2.8 C
Bistrița
marți, septembrie 21, 2021

Facultate de medicină la Bistrița?!? Se propune un parteneriat cu UMFST Târgu Mureș

Bistrița ar putea avea o facultate de medicină. Este deschidere atât din partea UMFT Târgu Mureș, cât și din partea consilierilor județeni.

Absolvenții bistrițeni care doresc să se specializeze în domeniul medicinal sunt nevoiți să meargă la facultăți de profil în Cluj, Târgu Mureș sau în județe mai îndepărtate.

Totuși, o parte a consilierilor județeni au venit cu o inițiativă ce ar putea aduce ȘI la Bistrița o astfel de Universitate.

Au fost discuții de mai mult timp despre acest lucru. Și noi, consilierii de la PMP, și cei de la PSD, am venit cu această propunere. S-a discutat și cu cei de la Târgu Mureș, și există deschidere. Cred că nici colegii liberali nu ar avea motive pentru care să fie împotrivă” a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, Ionuț Simionca.

Astfel, se dorește realizarea unui parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, pentru deschiderea unei filiale și la Bistrița.

Dacă acest parteneriat va fi încheiat, atunci Consiliul Județean Bistrița Năsăud se angajează să găsească spațiul necesar pentru actul didactic” a mai spus Ionuț Simionca.

UMFST Târgu Mureș ar urma să autorizeze și apoi să acrediteze studii universitare de licență și studii postuniversitare la Bistrița.

În acest parteneriat ar intra și Spitalul Județean de Urgență Bistrița, care ar asigura zona de practică pentru studenți.

Aș aminti cel puțin două beneficii ale acestui proiect:

  • Absolvenții de liceu din Bistrița pot să urmeze Facultatea de Medicină, Farmacie și Tehnologie chiar la ei acasă – context în care desigur că va crește numărul de cadre medicale cu calificare superiară de la noi din județ
  • Calitatea actului medical de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița va crește prin creșterea nivelului de pregătire profesională a personalului medical deja existent” a mai spus liderul PMP.

 

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

4 COMENTARII

  1. „Vorba multă…sărăcia omului”. Nu-i prima dată când se vorbeste despre o colaborare cu UMF Târgu Mureş. Incă din anul 2016 se discuta despre înfiinţarea, unui colegiu universitar pentru viitorii asistenţi medicali, în colaborare cu UMF Târgu Mureş, care pâna acum nu s-a realizat. (Vezi: http://www.timponline.ro/la-bistrita-se-va-infiinta-in-colaborare-cu-umf-targu-mures-un-colegiu-universitar-pentru-asistenti-medicali/). De asemenea, s-a vorbit mult si fără folos despre construirea unui campus universitar modern la Bistrita care sa uneasca laolalta Extensiile Universitare imprastiate in prezent prin tot orasul in spatii improvizate, fapt pentru care, influenta vietii studentesti la nivelul locuitorilor orasului este practic inexistenta. Cu toate astea, autoritatile locale au discutat in special cu universitatile UBB si UTCN sa creeze un campus universitar modern cu spatii de invatamant prevazute cu sali de curs si laboratoare, camine studentesti, cantina, biblioteca, sala de sport, terenuri de sport, parcuri cu alei, etc care sa aduca impreuna toate extensiile universitare prezente la Bistrita, nu s-a facut nimic pana acum. Un astfel de Campus Universitar ar putea sa includa si cladiri de laboratoare cu spatii functionale pentru activitate de cercetare organizata la standarde internationale. Toate acestea ar fi de natura sa creeze un climat academic si o mai buna stabilitate a invatamantului universitar la Bistrita. (https://rasunetul.ro/la-bistrita-se-pun-bazele-unui-campus-universitar-comun-universitatea-babes-bolyai-si-universitatea…)
    Poate că de data asta prin incheierea unui parteneriat cu Universitatea de Medicină din Târgu Mureș pentru infiintarea unei extensii la Bistrița, vor fi demarate lucrările pentru construirea unui Campus Universitar. Cu atât mai mult cu cât primarul Ioan Turc a promis o nouă dimensiune strategică si anume „Bistrita Universitară” astfel incât orasul să se dezvolte ca o destinație pentru afaceri inovative, in strânsă legătură cu dezvoltarea invătământului superior.

  2. Dacă ies absolvenți pregătiți ca și cei de la postliceala cu profil medical o să regretam cu toții. Cu medicina nune jucam! Lăsați centrele medicale se elită a României să-și facă treaba!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Hotel Boutique Roser House Colibița angajează ospătari și bucătar. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Se fac angajări la Hotel Boutique Roser House Colibița, IMP România, Transmixt, Fan Curier, Italtextil Sărata sau Leoni. La Aquabis Beclean sunt disponibile un post de încasator și unul de cititor contoare. Rombat are nevoie de electricieni și mecanici.

FOTO/VIDEO: S-a deschis Carrefour Express la Bistrița – un magazin ”mai aproape de client”

Un nou magazin „mai aproape de client„ s-a deschis la Bistrița. Pe strada Împăratu Traian nr...

FOTO: La Roser House ai lacul Colibița la picioare!

Lucrezi, alergi dintr-o parte în alta, și ai nevoie de un loc unde să te deconectezi....