11.7 C
Bistrița
luni, mai 20, 2024

Prevenția care salvează vieți! Peste 1.300 de femei din Bistrița s-au testat pentru cancer de sân și de col uterin, în doar o săptămână și jumătate

Peste 1.300 de femei s-au testat pentru cancerul de sân și de col uterin în centrul medical de evaluare deschis de Primăria Bistrița, la sediul SVSU de pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea.

Centrul medical de evaluare și promovare a sănătății pus la punct de Primăria Bistrița a început să funcționeze în 6 februarie, la sediul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Bistrița, de pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea.

Acesta a fost inaugurat oficial astăzi, în prezența reprezentanților Institutului Oncologic „Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca și ai Direcției de Sănătate Publică a județului Bistrița-Năsăud.

Primăria Bistrița s-a asociat cu Institutul Oncologic „Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca și cu Direcția județeană de Sănătate Publică. Momentan aici se efectuează gratuit testări pentru depistarea cancerului de sân și de col uterin.

Cinci cadre medicale din cadrul institutului oncologic lucrează la unitatea mobilă din curtea SVSU. Se pot testa gratuit atât femeile din Bistrița, cât și din restul județului. Mamografiile se vor putea face până în data de 24 februarie, iar testările pentru cancerul de col pe tot parcursul anului.

Într-o săptămână și jumătate de când funcționează centrul s-au testat peste 1.300 de femei.

„Începând cu data de 6 februarie, la Bistrița s-au efectuat 1.385 de teste, dintre care 739 de mamografii și 646 de testări pentru patologia de col uterin. Aceste cifre sunt absolut remarcabile și ne arată succesul programului. Acesta este doar un start”, a declarat, la inaugurarea centrului medical, primarul Ioan Turc.

Edilul a mai precizat că intenționează să investească în continuare în spații, logistică și resurse umane pentru a oferi servicii medicale pentru bistrițenii care nu și le permit.

Municipalitatea este pe punctul de a achiziționa un cabinet stomatologic mobil, care va oferi servicii stomatologice gratuite în Bistrița și cartierele aparținătoare. Momentan, în dotarea SVSU se află o ambulanță de tip 1 și o mașină destinată transportului persoanelor cu dizabilități locomotorii, achiziționată recent prin programul de bugetare participativă.

Mai puteți citi:

Mamografii, testări Papanicolau și HPV GRATUITE la sediul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

SENZAȚIE: Epilare definitivă cu Soprano ICE- Alexandrite 755 prin răcire cu gheață, acum, la Paula Murg Beauty – Cult by Nella

Epilarea definitivă e acum mai simplă și mai la îndemână ca oricând. Diferența o face însă...

Se fac angajări la Stewo Plastic Năsăud, Fan Courier, Hotel Coroana și Crama Veche

Stewo Plastic Năsăud are nevoie de un asistent producție, Fan Courier caută curieri serioși în Bistrița! Crama Veche angajează administrator, barman, ospătar și ajutor bucătar. Pizzeria Allegria are nevoie de casier și ospătar pentru Bistrița și Năsăud.

Când este cel mai bine să îți programezi vizita la service? Oricând. De oriunde. La orice oră

Materom Automotive îți oferă posibilitatea programării online a mașinii tale Mercedes-Benz, ca vizitator sau prin logare în contul tău Mercedes Me.