11.5 C
Bistrița
marți, mai 28, 2024

FOTO: O plimbare magică! Primul ziar de muzeu din România a apărut la Bistrița și cuprinde povești uimitoare ale altor 11 muzee din țară

A apărut primul număr din ZMEU – Ziarul de muzeu! Este vorba despre un inedit demers realizat de Gela Neamțu și Mihaela Bolog de la Muzeul Județean Bistrița. S-au implicat în proiect și reporterii de la Palatul Copiilor Bistrița, reporterii CNAM Online și specialiștii altor 11 muzee din țară.

Semnalăm cu mare bucurie apariția primului număr al publicației Z.MEU – ziarul de muzeu! 

Proiectul coordonat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud angrenează un total de 12 muzee, zeci de specialiști cu poveștile alese din sute de mii de piese moștenite.

În acest prim număr avem și noi, Muzeul Maramureșean, emoția întâlnirii prin intermediul cuvântului tipărit cu tinerii curioși, nostalgicii sau colecționarii care vor aprecia mirosul cernelii tipografice și hârtia proaspăt marcată, comunitatea celor care apreciază istoriile rostite din muzee, întâmplările, imaginile din trecut.

Felicitări întregii echipe implicate în acest demers! Mulțumim pentru includerea noastră în proiect! Felicitări, Gela Neamțu și Mihaela Bolog!”, au transmis cei din Sighetu Marmației.

Z.MEU – ziarul de muzeu a fost lansat recent la Muzeul Județean din Bistrița. Publicația reunește în primul său număr povestea unor obiecte deosebite din 12 muzee.

Acestea s-au alăturat într-un proiect comun, creând expoziția „Dincolo de poveste. Graiul straielor moștenite”.

Cele 36 piese de port și podoabe tradiţionale prezentate în expoziție pot fi admirate în aceste zile la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

Din primăvară, expoziția va ajunge la fiecare dintre partenerii proiectului.

Instituțiile muzeale implicate în proiect sunt Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Etnografie Braşov, Muzeul Maramureşean Sighetu Marmaţiei, Muzeul Brăilei „Carol I”, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi Colecţia Etnografică Marius Matei.

La realizarea primului număr au dat o mână de ajutor și reporterii de liceu de la CNAM Online, dar și micii jurnaliști de la Palatul Copiilor din Bistrița:

Reporterii CNAM Online, alături de prof Aurelia Hîruță și Nicoleta Butuza (CDI Andrei Mureșanu)
Micii jurnaliști de la Palatul Copiilor Bistrița

„Inedit la acest demers este faptul că organizatorii nu s-au oprit doar la a valorifica patrimoniul prin expunere. Ci i-au dedicat chiar și un ziar. Intitulat sugestiv și foarte aproape de mitologia populară, Z.Meu. Ziarul de muzeu oferă cititorului povestea din spatele obiectelor expuse, dând glas acestor straie moștenite.

Un demers creativ și foarte interesant concretizat într-un ziar care ne vorbește despre obiectele, persoanele și momentele în care aceste valoroase moșteniri culturale au croit firul istoriei, realizând un vast și important areal cultural tradițional”, notează cei de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

Și a apărut și primul ziar de muzeu din țară, ca rezultat al unei expoziții itinerante ce a reușit să strângă în jurul proiectului 12 muzee din țară, inclusiv Muzeul Golești.

Ziarul Z.MEU, editat și coordonat de colegii de la Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, Gela Neamțu și Mihaela Bolog, este ca o plimbare magică prin povestirile specialiștilor din cele 12 muzee participante despre tot ceea ce reprezintă patrimoniul cultural în existența unei țări”, au subliniat și cei de la Muzeul Golești. 

Foto @ Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil:

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?