-3.4 C
Bistrița
luni, decembrie 4, 2023

Cum a ajuns Uniunea Grănicerilor să datoreze 455.408 lei pentru clădirile folosite de spital. Primăria a „omis” să dea o hotărâre de CL

După un an și jumătate de procese, Uniunea Comunelor Grănicerești Năsăudene a reușit să scape de datoriile la Primăria Bistrița. Municipalitatea percepea impozit pe clădirile și terenul de pe Independenței, unde funcționau spații ale Spitalului Județean. Asta deși uniunea nu a fost încă pusă în posesia efectivă a spațiilor. Primăria a „omis” să dea o hotărâre de Consiliu Local pentru a scuti uniunea de impozite.

La finalul lunii trecute, Curtea de Apel Cluj a dat dreptate Uniunii Comunelor Grănicerești Năsăudene. Structura formată din comunele urmașe ale grănicerilor năsăudeni a cerut anularea taxelor percepute de Primăria Bistrița.

Practic, Primăria Bistrița a stabilit că Uniunea Grănicerilor datorează instituției peste 455.000 de lei sub formă de impozit pe clădiri și teren. Erau vizate clădirile și terenul de pe Bulevardul Independenței. Acolo încă funcționează parte din Spitalul Județean. Unitatea medicală a început procesul de eliberare a spațiului în urmă cu câțiva ani, însă pandemia a cam dat planurile peste cap.

Anul acesta, în plină pandemie, Uniunea a bravat și a cerut în instanță eliberarea spațiilor. S-a răzgândit însă repede și a renunțat la proces. Bistrițeanul.ro a scris despre asta AICI.

Municipalitatea cerea 455.408 lei obligații fiscale pentru anii 2016-2018. Ba mai mult, instituția cerea și penalități de întârziere de aproape 40.000 de lei. Pentru anul 2019, municipalitatea a fost de acord cu o recalculare. Astfel Uniunea s-a   ales cu o reducere de 50% din impozit.

În noiembrie 2019, Uniunea se adresează instanței și cere anularea deciziei de impunere emisă de Primăria Bistrița. Primul verdict l-a dat Tribunalul Bistrița-Năsăud, în luna august a anului trecut. Instanța a dat dreptate Uniunii și anulează decizia de impunere. Luna trecută Uniunea a câștigat și la Curtea de Apel Cluj, care a menținut soluția dată la Bistrița.

Primăria Bistrița s-a apărat și a susținut că, potivit legislației fiscale, obligația de plată a impozitului aferent bunului deținut ia naștere din momentul dobândirii. În consecință, Uniunea datorează impozitul din momentul dobândirii dreptului de proprietate.

Absența unei hotărâri de CL a lăsat Uniunea cu buza umflată

Municipalitatea mai spune că Uniunea ar fi intrat în posesia clădirilor (teoretic cel puțin) în 2012 și că deja a beneficiat de o scutire de la plata impozitului.  Este vorba despre perioada 2013-2015.

Primăria Bistrița putea să acorde o scutire sa reducere a impozitului pentru 2016-2018 doar printr-o hotărâre de CL. Cum nu a existat o astfel de discuție în Consiliul Local, Uniunea a rămas cu buza umflată și nota de plată.

Uniunea mai avea obligația să mențină  5 ani utilitatea publică a clădirilor sau mai pe românește să lase spitalul să funcționeze acolo. Și acest termen a expirat teoretic în 2017.

Tribunalul Bistrița-Năsăud a ajuns la concluzia că Uniunea nu s-a putut bucura de toate drepturile de proprietate garantate de lege. Cu toate acestea, deși nu are în posesie efectiv spațiile, i se cere impozit pe ele.

„Se admite acțiunea în contencios-administrativ și fiscal formulată de reclamanta Uniunea Comunelor Grănicerești Năsăudene în contradictoriu cu pârâții Municipiul Bistrița, prin primar și primarul municipiului și în consecință va anula decizia nr. 7/15.05.2019 emisă de primarul municipiului și va admite contestația formulată de Uniunea Comunelor Grănicerești Năsăudene, în sensul anulării în parte a deciziei de impunere în ceea ce privește impozitul pe clădiri și impozitul teren intravilan aferent perioadei 2016-2018 și a deciziei referitoare la obligațiile fiscale accesorii stabilite pentru impozitul clădiri și impozitul teren intravilan aferent perioadei 2016-2018.”, este soluția dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud și menținută de Curtea de Apel Cluj.

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.