9.9 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 2, 2023

VIDEO: Betak ne oferă la Bistrița încă un eveniment de excepție, săptămâna viitoare!

Un eveniment de excepție va avea loc săptămâna viitoare, la Bistrița. Acesta este organizat de compania Betak, în Biserica Romano-Catolică de pe str. Gheorghe Șincai Nr. 26. Este vorba despre o serie de concerte de orgă care au început în martie, dar au fost întrerupte, din cauza pandemiei. 

Prezent în studioul Bistrițeanul Live, directorul general Betak – Caius Bulea – a anunțat publicul din Bistrița că intenționează să reia seria concertelor de orgă întrerupte în martie, din cauza pandemiei. 

FOTO/VIDEO: Clipe de grație, ieri, în Biserica Romano-Catolică de pe Șincai

Profesorul universitar Erich Türk este muzicianul care ne va conduce într-o spectaculoasă incursiune culturală în muzica de orgă din perioada barocă, clasică, romantică, modernă, contemporană.

În 6 noiembrie am dori să organizăm un prim concert de orgă la Biserica catolică de pe Șincai. Domnul profesor Erich Türk va relua concertele care au început în martie, dar s-au întrerupt din cauza pandemiei. Așadar, reluăm seria concertelor de orgă și sperăm să reușim să le organizăm până înainte de Crăciun”, a maispusCaiusBulea,directorulgeneral Betak.

Sperăm să le desfășurăm așa cum se cuvine. Vor fi interpretate creații celebre ale unor compozitori precum Bach sau Haendel, iar printre aceștia – la fiecare concert vom avea parte și de câte un fragment din Codex Caionni – o culegere de texte muzicale din Transilvania care datează din 1681.

Această culegere de texte îi aparține unui călugăr franciscan de la Lăzarea, pe numele său Ion Căian. Este cea mai veche culegere de texte muzicale din Europa Centrală și de Est. Are o istorie foarte interesantă”, a povestit directorul Caius Bulea.

După ce a murit călugărul Ion Căian, culegerea a stat uitată în biblioteca mănăstirii vreo 200 de ani. Abia cu puțin timp înainte de venirea comuniștilor la putere, călugării au ascuns-o în peretele mănăstirii. A fost descoperită în 1988, cu ocazia renovării bisericii. Este o sursă de a înțelege viața spirituală din Transilvania. Nu este doar muzică religioasă, ci și muzică populară, cultă – muzică românească, germană, maghiară, evreiască, turcească. Transilvania este un creuzet de popoare care a generat o cultură cu totul singulară – a mai explicat Caius Bulea. 

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/Ehh2fVgOQ8A” /]

„Sperăm să ne ridicăm la înălţimea şi la pretenţiile unui public cult şi rafinat, aşa cum este publicul bistriţean. Sperăm să adăugăm un motiv substanţial pentru ca tinerii noştri să caute bunul gust şi marea cultură”, își argumentau cei de la Betak inițiativa, în martie.

Erich Türk s-a născut în 1972 în Cluj şi este absolvent al Academiei de Muzică „Gh. Dima”.

A studiat orga cu Ursula Philippi (Cluj) şi Mihai Rădulescu (Viena), iar clavecinul cu Ilton Wjuniski (Paris) şi Gordon Murray (Viena). A participat activ la numeroase cursuri de măestrie de orgă, clavecin, dirijat şi basso continuo în Portugalia, Franţa, Germania, Elveţia şi Moscova.

Între 1995-1999 a fost organist şi dirijor de cor la Biserica evanghelică din Mediaş. Este angajat al Academiei de Muzică „Gh. Dima” din 1995, unde predă orgă, clavecin, bas cifrat, muzică de cameră şi organologie. A susţinut numeroase recitaluri în majoritatea ţărilor europene în calitate de solist, cât şi în calitate de membru al Ansamblului Baroc „Transilvania” şi al altor formaţii camerale.

În calitate de solist şi membru al Ansamblului Baroc „Transilvania”, a efectuat numeroase înregistrări radio, TV şi CD, iar cu Ansamblul Baroc „Transylvania” a realizat un DVD documentar cu muzică autohtonă.

Erich Türk s-a implicat și în revigorarea muzicii vechi şi cercetarea instrumentelor de epocă. Este invitat în cadrul festivalurilor de profil din ţară. A fondat casa de discuri TransylvANTIQs dedicată culturii muzicale autohtone. La Concursul Internaţional de Orgă „J.S. Bach” 2000, din Bruges, a obţinut premiul doi şi premiul publicului.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.