12.6 C
Bistrița
joi, martie 23, 2023

FOTO: Aproape 60 de copii ucraineni învață la Centrul Educațional de la GN 4: „E altceva să lucrezi cu ei”

Aproape 60 de copii ai refugiaților ucraineni învață la Centrul Educațional de la Gimnazială 4. „Ei tot speră să se întoarcă acasă cât de curând! (…) E altceva să lucrezi cu ei”, spun cei ce se ocupă de proiect.

Școala Gimnazială Nr 4. a fost selectată pentru a oferi educație copiilor refugiaților ucraineni. Astfel, „Centrul Educațional pentru copiii ucraineni” dispune de trei săli în care se fac diverse activități.

Avem trei grupe: preșcolari, ciclul primar și gimnazial. Copiii învață limba română și fac diverse activități, în mare parte, recreative. Programul este de la 09.00- 10.30 pentru grupa de preșcolari și de la 11.00 – 13.30 pentru celelalte două grupe” a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, directoarea Daniela Danea.

Învățatul funcționează cel mai bine prin joc.

Am lucrat la o grădiniță, și am predat copiilor, deci sunt puțin învățată cu copiii. Dar experiența de aici nu se compară. Sunt foarte prietenoși și dornici să învețe. Le place să ne audă vorbind în românește. Tânjesc după atenție și să le fii alături, cu orice. Modul de comunicare cu ei e mai dificil.

Avem mămici care știu engleză. Și atunci noi vorbim în engleză și ele le traduc în ucraineană. Sunt foarte interactivi când vine vorba de jocuri, și așa și predăm cel mai eficient. Dacă învățăm culorile, desenăm o floare și spunem culorile. Dacă învățăm părțile corpului uman, facem jocuri specifice. Și așa învață cel mai bine”, a spus Lenuța O., voluntar POV 21 în acest proiect.

La activități participă și mamele copiilor care învață „din zbor” limba română

Și ele își notează și învață, își dau interesul. Oricum, ei sunt tot cu gândul la casa lor. Și speră că azi-mâine războiul e gata și se vor putea întoarce. Speranța aceasta o au și dorul acesta. Chiar dacă se bucură de condițiile pe care le primesc, de activități, sufletește e o traumă pentru ei”, a mai spus Daniela Danea.

Deoarece este un flux de ucraineni, nu este un număr constant de copii ce frecventează centrul.

Unii rămân aici la noi în zonă, alții pleacă. Deci nu e un număr fix. Dar sunt aproximativ 20 de copii la fiecare grupă”, a explicat Daniela Danea.

La Gimnazială 4 mai sunt doi copii ucraineni audienți. E vorba de doi frați, unul de clasa a II-a și unul de clasa a VIII-a.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...

Clinica Sanovil angajează infirmieră, IMP România are nevoie de operatori și Șef linie producție

Clinica Sanovil are nevoie de infirmieră și muncitor întreținere. IMP România (fosta Netex) caută un Șef...

Delicioasa înghețată de la Gelateria Aniela o găsiți și la magazinul de pe Calea Moldovei!

N-au mai avut răbdare să se încălzească afară, așa că au deschis și magazinașul din partea...