-0.6 C
Bistrița
marți, ianuarie 31, 2023

Ai lucrat ieri și azi?!? Angajatorul poate fi amendat cu până la 10.000 de lei!

Zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie sunt oficial zile libere. Cei care lucrează în aceste zile trebuie să primească un spor la salariu. Altfel, angajatorul este pasibil de amendă până la 10.000 de lei.

Ziua de Sfântul Andrei (30 Noiembrie) și Ziua Națională a României (1 decembrie) sunt zile oficial libere, prin lege.

Potrivit Codului Muncii, salariații, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat, primesc liber în aceste zile.

Există și excepții de salariați care NU pot primi liber în aceste zile. Este vorba despre cei care lucrează în unitățile sanitare sau în unitățile de alimentație publică. Nu primesc liber nici cei care lucrează în sectoare în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Dacă salariații sunt nevoiți să lucreze în zilele libere, angajatorii trebuie să-i recompenseze.

În cazul acestor angajați, angajatorii trebuie să le asigure compensarea cu timp liber corespunzător (în următoarele 30 de zile). Dacă, din motive justificate, nu li se pot acorda zile libere, se va acorda un spor la salariu (pentru zilele legale de sărbătoare lucrate) ce nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, conform Codului muncii”, scrie avocatnet.ro

Angajatorii care nu oferă zile libere sau care nu le compensează sunt pasibili de amenzi de până la 10.000 de lei.

În acest an, s-a stabilit și ziua de 2 decembrie ca zi liberă, un fel de „punte spre weekend”. Ziua liberă suplimentară trebuie recuperată, până la sfârșitul anului, prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Vedeti-va de treaba, ca in toate sectoarele private n-a avut nimeni ” zi libera „… si nici recompensata cumva … Verificati ca exemplu la cresele si gradinitele private, de ce acestea au functionat , desi familiile care au coii au fost libere si de ce acestea ” au avut foc continuu ” … ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama Jelna, Clinica Sanovil și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Electroplast care angajează Key Account Manager. Crama...

Amicii Building angajează ingineri constructori și finisori amenajări interioare/exterioare! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AMICII  BUILDING, unde este nevoie de finisori...

Probleme la sistemul de direcţie al mașinii? Beneficiază de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service

Dacă ai probleme la sistemul de direcție al mașinii, e momentul să te bucuri de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service! Prețuri avantajoase: