5.4 C
Bistrița
marți, decembrie 2, 2025

Brânza frământată de Sîngeorz-Băi şi cârnaţii din Poiana Ilvei sunt gata să cucerească lumea!

Despre brânza frământată din Sîngeorz Băi se povestește că ar fi menţionată în documente încă din 1770, însă produsul ar putea fi de fapt mult mai vechi, fiind făcut din lapte provenind de la vaci de rasă românească și prezentat astăzi, la Festivalului Produselor Tradiţionale Româneşti.

Festivalul se află la a XI-a ediție și a fost organizat de studenții din anul IV la Facultatea de Agricultură, programul de studii Ingineria mediului, în cadrul disciplinei „Controlul și Certificarea Produselor”. Prin acest demers, studenții încearcă an de an să reînvie tradițiile culinare din localitățile de baștină și să introducă vizitatorii „în lumea plină de culoare și gust a bunicilor și străbunicilor”, după cum precizează organizatorii.

Printre vedetele culinare ale festivalului desfășurat azi, între orele 10:00 și 16:00 la Centrul pentru Biodiversitate din campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca s-au aflat și brânza frământată de Sîngeorz-Băi, alături de cârnații din Poiana Ilvei – produse care sunt în procedură de atestare națională la Ministerul Agriculturii, după cum a anunțat în urmă cu puțin timp EuropaFM.

Păşunea pe care pasc vitele se află la o altitudine de 1.800 m în apropierea Munţilor Rodnei. Gustul acestui tip de brânză frământată este puţin usturoiat, iar compoziţia este foarte fină. Se prepară de către baciul de la stână şi se ţine în bărbânţă, o putină de lemn…”, a povestit Cristian Bodea, tânărul care a promovat acest produs.

Cârnaţii din Ţinutul Grăniceresc au fost prezentați de Bogdan Roşca, studentul explicând că pentru a ieși rețeta perfectă se combină mai multe feluri de carne – vită, oaie şi porc – cârnații fiind „condimentați cu  cimbrişor de câmp. Sunt atestați din 1762. Acest tip de cârnaţi se prelucrează manual şi sunt afumați două zile cu lemn de prun, pentru a-i da un miros specific şi o savoare aparte. Este o reţetă specifică zonei Poiana Ilvei”.

Organizatorul festivalului, Avram Fiţiu, a declarat pentru Europa FM că un produs tradiţional românesc poate fi promovat la Bruxelles astfel încât şi România să aibă măcar 50 – 100 de produse autentice care să poată intra în competiție la nivel european.

Foto @ Europa FM

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

S-a deschis Casa Frühm Bistrița! Mai mult decât un After School!

Într-o clădire încărcată de istorie de pe Bulevardul Republicii din Bistrița, frumos reabilitată, s-a deschis astăzi...

ARCSIM Construct angajează Consultant vânzări, Aquabis caută tehnician, electrician, instalatori

ARCSIM Construct angajează Consultant vânzări dedicat, comunicativ și pasionat de domeniul amenajărilor exterioare. Aquabis caută tehnician în cadrul Secției Apă Canal Năsăud. Sunt disponibile, în Bistrița, și posturi pentru ospătari, spălător vase, ajutor bucătar, economist, jurist, psiholog, instalator și electrician.

Primul tonomat de flori a ajuns în Bistrița, pe Decebal, la Florăria PARADISE Younique Boutique

Gestul de a oferi un buchet superb de flori nu mai depinde de ora la care se închid florăriile! Pentru că Bistrița are, în sfârșit, un tonomat de flori! Dacă ai de ajuns la o aniversare sau vrei să dăruiești un buchet surpriză – ai la dispoziție, de acum, un floromat modern și simplu de folosit, chiar în fața florăriei Paradise Younique Boutique, de pe Bulevardul Decebal din Bistrița!