În curând, curentul și căldura în instituțiile publice din Parva, dar și iluminatul stradal în centrul comunei, vor fi asigurate de microhidrocentrala care se construiește pe râul Rebra. Lucrările vor fi gata în viitorul apropiat, potrivit primarului Ioan Strugari.
„Mai avem puțin și vom fi prima comună din România care va deține o microhidrocentrală pentru producerea de energie, pentru consum propriu. A fost enorm de greu, dar am avut susținerea majorității locuitorilor din Parva, iar asta te motivează și mai mult. Împreună putem să fim puternici. Vă mulțumesc„, a explicat Ioan Strugari pe pagina sa de Facebook.
Lucrările au demarat în luna ianuarie a acestui an și vor fi finalizate cel mai probabil luna viitoare sau la începutul anului viitor.
Primăria Parva a obținut o finanțare pentru acest proiect din granturi norvegiene, investiția ridicându-se la aproape două milioane de euro.
Microhidrocentrala va funcționa în zona barajului care a produs electricitate pentru localitate până în 1977.
În primăvara anului 1977, acesta a fost distrus de o viitură.
Cum rămâne cu fauna râului? Cu acest baraj, cu cel din aval de Rebra și cu barajul păstrăvăriei din amonte de Parva, cred că avem o problemă.
Ei , domnilor primari, aveți un exemplu ! Orașul Năsăud poate avea de asemenea o microhidrocentrală ! Construcția este finalizată ,mai este nevoie doar de captarea apei și de canalul de aducțiune ! Nu mă refer la vechiul baraj de la Cascadă care trebuie detonat . Este o construcție nouă care așteaptă un primar ca domnul Strugari. Îl așteptăm să candideze in viitor la Năsăud ! Proiecte de genul ,, scăldători ” cu utilizare 5 luni din an sunt păguboase pe termen lung !Mai există oameni capabili să facă calcule de amortizare a unor așa zise ,, investiții” ?