13.4 C
Bistrița
vineri, mai 20, 2022

N-ai curte mare? ADIO câine! Ce reguli aberante impune de peste 10 ani Primăria Bistrița posesorilor de patrupede

De mai bine de 10 ani, Primăria Bistrița, printr-o hotărâre de Consiliu Local, impune bistrițenilor care au câine, să asigure 10 metri până la imobilul învecinat. Condiție greu de respectat în special de cei care au curte mică și vecini pe toate laturile. O bistrițeancă ce a fost sancționată de Poliția Locală cere revocarea acestei hotărâri de CL aprobată în 2009.

O bistrițeancă cere revocarea unor dispoziții dintr-o hotătâre a Consiliului Local din 2009. Asta după ce luna trecută a primit o amendă de 500 de lei de la Poliția Locală, pe motiv că nu există o distanță de minim 10 metri între câinii săi și imobilul învecinat.

„La data de 06.10.2021, am fost sancționată contravențional cu o amendă în valoare de 500 de lei motivat de faptul că dețin doi câini de companie, ale căror adăpost nu este situat la 10 metri față de imobilul de la care a parvenit reclamația privind faptul că aceste animale latră. Menționez faptul că cușca animalelor este situată la o distanță de 10 metri față de acest imobil, câinii, după ce ies din cușcă având acces până la o distanță de 7 metri față de imobilul învecinat”, explică femeia situația, într-o plângere depusă la Primăria Bistrița.

Femeia mai spune că distanța de 10 metri față de vecini stipulată în hotărârea din 2009 nu are cum să asigure imobilelor învecinate liniștea deplină. Mai mult, unii bistrițeni având curtea mică și vecini pe toate laturile nu au cum să garanteze cei 10 metri.

„Vă rog să observați că prin impunerea respectării unei asemenea diatanțe, în fapt se restrânge dreptul unei persoane care locuiește la curte de a deține un animal, față de dreptul unei alte persoane care locuiește la apartament și care nu are această restricție, care de altfel nici nu poate fi impusă în mod legal. Vă rog să aveți în vedere că în orașul Bistrița există străzi, cum este cazul spre exemplu al străzii Ion Vidu, unde majoritatea curților au o suprafață mică, curțile fiind învecinate pe toate laturile.

În această situație, pentru a evita sancțiunile contravenționale, o persoană nu poate deține un câine deoarece nu poate asigura această distanță față de fiecare dintre imobilele învecinate, iar persoanele care deja dețin câini sunt forțate să îi abandoneze pentru a nu ajunge în situația în care să fie sancționate contravențional”, mai spune bistrițeanca.

 

 

 

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

7 COMENTARII

 1. Eu i-as sugera doamnei respective sa-si ia niste pasari de curte, vreo câteva gaini si un cocos smecher care sa dea trezirea în fiecare dimineata cam pe la ora 4…..poate asa se mai linistesc si vecinii care o sa fie mai tot timpul obositi.

 2. ORDIN nr. 523 din 30 iunie 2008
  pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor
  „Articolul 4
  Numărul de animale, cu excepţia animalelor sălbatice, deţinut de o persoană fizică sau juridică nu este restricţionat, cu condiţia respectării normelor de sănătate, protecţie şi bunăstare a acestora, prevăzute de legislaţia în vigoare”
  No comment Primaria Bisnita!!!

 3. Oricum nu se respecta hcl respectiv de catre nimeni. Nici de catre cei cei care stau la bloc nici de catre cei care locuiesc la casa.
  Doamna respectiva sigur a fost amendata pe motiv ca facea galagie cainele.
  Eu am caine(labrador) la bloc. La casa poti sa ii asiguri conditii mai bune unui caine, chiar daca curtea nu e mare.
  Am 2 vecini la o casa, cu un ciobanesc german care nu il tin legat, nu interactioneaza deloc cu el pentru ca sunt batrani. In fata casei au o poarta din metal cu foi de tabla. Seara, cand trece cineva pe langa casa, cainele lor vine la poarta, latra si sare pe tabla aia care se indoaie si suna incredibil de tare. Nici cainele nu e mic, avand vreo 40kg dupa statura.
  Perfect de acord sa se anuleze acea hcl aberanta in majoritatea ei, dar cainii la casa trebuiesc legati daca sunt tinuti in curte si sunt doar pentru „paza”. Altfel, asemenea celor tinuti in apartamente, sa nu faca galagie iar daca fac, sa fie amendati proprietarii lor. Eu, cand latra cainele nostru, ii atrag atentia sa nu mai latre, tocmai sa nu deranjez vecinii. Nu am avut pana acum reclamatii (de 3 ani de cand il avem). In curand o sa ne mutam la casa, dar cainele va dormi cu noi in casa, iar in curte, am inceput din prima zi de cand am mers la casa sa ii spun ca nu e voie, din acelasi motiv, sa nu isi faca obicei si sa nu deranjeze vecinii.
  Oricine are alta parere vizavi de animalele de companie, nu are spirit de civism, si nu intelege ca nu suntem singuri si ca avem vecini. La fel de bine cum ne deranjeaza un vecin care da volumul la maxim sau care are o petrecere sau invitati care fac galagie si care se intampla cam des.

 4. Domnu Petru , ai atins un punct culminant si va citez: „Atat timp cat platesc impozit pe proprietate, nu deranjez vecinii…” , ei asta ii problema …deranjeaza vecinii si nu este vorba de un caine ci de 2 caini inghesuiti intr-o cusca de vreo jumate de metru patrat, pentru ca de ce nu…ca sa nu iei amenda pentru deranjare a ordinii publice dupa ora 22:00 ,ii inchide pe bietii caini in cusca. Astea nu sunt conditii sa cresti caini ,ar trebui sa vina protectia animalelor sa mute cainii in conditii normale de crestere a lor .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să alegi un laptop bun

In ziua de astazi, laptopurile ne sunt extrem de utile si ne folosim de aceste...

Ce trebuie să știți despre anvelopele all season

Calendarul tocmai a trecut în luna mai și toată lumea este pe cale să plece în...

Rombat caută operatori producție, Îndemânarea Construct are nevoie de ingineri. Locuri de muncă, și la Michaela’s Brasserie!

Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent generalist, Îndemânarea Construct angajează ingineri construcții civile și inginer topograf. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la Michaela’s Brasserie: