19.1 C
Bistrița
luni, septembrie 27, 2021

Se reduce numărul de elevi în clasele de liceu! ISJ BN are termen până în 1 februarie să refacă cifrele de școlarizare

Măsura vine după ce mai multe licee – inclusiv două din Bistrița – s-au revoltat în  urma pierderii unor clase unice în județ – anunță EduPedu.ro. În clasele de liceu la filiera teoretică vor exista maximum 26 de elevi în clasă. La filiera vocațională, profesională și tehnologică clasele vor fi formate din 24 de elevi, potrivit unui ordin semnat de ministrul Educației. 

Numărul maxim de elevi pentru filiera tehnologică, școală profesională și liceele vocaționale va fi redus de la 28 la 24, potrivit anunțului de la minister – consemnează EduPedu.ro.

Este vorba despre clasele de a IX-a, adică cele care se vor forma anul școlar viitor – 2021-2022.

Astfel, de la 28 cât era prevăzut inițial, numărul se reduce la 24 de elevi în clasă pentru filiera tehnologică și învățământul profesional, inclusiv dual, precum şi pentru filiera vocațională – profil sportiv, teologic, pedagogic şi învățământul liceal de artă.

Elevii din clasele teoretice vor fi maximum 26. 

Pe baza acestor cifre maximale se formează acum cifra de școlarizare pentru anul următor școlar. Pe baza acestor cifre de școlarizare se stabilesc normele de predare de la fiecare școală, deci implicit de câți profesori este nevoie în fiecare liceu și școală profesională din România.

„Joi, 21 ianuarie 2021 a fost transmis la Monitorul Oficial Ordinul de Ministru pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular, precum și emiterea avizului conform în vederea organizării rețelei unităților de învățământ preuniversitar pentru anul școlar 2021-2022. Astfel, decizia de astăzi modifică OMEC nr. 5599/2020”, precizează comunicatul ministerului Educației.

Măsura vine după ce mai multe licee au reclamat faptul că au pierdut clase, din cauza scăderii numărului de elevi.

Liceul de muzică “Tudor Jarda” şi Liceul de arte plastice “Corneliu Baba”, de exemplu, ambele din municipiul Bistriţa, au reuşit, în urma petiţiilor online semnate de peste 6.400 de persoane – cadre didactice, elevi, părinţi, foşti absolvenţi – să convingă factorii decidenţi să nu desfiinţeze clasele a IX-a de muzică, respectiv de arhitectură.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Sărbătorim un an de Marecom Bistrița, cu reduceri de 20 la sută la ORICE produs!

Calitatea produselor făcute de Marecom și solicitările tot mai multe ale clienților au determinat deschiderea unui...

Hotel Boutique Roser House Colibița angajează ospătari și bucătar. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Se fac angajări la Hotel Boutique Roser House Colibița, IMP România, Transmixt, Fan Curier, Italtextil Sărata sau Leoni. La Aquabis Beclean sunt disponibile un post de încasator și unul de cititor contoare. Rombat are nevoie de electricieni și mecanici.

FOTO/VIDEO: S-a deschis Carrefour Express la Bistrița – un magazin ”mai aproape de client”

Un nou magazin „mai aproape de client„ s-a deschis la Bistrița. Pe strada Împăratu Traian nr...