21.5 C
Bistrița
luni, mai 29, 2023

TOP preferințe 2021: Ce colegii și licee preferă elevii de clasa a VIII-a din Bistrița-Năsăud

Un studiu realizat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bistrița-Năsăud ne dezvăluie care sunt preferințele elevilor de clasa a VIII-a din județ, atunci cînd este vorba de alegerea colegiului pe care îl vor urma. Studiul a fost realizat pe baza unui chestionar online la care au răspuns 1146 elevi. TOP preferințe:

Studiul publicat recent pe site-ul CJRAE BN referitor la orientarea școlară a elevilor din clasele a VIII-a dezvăluie câteva detalii interesante.

Studiul realizat în luna noiembrie 2020 se bazează pe răspunsurile primite la un chestionar on-line, distribuit şcolilor din judeţ, la care au răspuns un număr de 1146 elevi.

Preferințele elevilor s-au distribuit astfel:

  • opţiuni pentru licee din judeţ: 921 (80.36%);
  • opțiuni pentru învățământul profesional din județ: 134 (11.69%);
  • opţiuni pentru licee și școli profesionale din alt judeţ: 40 (3.49%);
  • categoria nehotărâți/altceva: 51 (4.45%).

În ceea ce priveşte opţiunile elevilor se remarcă faptul că 84% dintre aceştia intenţionează să-şi continue studiile într-o formă de învăţământ liceal.

Elevii din județ s-ar orienta fie spre un colegiu din judeţ, fie într-o specializare restrânsă din afara judeţului. Este cazul liceelor militare, teologice sau de servicii.

Procentul celor care aleg unități de învățământ din afara judeţului (3.49%) este în ușoară creștere față de anul precedent – se mai precizează în studiul respectiv. 

În schimb, învățământul profesional este atractiv doar pentru 12% dintre absolvenți. Este un procent în scădere față de anul trecut.

Cei mai mulți elevi ar opta pentru specializările Colegiului Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița. 

Pe locul II în preferințele elevilor se clasează Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița.

În top 5 se regăsesc, în ordine, și C.N. George Coșbuc, Năsăud, Liceul Toretic ,,Solomon Haliță”, Sângeorz-Băi și Liceul Teoretic ,,Radu Petrescu”, Prundu-Bârgăului.

Foto deschidere @ Arhivă / Colegiul Național „Andrei Mureșanu”

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...

Noi locuri de muncă, la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building și Iproeb. Ofertă Marea Britanie

Se caută personal pentru construcția rețelelor de fibră optică în Marea Britanie. Este nevoie de supervizor șantier, jonctor fibră optică, șofer profesionist, asfaltator, excavatorist, muncitor. Noi locuri de muncă, disponibile și la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building sau IPROEB.

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anunțat speakerii din cadrul evenimentului

Transylvania Green Energy Forum are loc în curând la Cluj-Napoca. Tranziția înspre energia verde devine o...