23.5 C
Bistrița
luni, iunie 17, 2024

Dr. Marius Orzan, despre afecțiunile inimii: Pacienții descriu foarte diferit simptomele

Dr. Marius Orzan, medic primar Cardiologie, a explicat în emisiunea „Medicina pe limba ta” că durerile în piept trebuie investigate, în special la persoanele cu vârsta peste 40 de ani. „Pacienții descriu foarte diferit simptomele” – spune medicul cardiolog.

Prima emisiune pe care am făcut-o împreună a fost cu impact. Am mulți prieteni care mi-au povestit. Și pacienți. Am avut de puțin timp un pacient care mi-a venit la consult și mi-a zis că are dureri în piept, exact cum am povestit eu într-o emisiune – în emisiunea de la Bistrițeanul. I-am spus că asta a fost acum doi ani și ceva. Mi-am zis că dacă oamenii se orientează după doi ani după o emisiune, atunci trebuie să mai facem una, să povestim încă o dată despre asta. (…)

De obicei, întreb pacienții ce lucrează. Am avut câțiva nemulțumiți, aveau impresia că îi întreb ce lucrează ca să știu ce bani au, ce meserii au. Eu îi întreb, că dacă de exemplu, pacientul e tractorist, îi explic legat de tractoare, dacă e șofer, îi explic legat de camion. Trebuie să îi explici omului ca să înțeleagă, acest lucru e foarte important„, a declarat dr. Marius Orzan în cadrul emisiunii.

Medicul cardiolog a mai precizat că durerea toracică la o persoană care are peste 40 de ani trebuie investigată.

Dacă este o durere pe care o avem pentru că ne-am lovit sau e o chestie clară, de undeva, atunci nu este o problemă. Dacă este o durere care apare la efort, care apare în mod anormal, o durere pe care nu ai avut-o sau e o durere care se accentuează, atunci trebuie să vedem despre ce e vorba.

Asta se face mergând la medicul de familie, care îndrumă pacientul sau îl orientează, îi dă un tratament până când ajunge la un consult. Și diagnosticăm și vedem unde este problema, unde nu este problema, unde trebuie făcute investigații speciale„, a completat acesta.

Dr. Marius Orzan a mai explicat faptul că pacienții descriu foarte diferit simptomele.

Este foarte important de reținut faptul că nu toate durerile sunt la fel, că dacă pacientul are tipul ăsta de durere, atunci are problema asta. Sunt pacienți, 5 unul după altul, care descriu același lucru și au total altceva.

Teoretic, în 70 % dintre cazuri, durerea este cu caracter de apăsare, de strângere. Pacientul o descrie ca o apăsare în piept, ca o presiune, ca un bolovan pe piept. Pe unii, dacă îi întreb dacă îi doare, spun că nu îi doare, că îi apasă. Nu trebuie să ne limităm la cuvântul durere. Unii nu simt o durere, simt o apăsare, o strângere, o presiune în piept. Sunt unii la care le amorțesc mâinile, sunt alții pe care îi doare în gât, ca o strângere de gât. Sunt alții pe care îi doare în urechi. Durerea este variabilă ca și formă și intensitate”, a mai spus medicul cardiolog.

Mai multe detalii puteți afla urmărind întreaga emisiune, mai jos:

 

Un proiect Bistrițeanul.ro susținut de MedTotal – Policlinica Ta, tratamentul TOTAL pentru sănătatea ta.
MEDTOTAL – Bistrița, Str 1 Decembrie, Nr 30

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Felicitari ptr. emisiune multă sănătate D lui Doctor, ptr. tot ce face l am cunoscut in 2018 la Tg Mureș la Cardiomed! Mult succes in tot ce face!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

SmartyKids Bistrița, Italtextil Sărata, Aquabis, RCB Electro sau Stewo Năsăud caută personal! Toate posturile disponibile, aici:

SmartyKids Bistrița caută persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în sfera educațională și în lucrul cu copiii! Este un avantaj să fii absolventă sau viitoare absolventă a învățământului superior în Pedagogie sau Psihologie. NOI locuri de muncă - la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel:

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA: