15.1 C
Bistrița
vineri, septembrie 29, 2023

VIDEO: Îmbrăcat în ie tradițională, primarul Paul Știr ne reamintește „să-i mulțumim bunului Dumnezeu pentru tot…”

Îmbrăcat în ie tradițională specifică zonei Căianu Mic, primarul Paul Știr a vorbit la emisiunea Direct în Problemă, modrată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul Live despre importanța tradițiilor și bucatele de sărbătoare ale zonei. „Trebuie să știm să fim și responsabili, să știm și să respectăm anumite restricții. Dar în aceeași măsură trebuie să ne și bucurăm de aceste sărbători. Pentru că sunt sărbătorile noastre, ale românilor…”

Nu este prima oară când mă îmbrac în straie populare. Am făcut-o și cu alte ocazii, în special în mijlocul comunității mele pe care o iubesc atât de mult – cu ocazia evenimentelor din anii trecuți. La festivalul de colinde și obiceiuri, la înstruțatul boului, dar și la alte evenimente sau sărbători. Este ceva ce ne reprezintă, pe plan local. Fiecare dintre noi trebuie să ne aducem aportul de a duce mai departe tradițiile”, a mărturisit primarul Paul Știr.

Acesta a recunoscut că nu îi este rușine să poarte costumul popular – reprezentativ pentru această țară. „Nu mi-e rușine de ceea ce suntem noi, ca neam. Chiar dacă sunt multe lipsuri și multe lucruri de îndreptat în România – eu n-o să-mi permit niciodată să denigrez țara în care m-am născut și în care îmi doresc să trăiesc”, a mai spus Paul Știr.

Primarul din Căianu Mic a explicat, de asemenea, că are mai multe ii tradiționale, dar multe i-au rămas mari. „Am o crămașă tradițională foarte frumoasă pe care vreau să o modific, ca să pot s-o port din nou cu mândrie și onoare. E cusută de o doamnă din Agrieș și de o consăteancă din Căianu Mic – tanti Uța. Mi-au făcut o surpriză în 2018…

Referindu-se la bucatele de sărbători, Paul Știr a subliniat că localitatea pe care o reprezintă se mândrește cu cele mai bune bucate și cele mai savuroase bunătăți. „Ne este specifică acea îndeletnicire foarte veche – voștinăritul, care ține de prelucrarea produselor apicole. La fiecare casă aproape avem gospodari care culeg fagurii vechi de la apicultori, topesc ceară, produc ceară care se valorifică. Produc foițe din faguri pentru stupi. În Dobric se prelucrează pielea, în tot ceea ce înseamnă articole din piele pentru cai – hamuri, curele de toate felurile și multe alte produse de marochinărie”, a mai subliniat primarul Paul Știr.

Mă mândresc cu oamenii din comunitatea mea, care știu să pregătească de sărbători o mulțime de bucate alese tradiționale… Sigur, nu ne vom putea întâlni în acest an în grupuri foarte numeroase. Pentru că sunt restricțiile acestea impuse de pandemie. Dar nici nu trebuie să lăsăm ca spiritul Crăciunului, care vestește Nașterea Domnului Nostru Isus Hristos, să fie aruncat într-un con de umbră.

Trebuie să știm să fim și responsabili, să știm și să respectăm anumite restricții. Dar în aceeași măsură trebuie să ne și bucurăm de aceste sărbători. Pentru că sunt sărbătorile noastre, ale românilor… Nu vorbim doar de mâncare și băutură. Vorbim și de partea religioasă, Este un moment important să ne readunăm gândurile, să medităm la anul pe care îl încheiem. Să știm, la final de an, să-i mulțumim bunului Dumnezeu pentru toate lucrurile bune sau mai puțin bune din viața noastră…”, a concluzionat primarul din Căianu Mic. 

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/9KN27DUqFQ8″ aspect_ratio=”900:506″ loop=”no” muted=”no” /]

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Supărat că n-ai prins programul Rabla?! Vești bune de la RUBIN: 3.000 de euro DISCOUNT la noul model SsangYong KORANDO

Dacă ai ratat sau nu te-ai încadrat în programul Rabla pentru a obține un tichet de...

Se fac angajări la Rombat, Fan Courier și Electroplast. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Electroplast caută Controlor calitate, Rombat are nevoie de Analist cumpărări, electrician și operatori producție. Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Fan Courier, Kreativ Metal, Michaela’s Brasserie, Transmixt sau Tehnoprod Plast. Oferta completă - mai jos:

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița: