12 C
Bistrița
luni, martie 27, 2023

FOTO/VIDEO – Singurii pianiști din România invitați la Polish Music Festival (Ungaria) sunt din Bistrița. „Au muncit foarte mult, au cântat extraordinar”

Cel mai important oraș din nord-vestul Ungariei, Győr, a găzduit zilele trecute un festival de muzică poloneză. Au fost invitați să participe și doi pianiști in Bistrița: Lucas Salanță (clasa a VII-a) și Vanessa Sirressi (clasa a IX-a). Cei doi elevi studiază pianul la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” cu profesoara Helga Melinda Deac.

Elevii din Bistrița au fost invitați să cânte în cadrul unui festival organizat de la nivel diplomatic, de Ambasada Poloniei la Budapesta și Școala de Muzică Liszt Ferenc din Győr.

Se promovează astfel compozitorii polonezi, dar și tinerele talente. A fost vorba de un festival cu circuit închis, la care se putea participa doar pe bază de invitație.

Nu a fost concurs, însă s-au acordat cinci distincții pentru anumite categorii interpretative. Au fost invitați muzicieni din cinci țări: Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia.

Lucas și Vanessa au participat cu două lucrări de Chopin și câte o sonată din Mozart. Au susținut amândoi câte un mini-recital de aproape 10 minute.

Au cântat extraordinar. Suntem la început de an școlar și a fost un adevărat tur de forță să avem repertoriile gata pe la început de noiembrie. Am muncit toți foarte mult, iar copiii au reușit să interpreteze piesele la nivelul solicitat de o scenă internațională”, a povestit profesoara Helga Melinda Deac pentru Bistrițeanul.ro. 

Reacțiile nu s-au lăsat așteptate. Elevii din Bistrița au fost aplaudați minute în șir. Au fost chemați înapoi pe scenă, fiind felicitați de multe persoane. În public s-au aflat și reprezentanți diplomatici din Ungaria și țările vecine, dar și profesori și directori de școală.

„A fost un prilej excelent să punem Bistrița pe hartă și din punct de vedere pianistic.

Să demonstrăm că se studiază și se muncește enorm și la Bistrița…

Nu se știe niciodată de unde apar oportunitățile. Nu știi niciodată cine te ascultă în sală… Pentru cariera unui muzician, e foarte important să fie ascultat de cât mai multă lume. Lucas Salanță și Vanessa Sirressi au cântat la un nivel extraordinar. Au câștigat experiență și au avut ocazia să împărtășească bucuria de a fi pe o scenă atât de importantă.

A fost o experiență esențială, mai ales după perioada asta de pandemie, în care copiii nu au putut să iasă să cânte pe scenă. Presiunea publicului este diferită, trebuie să învățăm să o gestionăm… Iar abilitatea de a da totul pe scenă vine după foarte mult exercițiu.

Ne bucurăm tare mult pentru că am reușit să reprezentăm frumos Liceul Tudor Jarda, dar și Bistrița și România”, ne-a mai mărturisit prof. Helga Melinda Deac.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Mâine se deschide AmaZone Bistrița, primul magazin cu produse resigilate sau lichidări de stoc Amazon, din județ!

Peste 1.000 de produse, cu reduceri de 50 %, îi așteaptă mâine pe bistrițeni la AmaZone...

Un nou magazin ZOO Hobby, în Ștefan cel Mare, lângă Cotidian

Bistrițenii  din partea de sus a orașului au de acum un magazin destinat animăluțelor lor de...

Easy Solution Bistrița – servicii profesionale de curățenie pentru firme și instituții

Lasă grija curățeniei biroului, firmei sau halei pe mâna celor de la Easy Solution: Specializați în...