16.1 C
Bistrița
sâmbătă, iunie 10, 2023

FOTO: Codobatura, surprinsă în Anieș și Sărățel. Cine vede una singură…

Nu este nici o apariție neapărat spectaculoasă, și nici rarisimă. Dar ce este al ei e pus deoparte. Nimeni nu-și flutură coada cu atâta eleganță… Codobatura albă a fost zărită zilele trecute și în apropiere de Anieș și Sărățel.

Voluntarii comunității Biodiversitatea și Geodiversitatea jud. Bistrița-Năsăud au postat recent câteva fotografii în care a fost surprinsă Codobatura albă.

Codobatura (Motacilla alba) a venit atât la Yves Hoza, cât și pe la Sărățel dar cred că și în alte părți ale județului Bistrița-Năsăud.

Mulțumim Yves Hoza pentru povestirile păsărești…”, a transmis biologul Ciprian Samoilă.

În weekendul trecut, învățătorul Ilie Hoza a încropit o emoționantă poveste în jurul fotografiilor cu codobatura surprinsă în imagini.

Vorbe codorobăbeşti!

A venit prima codobatură din an! Prin ploaie şi ceaţă!

Am auzit-o dis-de-dimineaţă: cisik, cisik. M-am uitat peste tot, (binoclul mi-e tădeauna la îndemână, într-un cui, lângă uşă), nu era nicăieri! Am ieşit…

Era pe acoperişul casei lui Ilie, n-o văzusem de pălărie!!!

Vecina Corneluţa spunea că dacă vezi doar una, vei fi singur toată vara, iar dacă-s mai multe – trăieşti în asociaţie şi prietenie! Superstiţii! Vorbe băbeşti!”, a povestit Ilie Hoza.

Bergeronnette grise. Famille des Motacillidés. Ordre : Passériformes

Codobatura este una dintre numeroasele specii descrise de botanistul, medicul și zoologul suedez Carl Linnaeus în lucrarea sa Systema Naturae (1735), sub denumirea știintifică folosită și astăzi: Motacilla.

Comportamentul specific al păsării, de la care provine și numele acesteia, este balansarea cozii. Specialiștii nu au reușit deocamdată să afle de ce anume își flutură codobatura coada. Studii recente sugerează că gestul este un semnal de vigilență către potențialii prădători. Alții consideră că în acest fel codobatura încearcă să-și sperie prada sau chiar transmit semnale secrete altor codobaturi…

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Salut! La Năsăud, pe văile adiacente râului Someșul Mare, a sosit codobatura-galbenă, tocmai din Africa, pentru cuibărit. Bucurați-vă! Dați din coadă! (13.03.2023)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Rombat angajează inginer testare produse, iar Electroplast are nevoie de operatori cabluri electrice. Noi locuri de muncă, în Bistrița

ROMBAT Bistrița caută inginer testare produse, iar Frasinul SRL angajează inginer CFDP/CCIA/IUDR. Angajatorii din Bistrița au nevoie de informatician, personal curățenie, vânzătoare, conducători auto sau muncitori necalificați. Oferta completă, mai jos: 

Lichidare de stoc la BIASICOM: Orice produs, cu 20% mai ieftin!

Finalul lunii mai vine cu lichidare de stoc la BIASICOM. Îți poți schimba frigiderul, mașina de...

Brutăria Presto caută vânzătoare și personal curățenie. Locuri de muncă, disponibile și la Italtextil Sărata, Aquabis, Amicii Building

Brutăria Presto (lângă Peco Mol Unirea) caută vânzătoare și personal curățenie. Supercom are nevoie de conducători...