30.8 C
Bistrița
vineri, iulie 19, 2024

FOTO/VIDEO: Noaptea de Sânziene pe pietonal, cu spectaculoase jonglerii cu foc marca SiriuS

Bistrițenii au urmărit cu sufletul la gură spectacolul de jonglerii cu foc al trupei SiriuS, sâmbătă seara. Profesorii universitari din Cehia care formează trupa Bakchus au declanșat pofta de dans în centrul orașului.

Sute de bistrițeni s-au adunat ieri seară, în centrul orașului, pentru a se bucura de atmosfera medievală. Serbările Bistriței Medievale i-au adus la Bistrița pe membrii trupei Bakchus din Cehia.

Nu a durat mult până când bistrițenii să se prindă într-o horă, dansând frenetic pe ritmurile medievale.

Muzicienii de la Bakchus ne-au cucerit cu melodii din Carmina Burana, dar și din repertoriul spaniol, german și francez al secolelor trecute. Au promis, în finalul recitalului, că data viitoare când revin la Bistrița vor ști să vorbească și românește.

Trupa s-a format în 2006. A susținut, de atunci sute de concerte în Cehia, Germania, Danemarca. Franța, Elveția, Italia, Austria Slovacia, Slovenia, Croația, Ungaria, Cipru, Ucraina sau Japonia. 

Cei patru membri ai trupei sunt muzicieni profesioniști din Praga și Brno, cu o amplă experiență în toate genurile de muzică (clasică sau jazz).

Repertoriul lor se concentrează pe dansuri și cântece europene din secolele 12-16. Inclusiv instrumentele pe care cântă membrii trupei sunt replici ale unor instrumente medievale.

Așteptat cu sufletul la gură a fost și spectacolul cu foc al celor de la SiriuS. Fetele au venit însoțite de Flaviu – tânărul care a „construit” și cireașa de pe tortul spectacolului de aseară:

Astăzi este ultima zi în care vă puteți bucura de Seribările Bistriței Medievale. Evenimentul se încheie cu un concert Nightlosers, în poienița de la Turnul Dogarilor. Dacă plouă, concertul se întâmplă în centrul orașului, la scena de lemn.

Program Serbările Bistriței Medievale duminică, 25 iunie

Pietonalul Liviu Rebreanu

Târgul medieval/ renascentist organizat în parteneriat cu Asociația Produs în Bistrița-Năsăud

Închiriere costume medievale/ renascentiste Medieval Art

Animație medievală pe tot parcursul târgului: Păpușile uriașe ale Bistriței, muzicanți, domnițe, cavaleri, carusel din lemn, târgoveți, călugări…

 • 12.10 – Animație muzicală cu Peregrinii
 • 17.00 – Tururi ghidate, în parteneriat cu EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud și Facultatea de Geografie, specializarea Geografia Turismului, din cadrul extensiei Bistrița a Universității Babeș-Bolyai – Vino să descoperi tainele cetății Bistrița!

Ateliere meșteșugărești:

 • 11.00 – Elf-Iarmaroc – Confecționare podoabe cu însemne și simboluri medievale
 • 14.00 – Confecționare de soldăței din materiale reciclabile cu Sorin Tisa
 • 16.00 – Împletituri din papură cu Ileana Szilagyi

Ateliere meșteșugărești permanente:

 • Pictură de heraldică medievală pe scuturi Medieval Art
 • Jonglerii cu poi-uri
 • Olărit cu meșterul Sorin Bucur la “Atelierele cu lut Bucur”
 • Pictură pe figurine de lut cu Izabela Bucur la “Atelierele cu lut Bucur”
 • Olărit cu Dan David (Ceramica DAVID)
 • Lotus Academy – Centru de Dezvoltare Personală: Pictură cu Nisip Colorat, Pictură pe Apă (Ebru), Scratch ART, Inginerie motorizată cu piese Lego

Turnul Dogarilor

 • 19.30 – Recital folk-blues Nightlosers. Spectacol organizat de Palatul Culturii Bistrița

Program detaliat pe: www.bistritamedievala.ro și pe pagina de facebook Bistrita Medievală.

Serbările Bistriței Medievale 2023 sunt organizate de Asociația Culturală Bistrița Medievală. Este un proiect finanțat nerambursabil din bugetul local al Municipiului Bistrița pe anul 2023.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.

Clinica Sanovil caută asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră: Noi locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud

Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră! Delice Pan caută șofer pentru distribuție pâine. Coroana Grand Hotel angajează paznic iar Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița și Năsăud:

MATEROM AUTOMOTIVE: Piesele de origine Mercedes-Benz oferă calitate superioară, siguranță și fiabilitate, fiind testate după standarde stricte

Alege Piese de origine Mercedes-Benz de calitate, direct de la sursă – sigure, durabile şi economice. Pentru a garanta că automobilul tău Mercedes-Benz va rămâne întotdeauna un Mercedes original.