-9.3 C
Bistrița
joi, februarie 9, 2023

Cristian Niculae: Colectarea cu saci agățați în poartă, doar de la anul

Șeful ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud anunța că se va trece la colectarea deșeurilor reciclabile cu saci la poartă, încă din luna iulie a acestui an. Totuși, din cauza unor neînțelegeri cu Supercom, acest lucru va fi posibil doar… anul viitor.

ADI Deșeuri și operatorul Supercom se află în negocieri pentru stabilirea noilor condiții de colectare a deșeurilor din Bistrița-Năsăud. Se intenționează schimbarea modului în care se face colectarea și renunțarea la unele dintre platformele semi-îngropate în mediul rural. Cel mai probabil de anul viitor, se va introduce colectarea pe patru fracții, direct de la porțile caselor.

Proiectul privind Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor va suferi în perioada următoare unele modificări. Se dorește să se introducă colectarea pe patru fracții de la porțile caselor. Pentru aceasta, contractul existent între ADI Deșeuri și Supercom va trebui modificat. Modificările vor fi supuse dezbaterii publice și  adoptate  de consiliile locale membre ale ADI Deșeuri. Perioada de dezbatere publică de 30 de zile lucrătoare, va amâna activitatea propriu zisă până spre finalul anului. Cel mai probabil, noile condiții de colectare vor fi aplicate din luna ianuarie a anului următor.

Îmi doresc să începem cât de repede colectarea pe patru fracții de la poarta casei. Depinde de cât de bine merg negocierile cu operatorii, pentru că aceasta implică și niște modificări ale contractului. Purtăm discuții cu operatorul, și vom semna un act adițional prin care modificăm pasaje din contract. Vom supune consultării publice noile condiții.

Dacă negocierile vor decurge rapid, am putea să implementăm noua procedură începând din luna noiembrie, dacă nu, din ianuarie. Este posibil să apară și modificări de tarife. Deocamdată așteptăm să se finalizeze discuțiile și abia după aceea putem da o dată certă. După ce se semnează, actul adițional  este supus consultării publice și  aprobării de toate consiliile locale.

Perioada de consultare publică este de 30 de zile lucrătoare. Toate astea ne împing către sfârșitul anului. Trebuie să cădem de accord cu operatorul asupra modului în care facem acest lucru, să facem modificările necesare prin act adițional și abia după aceea să săm startul colectării pe patru fracții la poarta casei. ”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro șeful ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, Cristian Marius Niculae.

Cum se colectează în prezent

Actualmente, bistrițenii trebuie să știe că au obligația de a selecta deșeurile pe cele patru fracții. Acestea se depun separat în containerul destinat fiecărei fracții.

„Deocamdată se colectează plasticul cu metalul în pubela galbenă în toate zonele de case, rezidualul se colectează în pubela neagră, fracția de sticlă trebuie dusă în containerele semi-îngropate de pe platformele de colectare din zonele de case și hârtia-cartonul, tot acolo. Sunt recipienți diferiți, deocamdată cetățeanul colectează tot pe patru fracții, dar nu se colectează totul de la poarta casei. Până la noi ordine, hartia/cartonul/sticla se duc tot în containerele semiîngropate de pe platformele de colectare din zonele de case. În zonele de blocuri, tot așa se face colectarea pe 4 fracții, cetățenii trebuie să știe că trebuie să le depoziteze în recipienții semi-îngropați de pe platforme, inscripționați corespunzător. Gunoiul menajer se depozitează în zona de blocuri, în containerele negre”, a precizat șeful ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud.

Fostul viceprimar, Cristian Marius Niculae, anunța încă de la preluarea mandatului de șef ADI Deșeuri că își dorește înlăturarea containerelor semi-îngropate. De asemenea, a vorbit încă de la început despre colectarea cu saci la poartă, începând cu luna iulie a acestui an.

Detalii în articolul de mai jos:

Saci agățați în poartă, pentru gunoaiele reciclabile! Dispar aproape 800 de platforme cu containere semi-îngropate

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Sa o creada ei ca bistrițenii colecteaza asa deșeurile.Au pretentii ca oamenii sa cumpere saci pentru fiecare fel de deșeu dar ei nu fac nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută economist, Electroplast angajează Key Account Manager, Rombat are nevoie de operatori producție

Electroplast angajează Key Account Manager, iar Crama Jelna are nevoie de recepționer SPA, ospătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută un economist priceput, Rombat - operatori producție...

Se fac angajări la Crama Jelna, Clinica Sanovil și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Electroplast care angajează Key Account Manager. Crama...

Amicii Building angajează ingineri constructori și finisori amenajări interioare/exterioare! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AMICII  BUILDING, unde este nevoie de finisori...