-1.5 C
Bistrița
duminică, decembrie 10, 2023

Bistrița, în Coaliția pentru Natură Urbană: O provocare fără precedent pentru bistrițeni!

11 organizații nonguvernamentale din 9 orașe – între care și Bistrița – s-au unit într-o coaliție. Aceasta va iniția demersurile pentru ca România să aibă cât mai curând o rețea națională de arii naturale urbane.

Vrem arii naturale urbane pentru marile orașe ale țării

Organizațiile și grupurile de inițiativă alături de care promovăm natura urbană activează în domeniul protecției mediului. Fiecare dintre acestea este promotor al unei zone naturale urbane cu potențialul de a deveni o arie naturală sau aduce expertiză în domenii conexe.

Care-i treaba cu natura în oraș? De ce să o protejăm?

Ariile naturale urbane sunt zone cu peisaj sălbatic, valoare conservativă, științifică, educativă și de recreere. Ele au rolul de a îmbunătăți viața orășenilor.

Pot fi păduri, maluri de râuri, pajiști puțin afectate de activități umane sau zone abandonate care s-au renaturat în mod spontan.

Coaliția pentru Natură Urbană consideră că natura este o componentă majoră a infrastructurii urbane, cu rol esenţial în optimizarea calităţii vieţii. Locuitorii orașelor și-o însușesc, o apreciază și o protejează.

Astfel, Coaliția își propune să promoveze, să mențină și să integreze în orașe spații naturale, facilitând accesul populaţiei urbane la recreere şi educaţie pentru mediu.

Scopul acesteia este de a veghea și de a se implica în mod activ în procesul de conservare a biodiversității urbane. Coaliția își propune, totodată, să promoveze natura în oraș și să-i implice pe cetățenii orașelor în crearea și administrarea rețelei naționale de arii naturale urbane.

 

Arie Naturală Urbană la Bistrița? Ce planuri au ecologiștii pentru Pădurea Corișor sau Dealul Cocoș

Și Asociația Ruralis din Bistrița – coordonată de Cristian Țetcu – face parte din Coaliția pentru Natură Urbană. Grupul de acțiune locală pentru dezvoltare durabilă în microregiunea Bistrița-Șieu-Someș susține constituirea de arii naturale urbane.

Voluntarii de la Ruralis consideră că este vorba despre o provocare fără precedent pentru bistrițeni. Este vorba despre provocarea de a aduce viața semisălbatică din vecinătatea orașului Bistrița, în atenția administrației locale

Alte organizații membre ale coaliției sunt și

 • Asociația Parcul Natural Văcărești, București; 
 • SOS Cluj;
 • Fundația Centrul de Ecologie Montană Brașov;
 • Societatea Carpatină Ardeleană – EKE Satu Mare;
 • Asociația Walden din Piatra Neamț;
 • Societatea Ornitologică Română – Filiala Iași;
 • Asociația Bio-Team, Timișoara;
 • Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă, Oradea;
 • Clubul de Cicloturism Napoca, Cluj;
 • Funky Citizens și Asociația Kogayon.

Mai multe detalii despre acest demers – AICI.

Foto @ Arhivă – Parcul cu peri seculari de pe Dealul Cocoș

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

 1. Este meritul incontestabil al celui mai bun si mare ECOLOGIST al judetului BN. Prietenul meu de suferinte CRISTIAN TETCU. Felicitari si mult ,mult succes .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: S-a deschis Pizzeria Restaurant Allegria, la Pagu! Pe lângă pizza care i-a făcut cunoscuți, au acum în meniu și delicii din bucătăria libaneză

Povestea Pizzeria Allegria începe în urmă cu câțiva ani, la Năsăud. După ce i-a cucerit pe...

Doar TREI apartamente disponibile la prețul promoțional de 999 Euro/mp plus TVA în complexul Best Luxury Residence, de pe Libertății

Best Luxury Residence propune celor care se află în căutarea unui apartament un proiect imobiliar modern, care se ridică deja pe str. Libertății din Bistrița. Primul bloc va fi dat în folosință anul viitor. În această perioadă, dezvoltatorul imobiliar are o ofertă: 5 apartamente la un preț promoțional de doar 999 Euro/mp plus TVA. Două dintre apartamente s-au dat, mai sunt trei disponibile la acest preț.

Anunț începere proiect de investiții pentru retehnologizarea societății

SC FLORĂRIILE PĂPĂDIE S.R.L anunță începerea activităților proiectului „PROIECT DE INVESTITII PENTRU RETEHNOLOGIZAREA SOCIETATII”, Cod SMIS 161978, finanțat în cadru POC - Programul Operațional Competitivitate 2014-2020...