18.8 C
Bistrița
luni, mai 29, 2023

VIDEO – CORONAVIRUS: Teoretic, cei monitorizați la domiciliu TREBUIE să stea în casă! Practic, pot ieși!

Cazuri confirmate de coronavirus, NU există. Totuși, în județul nostru sunt 22 de persoane monitorizate la domiciliu. Toate venite din Italia. Părerile sunt împărțite. Arafat spune că pe perioada monitorizării TREBUIE să stea în casă. Practic… alții îi lasă să iasă… până la magazin.

În cadrul ședinței de Colegiu Prefectural, șefa DSP BN a vorbit despre cazurile de coronavirus.

„NU există cazuri confirmate, nici în țară nici în județ. La nivelul județului nostru, atât în mediul urban, cât și rural, avem 22 de persoane monitorizate la domiciliu. Toți sunt veniți din Italia, din zona largă a Lombardiei, nu din zona carantinată”, a explicat Anca Andrițoiu.

Cei monitorizați la domiciliu primesc un act, pe baza căruia li se eliberează, de la medicul de familie, un concediu medical. Acesta este plătit.

[arve url=”https://youtu.be/L1ElgwqEFgE” /]

„În mod normal nu ar mai trebui să sosească din acele zone, pentru că sunt închise. Deci aceste 12 orașe sunt cu risc crescut. Doar că acum nu mai intră și nu mai iese nimeni de acolo. Deci, orice persoană care vine din aceste zone, intră și la noi în țară în carantină. Protocolul este că ei să fie carantinați la intrarea în țară, deci în județul prin care intră în țară. În spații amenajate pentru asta. A doua categorie de persoane sunt cele care vin din Lombardia și Venetto, din regiune, deci nu din zonele carantinate. Aceștia vor fi monitorizați la domiciliu, în județele în care au domiciliul. Noi suntem anunțați de colegii de la graniță când intră persoane din această zonă. Restul persoanelor, cel puțin în acest moment, care vin din restul Italiei sunt libere să se deplaseze.”, a mai spus șefa DSP BN.

În urma cazului celor din Suceava care au declarat că vin de fapt din Germania, pe chestionarele care le completează cei ce intră în țară se află acum și mențiuni cu privire la veridicitatea celor afirmate. Dacă se dovedește că se minte în chestionare, persoanele respective sunt amendate sau pot chiar să ajungă în închisoare.

Întrebată ce trebuie să facă o persoană monitorizată la domiciliu, răspunsul nu a fost unul foarte clar.

Persoanele monitorizate la domiciliu trebuie să stea la domiciliu. Acuma, domnul profesor Streinu Cercel spunea că o persoană poate, scurt, să iasă să facă cumpărături. Domnul Arafat spune că toată lumea rămâne în interior. Noi am consiliat oamenii să rămână acasă. Medicii de familie, pentru că ei sunt mai aproape sunt cei care verifică. Da. Facem și vizite ca să se vadă dacă persoana e la domiciliu. Se vorbește zilnic cu ei și au datoria să ne informeze dacă există vreo modificare în starea lor de sănătate. TOATE persoanele acestea sunt fără simptome. Chiar și cei ce sunt în carantină (n.r. la nivel național)”, a explicat Anca Andrițoiu, șefa DSP BN.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...

Noi locuri de muncă, la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building și Iproeb. Ofertă Marea Britanie

Se caută personal pentru construcția rețelelor de fibră optică în Marea Britanie. Este nevoie de supervizor șantier, jonctor fibră optică, șofer profesionist, asfaltator, excavatorist, muncitor. Noi locuri de muncă, disponibile și la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building sau IPROEB.

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anunțat speakerii din cadrul evenimentului

Transylvania Green Energy Forum are loc în curând la Cluj-Napoca. Tranziția înspre energia verde devine o...