de lei, iar suma alocată UAT-urilor ce au primit între 100 și 200.000 de lei să fie suplimentată cu încă 50.000 de lei. Banii necesari suplimentării se vor lua de la UAT-urile care au primit peste 500.000 de lei” a declarat reprezentantul comisiei economice din cadrul Consiliului Județean.

Radu Moldovan, președintele CJ BN a supus la vot, prima dată, proiectul în forma sa inițială, nu cu amendamentul comisiei economice. Acesta a primit 18 voturi PENTRU și 12 ÎMPOTRIVĂ.

Așadar, proiectul a fost aprobat în forma sa inițială!” a concluzionat Radu Moldovan.

La finalul ședinței, consilierul liberal Gheorghe Scuturici l-a acuzat pe președintele CJ BN că e la fel ca și antemergătorul său, Liviu Rusu.

Amendamentul prezentat de comisia economică era unul de bun simț. Aveam șansa să demonstrăm locuitorilor acestui județ că sunt egali. Singura diferență dintre dumneavoastră și Liviu Rusu e cea legată de apartenența politică” a declarat consilierul PNL.

Radu Moldovan i-a explicat acestuia că favorizarea comunelor social democrate a fost necesară din cauză că și Guvernul a alocat, din fondul de rezervă, bani mai mulți spre primăriile liberale.

Nu am vrut să avem discuții politice, dar dacă altfel nu se poate… Vreau să vă spun că proiectul nostru are titlul :ECHILIBRARE BUGETE. Știți câți locuitori are comuna Miceștii de Câmpie? Vă spun eu. Undeva la 1.000 de locuitori. A primit anul trecut, de la Guvern, 17 miliarde de lei vechi. Iar comuna Maieru, care are doar elevi de școală peste 2.000, a primit 590.000. Eu am luat act de declarația dumneavoastră politică, dar ne mai trebuie încă patru ani de zile ca să echilibrăm ce a făcut Guvernul PNL în 2020” a replicat Radu Moldovan.

Consilierii ar mai fi vrut să intervină, dar președintele CJ BN a încheiat ședința.

Chiar în deschiderea proiectului, lista cu sumele alocate de CJ BN era ”completată„ și cu sumele alocate de Guvern în 2020.

Întregul proiect poate fi consultat aici:

01_PH repartizare sume pe UAT

 

Ședința online a Consiliului Județean, și discuțiile privind alocarea sumelor către primării, aici:

[arve url=”https://www.facebook.com/emilradu.moldovan/videos/977308949469105″ maxwidth=”900″ aspect_ratio=”16:9″ loop=”no” muted=”no” /]

 

Foto ilustrativa Arhivă

 

 

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...

Dă personalitate casei tale, cu perdelele ArYaS. Cel mai nou showroom din oraș asigură inclusiv măsurătorile și montarea

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu siguranță ferestrele sunt oglinda casei. Un motiv în plus ca...

MATEROM Automotive Bistrița: Treci prin iarnă fără griji!

Venirea iernii este o certitudine, așa că asigură-te că autoturismul tău este pregătit. Verifică-i frânele, farurile...