7.1 C
Bistrița
vineri, aprilie 19, 2024

Primăria Bistrița riscă FALIMENTUL dacă nu încheie la timp două proiecte de peste 22 milioane euro

Primăria Bistrița ar putea fi pusă în situația de a returna peste 22 de milioane de euro reprezentând fonduri europene primite pentru materializarea a două proiecte: Axa de transport Decebal – Năsăudului și Linia Verde. Asta dacă lucrările nu sunt finalizate până în 31 decembrie anul acesta. Primarul Ioan Turc a precizat că nu se poate discuta despre returnarea sumelor din bugetul local.

În cadrul unei conferințe de presă, primarul Ioan Turc a vorbit și despre proiectele din fonduri europene ce trebuie finalizate anul acesta. În caz contrar, municipalitatea trebuie să returneze întreaga sumă primită drept finanțare și este și penalizată cu 25% din valoarea proiectelor.

Se pare că două cele mai importante proiecte care însumate au primit o finanțare de peste 22 de milioane de euro trebuie finalizate până în 31 decembrie 2023. Este vorba despre Axa de transport Decebal – Năsăudului și Linia Verde.

Axa de transport  Decebal – Năsăudului a primit o finanțare de 10,5 milioane de euro. Proiectul presupune refacerea covorului asfaltic pe patru artere importante: strada Gării, Bulevardul Decebal, strada Andrei Mureșanu și strada Năsăudului.

Sunt rebilitate trotuarele pe toată lungimea celor 4 străzi, sunt realizate benzi dedicate transportului public, sunt amenajate piste pentru bicicliști pe ambele sensuri, este realizat un pasaj subteran în zona Pieței Decebal, prevăzut cu scări rulante, sunt îngropate toate rețelele electrice, iluminat public nou cu telegestiune și sunt modernizate cele 10 stații de autobus existente.

Linia Verde a primit o finanțare de 12,8 milioane de euro și presupune reabilitarea traseului: Unirea – Calea Moldovei – General Grigore Bălan – Bistricioarei – Piața Petru Rareș – Piața Unirii – Gheorghe Șincai – Independenței – Libertății – Viișoara.

Traseul nu doar că va fi reabilitat, ci va fi operat cu vehicule electrice, ce urmează și ele să fie achiziționate. Se amenajează un depou pentru staționare, încărcare și mentenanță, stații de încărcare și dispecerat pentru managementul traficului.

Ambele lucrări au fost luate de același constructor Mis Grup, care a înregistrat întârzieri atât la proiectele în cauză, cât și la alte lucrări desfășurate în municipiu:

MIS Grup întârzie deschiderea santierului de pe Decebal

VIDEO Ia-i de unde nu-s! MIS Grup a „mobilizat” pentru cele 6 șantiere din Bistrița 10 muncitori…

Primarul Ioan Turc: „Avem probleme la Școala Generală nr. 1! Sperăm totuși în anul viitor școlar elevii să poată începe acolo”

Primăria Bistrița n-are de unde să pună pe masă peste 22 de milioane de euro

În cadrul conferinței de astăzi, primarul Ioan Turc s-a ferit să pronunțe cuvântul FALIMENT, însă este clar că municipiul Bistrița nu are de unde să dea înapoi peste 22 de milioane de euro, la care se adaugă încă câteva milioane, sub formă de penalități.

Edilul a ținut să-i asigure pe reprezentanții presei că se va munci pe brânci și se va încerca finalizarea proiectelor măcar în proporție de 90%:

Nu prea putem discuta de fonduri de la bugetul local. În situația în care proiectele nu se vor finaliza la timp până în decembrie 2023, riscul este major. Riscul e acela de a returna întreaga valoare. Discutăm despre Linia Verde și Axa de Transport, cele două mari proiecte. Am avut întâlniri cu ADR, am avut întâlniri cu constructorul. Eu sunt cât se poate de mobilzat în parcurgerea tuturor etapelor, în așa fel încât la 31 decembrie lucrările să fie finalizate. Nu e o dramă dacă o mică componentă se va întinde pe primul trimestru din anul viitor, dar în proporție de 90% sau peste 90% proiectele trebuie să fie gata. (…) Riscuri există, dar prin mobilizare și când vorbesc despre mobilizare discut în primul rând despre constructor, dar și la colegii mei din Primăria Bistrița. E nevoie de o comunicare cât se poate de bună”, a explicat primarul Turc.

 

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

6 COMENTARII

 1. Compania MIS Grup construiește, la Brașov, cea mai mare sală polivalentă din România.
  Va dati seama ca acolo trebuie, utilaje, oameni, materiale, etc ? La ce criza de oameni calificati si necalificati este pe piata, cine ghiceste de unde vor fi adusi?
  Din santierul de la Colegiul L. Rebreanu (si asa putini, sigur vor avea grija sa apara ceva nepravazut sau nemaiauzit ca sa lungeasca din nou lucrarea), si in general de pe toate santierele deschise in Bistrita, in care tot asa, vor aparea numeroase „lucrari si probleme nepravazute”. Nu e vorba ca ii va aduce inapoi cand o sa inceapa „scandalurile”, dar pana atunci….lalaiala frateeee pe bani multi!
  Sunt curios daca trebuie sa dea primaria inpoi toti banii pentru minunata „linie verde” o sa se indrepte sa isi recupereze paguba catre construstor? Sau mai bine intra in faliment si platesc prostii de contribuabili?

 2. Este incredibil ce bataie de joc pe noi bistritenii cu acest primar care nu are nici habar nici inte
  res pt a face ceva cu santietul Bistrita care de 2 ani este in aceeasi faza,doar gropi, sapaturi,str.inchise circulatiei,nimeni nu misca nimic,ce santier fara utilaje si muncitori?Constructorul va incepe lucrarile la termenul la care ar trebui receptia!E clar ca primarul si Cons.local nu-si fac datoria ,iar cu fd EU nu e gluma ,se vor restitui pt neutilizare!
  Bine ca se pricepe la risipirea unor sume care te inspaimanta pe concerte de a la reveyon 2023 cu 28000 € concert Andra si sanie de vara si alte tampenii!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.