3.9 C
Bistrița
miercuri, februarie 21, 2024

„Între revoluții”, filmul regizorului bistrițean Vlad Petri, în premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Berlin

„Între revoluții” – lungmetrajul regizat de Vlad Petri – este unul din cele 28 de titluri selectate pentru programul principal al secțiunii Forum, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin din peste 2000 de filme din întreaga lume. 

Filmul regizorului Vlad Petri din Bistrița va fi prezentat, în premiera mondială, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin (Berlinale). Acesta se desfășoară între 16 și 26 februarie 2023.

Este un film construit exclusiv din arhive – notează SpotMedia.ro – și pune în oglindă viețile și destinele a două femei (Maria și Zahra), una din România, cealaltă din Iran, prietene și colege de facultate la Universitatea de Medicină din București în anii ’70. 

În 1979, când posibilitatea unei schimbări politice în Iran devine o certitudine, Zahra se întoarce în țara ei, luând parte la revoluția de acolo, departe de prietena sa. Pentru următorii 10 ani, singurul lor mod de a comunica e prin intermediul scrisorilor. Încadrate de două revoluții, cuvinte lor descriu lupta femeilor pentru a fi auzite, societăți trecând prin schimbări radicale și o prietenie care nu poate fi destrămată.

Regizorul Vlad Petri a folosit imagini și documente de arhivă, dar și elemente de ficțiune. Acest fapt a dus la realizarea unui lungmetraj hibrid, în care documentarul și ficțiunea se îmbină.

Scrisorile prezente în film sunt scrise de Lavinia Braniște și au ca inspirație scrisori din arhivele Securității și poeziile a două importante scriitoare din România și Iran – Nina Cassian și Forugh Farrokhzad.

Pentru mine Între Revoluții e un film despre un trecut recent, care reverberează foarte puternic cu realitatea imediată.

Este un film care prezintă o istorie subiectivă, la feminin, despre două țări și societăți aflate la mii de kilometri distanță care au experimentat sisteme politice inedite, în care oamenii treptat au fost striviți de către aparate politice represive.

Este un film actual, care intră în dialog cu protestele din ultimele luni din Iran, unde femeile luptă pentru drepturi și unde își doresc o societate echitabilă, la fel cum și-au dorit-o și în 1979. Strigătul acestor femei, chiar dacă nu e prezent în film, exprimă ceea ce își doresc și Zahra și Maria: „Zan, Zendegi, Azadi!” – „Woman, Life, Freedom!”, a explicat Vlad Petri.

Regizorul Vlad Petri a câștigat Premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj documentar! „Războiul din Afganistan nu e doar despre eroism”

VIDEO: Regizorul bistrițean Vlad Petri, premiat la Festivalul de film de la Sarajevo

Monica Lăzurean-Gorgan, producătoarea filmului, a povestit că „în perioada de pregătire am căutat arhive despre revoluții și despre viețile cotidiene ale oamenilor din Iran și România, fiind ajutați de un cercetător de arhive din Germania. De asemenea, am lucrat cu o persoană din Iran care a găsit arhive importante, unele dintre ele prezentate în premieră acum, persoană a cărei identitate nu poate fi dezvăluită, din motive care țin de siguranță…”

Lungmetrajul românesc este unul din cele 28 de titluri selectate pentru programul principal al secțiunii Forum la Festivalul Internațional de Film de la Berlin din peste 2000 de filme din întreaga lume.

Forum este o secțiune competițională și include filme ce propun o serie de reflecții asupra limbajului cinematografic, dar și asupra discursului socio-artistic.

Berlinale este unul dintre cele mai importante festivaluri de film din lume. Evenimentul atrage anual numeroși spectatori și participanți din industria cinematografică din peste 130 de țări.

Filmele lui Vlad Petri – situate la granița dintre documentar și ficțiune – au fost prezentate până acum în cadrul unor prestigioase festivaluri internaționale de film precum Berlin, Rotterdam, Sarajevo sau Jihlava.

A câștigat trei premii GOPO pentru Cel mai bun debut (2015) pentru documentarul „București, unde ești?” și Cel mai bun scurtmetraj documentar (2021 – „Cerbul a trecut prin fața mea” și 2022 – „Același vis”). 

EXCEPȚIONAL! Un documentar realizat de un bistrițean, difuzat de una dintre cele mai mari platforme de filme din lume

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută specialist Resurse Umane și recepționist, ROMBAT are nevoie de metrolog, inginer și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, Eurocompozite, Rombat și Fan Courier. CML are nevoie de doi topometriști, iar Electroplast caută manager și operatori. Oferta completă – mai jos:

14 Februarie este aici! Reduceri speciale, la SPOT GSM, de Ziua Îndrăgostiților

Cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, vă invităm să ne vizitați în magazinele noastre din Bistrița: Calea Moldovei 40 (box Kaufland), respectiv Bd. Independenței 97-99 (incintă Kaufland) unde vă puteți răsfăța pe voi și pe cei dragi cu cele mai frumoase și utile accesorii GSM.

Se fac angajări la Electroplast Bistrița: Se caută Key Account manager și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la ELECTROPLAST Bistrița, care angajează Key Account Manager și operatori Cabluri Electrice. Patiseria Sweet Iris de pe Năsăudului are nevoie de vânzătoare. NOI locuri de muncă, la CML, Fan Courier, Leoni și Aquabis. Oferta completă – mai jos: