Șeful ISJ BN – prof. Mihai Mureșan: „Trebuie să suferim absolut toți” Și profesorii de la Liceul de muzică „Tudor Jarda” reacționează!

Șeful ISJ BN – prof. Mihai Mureșan: „Trebuie să suferim absolut toți” Și profesorii de la Liceul de muzică „Tudor Jarda” reacționează!

Am vrut să aflăm de la profesorul Mihai Mureșan, șeful ISJ BN, care au fost criteriile în desființarea celor 26 de clase din oferta școlară 2021-2022. Între clasele desființate se numără și două specializări UNICE în județ: cea de Muzică și cea de Arhitectură. Răspunsul ISJ BN a sunat halucinant și ne-a amintit de epoca socialistă de aur. „Trebuie să suferim cu toții!”

Profesorii Liceului de Arte „Corneliu Baba” au protestat – dezamăgiți de decizia Inspectoratului Școlar Județean de a desființa clasa de Arhitectură în 2021-2022: 

Liceul de Arte rămâne fără clasa de Arhitectură! Fiecare liceu, obligat să renunțe la o clasă – ordin de la ISJ

Situația la Liceul de muzică „Tudor Jarda” este și mai dramatică. Aici se desființează practic singura clasă de muzică a liceului.

Profesorii de aici sunt revoltați de faptul că se desființează clasa de muzică, în condițiile în care peste 50% dintre elevii care vor termina clasa a VIII-a vor să continue studiile aici. 

Profesorii Liceului de Muzică și de Arte vor contesta comunicatul ISJ BN

Profesorii Liceului de muzică „Tudor Jarda” vor depune – prin repezentanții din Consiliul de Administrație – o contestație la ISJ, luni dimineața. După care vor depune un memoriu și la Ministerul Educației.

Atât profesorii de la Arte, cât și cei de la Muzică, iau în calcul inclusiv atacarea în instanță a comunicatului ISJ BN – care este mai degrabă o comunicare, și nicidecum o decizie oficială. În comunicarea de vineri a ISJ BN nu apare decât semnătura inspectorului școlar general și a personalului care se ocupă de formațiunile de studiu. Nu apare nici semnătura unui jurist și nici a Consiliului de Administrație care ar fi decis desființarea claselor.

Absolvenții Liceului de muzică „Tudor Jarda” – între care și tenorul Ovidiu Purcel, soprana Anita Hartig sau tenorul Ștefan Pop – ultimii cetățeni de onoare ai orașului – vor transmite mesaje de susținere a clasei de muzică.

Și profesorii Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj s-au arătat consternați de decizia de a desființa unica clasă de muzică a liceului de profil din Bistrița.

Directorii liceelor din Bistrița, „în bătaie de joc sau în dezinteres total…”   

Am aflat astăzi de la profesorul Mihai Mureșan, șeful ISJ BN, care au fost criteriile pentru desființarea celor 26 de clase din oferta școlară 2021-2022.

Conform Ordinului Ministrului Educației și Cercetării 5599/21.09.2020, în fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat trebuie să se țină cont de câteva criterii generale.

Profesorul Mihai Mureșan susține că „în conformitate cu indicațiile cuprinse în documentul numit PRAI un procent de 30% trebuie să fie învățământ profesional, diferența fiind alocată învățământului liceal.

Luând în considerare această orientare avem propunerile din școli. În legătură cu aceste propuneri, aș vrea să fac o precizare foarte importantă. Am avut patru ședințe cu directorii unităților de învățământ în care am discutat pe larg despre acest fenomen.

Celor din gimnazial le-am cerut imperativ să aibă grijă cum n-au avut niciodată până acuma, să aibă grijă de fiecare elev de clasa a VIII-a care să poată să-și încheie anul și să fie regăsit într-una din clasele a IX-a din anul școlar următor. Directorilor de licee – 26 la număr în tot județul – le-am spus foarte clar că pot să facă și dânșii claculele pe care le-am făcut și eu. Să vadă că, cu cei 2140 de elevi nu se pot forma decât 76 de clase. Când am primit din școli propunerile, în bătaie de joc sau în dezinteres total, directorii mi-au trimis exact propunerile din anul școlar 2019-2020, adică 76 de clase de liceu. Lucru care ar fi fost din start o imposibilitate.

Am avut din această cauză alte trei ședințe cu directorii, pentru a-i face să înțeleagă. Le-am spus că e clar că cele 76 de clase trebuie diminuate până la 50 de clase de liceu. Și că nu le impun eu ce să taie. Le-am spus: Voi aveți portofoliul de ore, și veți putea face socoteli să vedeți care dintre specializări produce efectul cel mai mic dacă va lipsi din propunerile pe care le faceți.

Le-am spus că le voi solicita să vină în cadrul Consiliului de Administrație a Inspectoratului Școlar, unde hotărâm exact și îmi veți spune care e clasa la care renunțați. Față de această explicație dată în mod repetat, în patru ședințe cu directorii, toți mi-au spus că la ei în liceu rezultatele sunt foarte bune, că își pot culege elevi pentru a-și forma clasele. Fără să ia în considerare adevărata problemă: lipsa la nivel de județ a efectivului necesar propunerilor făcute. Sunt cu 700 de copii mai puțini în clasa a VIII-a, față de anul precedent…!” 

Profesorul Mihai Mureșan a considerat probabil că nu mai are rost să-i invite pe directori în Consiliul de Administrație. Și că problema se poate tranșa cu un telefon:

Șeful ISJ ne-a mai explicat că marți (12 ianuarie) a avut loc ultima întâlnire cu directorii: „Le-am transmis că aștept precizări și pe linia Ministerului și că de aceea nu am ținut încă Consiliu de Administrație. Miercuri, în 13 ianuarie, am sunat în fiecare liceu și școală din județ – întrebându-i pe directori care este clasa la care vor renunța. Și mi-au spus. L-am chemat aici și pe inspectorul de arte, profesor la „Corneliu Baba” și i-am spus să se ducă la școală la el și împreună cu directorul să discute și între cele două clase de pictură și de arhitectură – să cumpănească bine și să vină să-mi spună care este clasa la care renunță… Inspectorul n-a rezolvat nimic, s-a întors și mi-a spus că vor în continuare două clase. Ceea ce era imposibil. Pentru că per ansamblu trebuie să rămână 50 de clase de liceu. Niciuna în plus. Se pare că numai cei de la Arte nu au înțeles nimic…”, a subliniat profesorul Mihai Mureșan. 

Nici noi nu am înțeles de ce fiecare dintre liceu trebuie să renunțe la câte o clasă, în loc să se facă o analiză pe baza criteriilor… 

Șeful ISJ BN, Mihai Mureșan: Care criterii…?!?

Bistrițeanul.ro: Criteriile prevăzute în Ordinul Ministrului Educației și Cercetării 5599/21.09.2020...

Șeful ISJ BN, Mihai Mureșan: Criteriile acelea sunt pentru rețeaua de școlarizare. Care este altceva. Aici vorbim de faptul de a exista în acest an școlar un număr de clase. Nu are nimeni treabă cu o specializare sau alta dintre cele pe care școlile doresc să le propună.

Nu se poate să depășim un anumit număr de clase de-a IX, fie ele de orice specializare ar fi. De aceea le-am cerut directorilor să facă socoteli ca să vadă care este cel mai mic impact asupra orelor prin renunțarea la o clasă. E greu dacă ești în afara sistemului să pricepi chestiile astea, de bucătărie internă…! Dar după discuțiile cu directorii am ajuns la ceea ce trebuia să facem.

La numărul de clase de liceu care să fie în conformitate cu tot ceea ce prevăd normativele. Adică 59 de clase de liceu teoretic, vocațional, tehnologic și 21 de clase de învățământ profesional și dual. Este exact ceea ce prevede ordinul de ministru, exact ceea ce se precizează cu privire la formarea Proiectului Județean al Planului de Școlarizare îndeplinind absolut toate tarele înscrise sau emise la nivelul unităților de învățământ. Nu am avut absolut niciun fel de reacție din niciun liceu al județului, cu excepția Liceului „Corneliu Baba”.

În legătură cu Liceul „Corneliu Baba” – acesta nici măcar nu se regăsește în Top 10 al liceelor în funcție de opțiunile exprimat de elevii de clasa a VIII-a publicate în studiul CJRAELa filiera vocațională – opțiunile elevilor de clasa a VIII-a sună așa: Sportiv 31%, Pedagogic – 29%, Arte Plastice – 17%, Arhitectură – 11%, Muzică – 12%…! Deci pentru ce atâta scandal?”

Bistrițeanul.ro: Câți elevi au răspuns la acest chestionar?

Șeful ISJ BN, Mihai Mureșan: Nu știu. Cred că toți elevii din județ! Eu nu pot să pun la îndoială acest studiu care se face în fiecare an tocmai pentru a vedea care sunt orientările la nivel de județ ale elevilor de clasa a VIII-a… 

Bistrițeanul.ro:  Noi știm că la acest chestionar au răspuns 1146 de elevi. Adică jumătate dintre absolvenții clasei a VIII-a. Poate că cifrele ar fi arătat altfel dacă ar fi răspuns toți…

Șeful ISJ BN, Mihai Mureșan:  Nu știu câți elevi au răspuns, îi pot întreba. Însă este vorba de un eșantion reprezentativ de elevi, oricum. Nici nu se pune în discuție. Vorbim de profesioniști acolo, care știu să facă un sondaj. Pentru mine a fost un instrument de care m-am folosit.

Au mai fost și alții în situația celor de la Liceul Corneliu Baba. Și în alte licee s-au tăiat din două clase – una… Este un an de sacrificiu pentru toate școlile. Anul viitor vom avea din nou 2852 de elevi, adică revenim la situația din 2020… Anul viitor pot să propună înapoi clasa de Arhitectură…”

O paranteză, totuși…

Culmea culmilor, studiul CJRAE – invocat ca argument de profesorul Mihai Mureșan –  NU a ajuns la toate școlile din oraș. Doar 1146 de elevi – dintre cei 2140 de absolvenții de a VIII-a, au răspuns la chestionarul CJRAE.

Chestionarul nu a ajuns nici la elevii de a VIII-a de la Liceul „Corneliu Baba”, nici de la Liceul de muzică „Tudor Jarda”, dar nici la alte școli gimnaziale din oraș.

Interesant este și faptul că studiul a fost publicat pe site-ul instituției miercuri, 13 ianuarie 2021, pentru ca deciziile ISJ să fie trimise vineri către directorii școlilor din județ. 

„Trebuie să sufere toți. Trebuie să suferim absolut toți… Așa e normal…!”

Bistrițeanul.ro: Tot nu am înțeles de ce trebuie desființate totuși clase de la liceele performante, precum CNLR sau CNAM? De ce de la „Tudor Jarda”, de la „Corneliu Baba” sau „George Coșbuc” din Năsăud…?

Șeful ISJ BN, prof. Mihai Mureșan:  De la care să tăiem? Că fiecare școală ne întreabă de ce să tăiați de la mine mai mult? Dacă tăiem de la școlile mai slabe, reducem dreptul la educație al elevilor cu rezultate modeste… Nici unui director nu i-a plăcut, dar alții măcar au înțeles că nu au de ales… 

Bistrițeanul.ro: În studiul CJRAE apărea și un procent de elevi care vor pleca în alte județe. Tot aici se precizează că doar 12% dintre absolvenți vor la școala profesională. De ce nu se taie clase de acolo ?

Șeful ISJ BN, prof. Mihai Mureșan: Nu putem să discutăm în acest moment decât orientativ despre câți elevi se vor regăsi în clasele de a IX-a… Dar la repartizarea computerizată ei își trec acolo toate opțiunile posibile, indiferent de media pe care o obțin și nu va rămâne nimeni pe dinafară.

Totul este în conformitate cu scriptele actuale. Totul este în consens cu conducerile liceelor din Bistrița-Năsăud. De aici încolo orice fel intervenție, punct de vedere, acțiune a Ministerului Educației pe această linie va fi gestionată în continuare…

Bistrițeanul.ro:  Criteriile din Ordinul 5599/21.09.2020 apar totuși și în dreptul fundamentării cifrei de școlarizare – nu doar a rețelei de școlarizare…

Șeful ISJ BN, prof. Mihai Mureșan: Criteriile sunt în atenția primăriilor în primul rând, pentru a putea constitui rețeaua de școlarizare cea mai eficientă. Nu e vorba de planul de școlarizare, sunt lucruri diferite aici.

Bistrițeanul.ro:  Deci ați ajuns la concluzia că fiecare școală trebuie să renunțe la câte o clasă – pe baza studiului CJRAE…

Șeful ISJ BN, prof. Mihai Mureșan:  Și pe baza studiului CJRAE…!

Bistrițeanul.ro:  Tot nu înțelegem de ce trebuie să renunțe fiecare liceu la câte o clasă…

Șeful ISJ BN, prof. Mihai Mureșan:  Acest efect al lipsei de copii nu mi se pare moral să fie suportat numai de un anumit gen de școli, și nu de toate… De ce să-i pun în spate unei școli cât nu poate duce dacă se poate distribui această povară pe spatele mai multor școli…? Acest fenomen social trebuie distribuit ca povară pe umerii tuturor. Fiindcă nu mi se pare normal să sufere numai profesorii din Lechința de faptul că s-a introdus clasa pregătitoare. Trebuie să sufere toți. Trebuie să suferim absolut toți… Așa e normal. Nu e datorită celor din Lechința sau Teaca sau Sângeorz-Băi… ci că a fost un fenomen național: înființarea clasei pregătitoare…!

În acest punct al conversației – ne-am dezumflat complet și am rămas fără replică… Ne-am amintit de glorioasa epocă de aur a socialismului multilateral dezvoltat în care toți eram nevoiți să gândim la fel, să câștigăm la fel, să muncim la fel… Când toți eram egali, dar unii erau puțin mai egali decât alții… 

Ipotetic vorbind…

Am vrut să aflăm totuși cum ar fi desființat clasele inspectorul școlar general – într-o situație ipotetică: dacă ar fi avut de justificat 40 de clase desființate din cele 26 de licee și școli ale județului, și nu 26…?

Șeful ISJ BN, prof. Mihai Mureșan: Era cât se poate de clar că tot așa procedam. Adică îi rugam pe directori să facă niște analize de impact în ideea renunțării la două clase. Clasele care, prin desființare, ar produce efectul minim. Sigur că n-ar fi trebuit din toate școlile tăiate câte 2. dar atunci s-ar fi putut lua, de exemplu, pe filiere.

S-ar fi văzut ce impact are dispariția unei clase de filologie, de exemplu. Sau de științe sociale, sau de matematică-informatică. La fel puteam cere pe o clasă de tehnologic, care erau cele mai numeroase din județ. Se putea vedea pe fiecare specializare în parte impactul produs. La fel la vocațional… am fi putut merge pe aceeași chestie: o suportabilitate de către toată lumea, dar să fie minimă. În condițiile acestea, puteam spune: diminuăm din învățământul vocațional 3, diminuăm din învățământul tehonologic 12 și diminuăm din învățământul teoretic 17. Și rezolvam problema. Este o ipoteză de lucru. Dar nu fac eu aceste tăieri. Consiliul de Administrație le face. În Consiliul de Administrație al ISJ am cerut și eu păreri…”, a mai explicat prof. Mihai Mureșan.

Cine face parte din Consiliul de Administrație al ISJ ? Inspectorul general, inspectorul general adjunct, contabilul șef, juristul și inspectorul pentru resurse umane sunt de drept în Consiliul de Administrație. Diferența până la 11 membri sunt inspectorii instituției, care se aleg în Adunarea Generală.

*****

Planul județean de școlarizare trebuie trimis la Minister până în 22 ianuarie. Este introdus deja SIIR. Deci modificări nu se mai pot face – a mai precizat profesorul Mihai Mureșan. Urmează să fie culese toate planurile județene, care vor constitui Planul Național de Școlarizare 2021-2022. Acesta este înaintat Guvernului, se aprobă planul printr-o Hotărâre de Guvern, după care este redistribuit pe județe. „În județul nostru va fi trimis planul înapoi ca regulă aprobată așa cum l-am trimis, și de aici încolo își primește clasele aprobate. Este un exercițiu care se întâmplă în fiecare an…”

În concluzie, „este un moment dificil, trebuie să facem cu toții un efort, ca să trecem cu bine peste anul acesta, afectând cât mai puține cadre didactice, pentru ca anul viitor să înființăm la loc clasele diminuate în acest an…”

FOTO: Un transport agabaritic i-a spart televizorul! CUM a fost posibil: februarie 25, 2021 - Un incident bizar a avut loc aseară, în Herina. Un transport agabaritic a agățat cablurile de internet din localitate. Ghinionul unui bărbat a fost că i-a tras inclusiv televizorul, lovindu-l de perete și spărgându-l.
Ioan Turc, „decapitat” de Ioan Oltean după ce în urmă cu câțiva ani l-a ajutat să preia frâiele PNL BN februarie 25, 2021 - Prezent la Bistrițeanul Live, fostul șef al PNL BN, Ioan Oltean a vorbit despre starea în care se află partidul în acest moment, dar și despre președintele acestuia, Ioan Turc, pe care, se pare, regretă că l-a susținut la conducerea formațiunii politice. Mai mult, Ioan Oltean spune că nu l-ar fi susținut nici la Primăria Bistrița.
Aquabis: Se înlocuiesc pompele în Arcalia. O rugăminte, pentru locuitorii din zonă februarie 25, 2021 - Datorită unei avarii la stația de pompare canal, se vor înlocui pompele din localitatea Arcalia - anunță Aquabis, care transmite și o rugăminte locuitorilor din zonă:
VIDEO: Sorin Hognogi, primarul din Spermezeu, revoltat pe cei care lasă gunoaie în urmă. „Mi-e lehamite” februarie 25, 2021 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Sorin Hognogi s-a arătat revoltat și dezamăgit de cei care aruncă gunoaie în urma lor. „...toate șanțurile de la Uriu în sus sunt pline de peturi și deșeuri. Sincer, mi-e lehamite. Până când trebuie să mai adunăm după alții mormane de peturi, de ambalaje sau sticle de bere aruncate pe geam…? Ajunge!”
ANAF, cu ochii pe veniturile a milioane de români: Urmează impozitarea premiilor cucerite la simpozioane, festivaluri sau concursuri internaționale februarie 25, 2021 - Veniturile a milioane de români sunt în pericol: ANAF a pus ochii pe banii jucătorilor la păcănele, a celor care trimit bani din străinătate sau a oamenilor de cultură, ştiinţă şi artă care primesc premii de orice fel la simpozioane, festivaluri, concursuri naţionale sau internaţionale, concursuri pe meserii sau profesii.
FOTO/VIDEO: Intervenție dificilă a pompierilor, în Nepos! Exista posibilitatea ca flăcările să cuprindă un rezervor cu 5.000 litri motorină februarie 25, 2021 - Un apel la 112 anunța un incendiu la o hală din Nepos. Focul s-a extins rapid, așa că pompierii au avut de intervenit prompt și cu mai multe echipaje. Intervenția a fost îngreunată și de faptul că în hala alăturată se afla un rezervor cu 5.000 litri motorină. 
SURSE: Lorand Toth va fi suprefectul de Bistrița-Năsăud, din partea USR februarie 24, 2021 - Fostul președinte al USR Bistrița-Năsăud, Lorand Toth va ocupa fotoliul de subprefect de Bistrița-Năsăud. Acesta a fost votat de organizația județeană și se pare validat și de conducerea centrală a partidului. Lorand Toth nu a fost anunțat oficială încă.
FOTO/VIDEO: Dezbatere RECORD la Primăria Bistrița. Peste 100 de bistrițeni spun NU blocurilor cu 6 etaje de pe Ion Căianu februarie 24, 2021 - Dezbatere cu număr record de participanți, la Primăria Bistrița, cu aplauze și argumente coerente din partea bistrițenilor. În jur de 100 de persoane și-au manifestat dezacordul, mărul discordiei fiind construirea unor blocuri cu șase etaje pe strada Ion Căianu - o zonă în care legea prevede doar construcții cu două etaje.
Directoarea Liceului Agricol din Bistrița, cercetată penal pentru delapidare. De problemele penale nu a scăpat nici soțul său februarie 24, 2021 - Simona B. directoarea Liceului Agricol din Bistrița este cercetată penal pentru delapidare. Cercetat penal pentru complicitate la delapidare este și soțul acesteia. Femeia este acuzată că ar fi achitat cu banii liceului mai multe unelte și scule, că ar fi vândut parte din tabla rămasă în urma renovării sălii de sport și că ar fi folosit mașina de serviciu în scop personal.
LEONI Bistriţa angajează programator IT, muncitori cablaje auto și ingineri Calitate februarie 24, 2021 - Cel mai mare angajator din Bistrița - compania Leoni Wiring System - angajează un programator IT, doi ingineri Calitate și 50 de muncitori cablaje auto care vor primi salariu de încadrare de 2300 RON, tichete de masă în valoare de 15 RON, bonus lunar pentru performanță de 200 RON, spor de noapte 25%. Angajații Leoni au parte și de discounturi la produse și servicii Orange.
Ecologistul Marius Bălan, de la Bistrița Civică: Propuneri pentru proiecte la Bugetul Bistriței în 2021 februarie 24, 2021 - Ecologistul Marius Bălan, de la Bistrița Civică, transmis pe adresa redacției o serie de propuneri și proiecte referitoare la Bugetul municipiului Bistrița din anul 2021. Între altele, acesta își dorește treceri subterane la Poșta Veche, Piața Decebal sau Zona Han, mai multe toalete publice, dar și achiziția unor clădiri istorice de către Primărie.
Tulpina de Covid din Marea Britanie încă nu a ajuns în Bistrița-Năsăud februarie 24, 2021 - Noua tulpină de Covid din Marea Britanie nu a ajuns încă în Bistrița-Năsăud, însă a fost identificată în jumătate de țară. În București au fost înregistrate cele mai multe cazuri – 80.
Adevărul despre Crinuța Dumitrean. Cum a ajuns bistrițeanca recunoscută pentru frumusețea ei în fruntea ANRP, „șefă la bani” februarie 24, 2021 - Ani buni, ANRP, una dintre cele mai emblematice instituții din țară, care se ocupă de retrocedările bunurilor confiscate de comuniști, a fost condusă de o bistrițeancă. Crinuța Dumitrean a fost propusă pentru această funcție tocmai de cel mai longeviv deputat din țară, Ioan Oltean. Ce a recomandat-o pe bistrițeancă pentru această funcție, care între timp i-a și adus probleme penale.
VIDEO: Au vrut să-i omoare câinii, aruncând mâncare otrăvită în curte februarie 24, 2021 - O bistrițeancă atrage atenția că sunt persoane ”puse pe omorât câini”. Mai exact, aseară, în curtea casei sale a fost aruncată mâncare cu otravă, pentru câinii ei. Bistrițeanca a anunțat poliția și veterinarii.
FOTO: Pălării și ii tricotate, acum și în rate, la Zaffi! februarie 24, 2021 - Dacă ai în plan să faci o revoluție în plan personal, să-ți schimbi toată garderoba și bugetul să nu fie afectat, o plată în rate, FĂRĂ DOBÂNDĂ este ceea ce ai nevoie! La Zaffi, magazinul de îmbrăcăminte cu creații ale designerilor români, de pe strada Dornei din Bistrița, ai posibilitatea de a-ți schimba garderoba rapid, cu plata în rate!
VIDEO – Bogdan Ivan: Când vor fi rambursați banii pentru cei 4250 de beneficiari ai programului StartUp Nation 2018-2019? februarie 24, 2021 - Programul StartUp Nation înființat în 2017 a finanțat 17.000 de companii, generând peste 60.000 de noi locuri de muncă. 4250 de beneficiari ai programului StartUp Nation 2018-2019 nu și-au primit încă banii – a subliniat deputatul PSD Bogdan Ivan. 
Aquabis: Se sistează apa potabilă în Rodna și Rebrișoara februarie 24, 2021 - Se sistează apa potabilă în Rodna și Rebrișoara, astăzi, 24 februarie 2021, pentru câteva ore - anunță Aquabis:
Începe VACCINAREA profesorilor și în Bistrița-Năsăud: Unii, la Casa Corpului Didactic, restul – la SVSU februarie 24, 2021 - 62 de centre de vaccinare se deschid astăzi și în zilele următoare în toată țara, a anunțat ieri seară ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. 23 de județe își vor deschide centrele de vaccinare dedicate profesorilor chiar astăzi, 24 februarie. Care este situația în Bistrița-Năsăud:
FOTO: Scurgeri de gaz pe Tărpiului, după ce o mașină a lovit o țeavă februarie 24, 2021 - Echipaje ale pompierilor și ale companiei de gaz intervin pe strada Tărpiului din municipiu. O mașină a ieșit de pe carosabil, lovind o țeavă de gaz.
CE a făcut spitalul din Năsăud cu banii strânși din donațiile de anul trecut: februarie 24, 2021 - Năsăudenii, și nu numai, s-au mobilizat în aprilie și au donat bani pentru a ajuta spitalul, când s-a anunțat că acesta va deveni spital suport COVID. CE donații s-au primit și CUM au fost folosiți banii donați:
FOTO: O șoferiță a făcut praf două mașini într-o intersecție pe DN 17 februarie 23, 2021 - Un accident rutier a avut loc la intersecția DN 17 cu un drum comunal din Crainimăt. O șoferiță nu a acordat prioritate, făcând praf mașina ei și cea condusă de un tinerel de 19 ani.
OAMENI în Bistrița-Năsăud: Alexandru Misiuga, primul director al CJC. Primul care a înțeles potențialul turistic al brandului Dracula februarie 23, 2021 - S-au împlinit zilele trecute 12 ani de la trecerea în neființă a lui Alexandru Misiuga – primul director al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, și primul spirit vizionar care a întrevăzut potențialul turistic al celebrului conte Dracula – pe aceste meleaguri.
WTF Rock Festival 2021 – cea mai mare producție din industria spectacolelor în Bistrița-Năsăud. Promoție inedită la abonamente, de Dragobete februarie 23, 2021 - Ediția a IV-a a festivalului WTF Rock Festival va reprezenta cea mai grandioasă producție din industria spectacolelor, realizată vreodată în Bistrița-Năsăud. Festivalul programat pentru perioada 27-29 august 2021, vine anul acesta cu un line-up de excepție, dar și o promoție specială de Dragobete! 
Și-a lovit concubina în cap cu un scaun, iar acum se „răcorește” în arest! februarie 23, 2021 - Un bărbat din Ardan a ajuns în Arestul Poliției, după ce și-a lovit soția. Polițiștii care au intervenit la caz au decis să-l rețină, iar judecătorii l-au trimis 30 de zile după gratii, să se... răcorească.
Elevii unei clase de la CNAM, în scenariu roșu! DSP raportează doi elevi și un cadru didactic infectați cu COVID, în ultimele 24 de ore februarie 23, 2021 - DSP BN raportează doi elevi și un cadru didactic infectați cu COVID, în ultimele 24 de ore. Elevii unei clase de la CNAM trec în scenariul roșu, la fel ca și o clasă de la Gimnazială „Avram Iancu”.
Artizanii primăverii, în centrul Bistriței! Târg de Mărțișor, la Muzeul Județean februarie 23, 2021 - Cu rădăcini străvechi sau mai apropiate vremurilor noastre, Dragobetele, Mărțișorul și Ziua Femeii au un numitor comun: celebrează renașterea, dragostea și vitalitatea. În Bistrița, cele trei sărbători vor fi exempplar reprezentate la Muzeul Județean și în centrul orașului:
FOTO: CADEEEE tencuiala de pe o casă de lângă Sugălete februarie 23, 2021 - Pietonii care circulă pe strada Dornei trebuie să fie extrem de vigilenți în apropierea zonei Sugălete. Tencuiala a început să cadă de pe o casă din Centrul Vechi. Din fericire, nimeni nu a pățit nimic, deși zona e des frecventată de cei ce vor să-și scoată bani de la bancomat.
FOTO: A ieșit de pe carosabil și a spart o țeavă de gaz februarie 23, 2021 - Un accident rutier a avut loc pe Valea Budacului. Un autoturism a părăsit partea carosabilă și a spart o țeavă de gaz. A fost alertat distribuitorul de gaz.
Cum a nenorocit un medic șpăgar de la Cluj o fetiță trimisă de la spitalul din Bistrița februarie 23, 2021 - O fetiță de nici trei anișori și-a fracturat mâna, în a doua zi a anului 2021. Ajunsă la UPU Pediatrie Bistrița, „n-ar mai fi vrut să plece de acolo”, dar a fost nevoie să o vadă un medic ortoped pediatru din Cluj. De acolo, a început chinul. Părinții acuză medicul că nici măcar nu a stat de vorbă cu ei, iar mânuța fetiței a fost pusă... strâmb! Medicul are peste 10 condamnări de luare de mită, fiind și condamnat la închisoare cu suspendare.
La cât ajungea pensia specială a lui Ioan Oltean și din ce trăiește acum cel mai longeviv deputat din țară februarie 23, 2021 - Prezent la Bistrițeanul Live, fostul deputat Ioan Oltean a vorbit despre cum arată viața sa de când a renunțat la politică, dar și despre veniturile sale. Acesta încasa și pensie normală și pensie specială în urma activității sale de deputat. De asemenea, acesta lucrează și la un cabinet de avocatură.