17.3 C
Bistrița
marți, mai 21, 2024

PRO-VERB: Aşa e lumea asta, râde om de om şi dracu’ de toţi…

Aşa e lumea asta, râde om de om şi dracu’ de toţi, spunea Anton Pann, care este – dacă nu știați – și un mare împătimit după înțelepciunea populară. Nemții au și ei un proverb asemănător pe care l-am reținut în original: „Jeder fur sich, Got gegen alles”. Ar însemna în traducere: Fiecare pentru el, Dumnezeu împotriva tuturor

Batjocorirea celuilalt creează distanță între oameni și este sămânță de vrajbă. Și apoi, ce îi place mai mult Celui Rău decât să se uite la oameni orgolioși și batjocoritori și dezbinați? E ca în vacanță.

Dacă fiecare este numai pentru el, nu îl ajută și nu îl cunoaște pe aproapele său. Dacă dragostea și prietenia sunt date pe lăcomie și izolare, Dumnezeu își întoarce fața de la oameni.

Să fii sincer, de ajutor, să pui inima și umărul la ce construiește celălalt și să faci carieră, nu pentru tine și în tine, ci în sufletul celorlalți – iată calea.

Izolați de pandemie, bogăție, orgoliu și sarcasm oamenii nu mai pot gusta din mierea dragostei care se plămădește – viu, nu virtual sau online – ci numai printre ceilalți…

Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU este scriitor, absolvent al Facultății de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca. A fost redactor-şef adjunct al cotidianului „Actualitatea BN" în 1998, debutând în 1988 la „Vatra" cu un grupaj de proză scurtă. A colaborat cu eseuri, recenzii, studii, proză la publicațiile „Familia", „Contrapunct", „Luceafărul", „Steaua", „Hyperion", etc. A publicat: „Ridicarea în genunchi” (roman 1999), „Socrate - Poetul” (prozo - poeme, 2000), „Aşteptând-o pe Godette” (teatru, 2003), „Sfîşierea sau a doua venire” (2006), Țara ascunsă (În 2012 volumul I, 2018 volumul II), „Agentul de vînzări” (2019), Fereastra din tavan (teatru, 2023).

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!

NOI locuri de muncă la SmartyKids Bistrița, RCB Electro și Aquabis! Sanovil caută infirmieră și fiziokinetoterapeut

Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională și lucrul cu copiii! RCB Electro are nevoie de inginer electrotehnic și electrician întreținere / reparații. Aquabis recrutează șofer profesionist și cititor contoare pentru Bistrița și Beclean. Noi locuri de muncă sunt disponibile și la Clinica Sanovil:

SENZAȚIE: Epilare definitivă cu Soprano ICE- Alexandrite 755 prin răcire cu gheață, acum, la Paula Murg Beauty – Cult by Nella

Epilarea definitivă e acum mai simplă și mai la îndemână ca oricând. Diferența o face însă...