22.2 C
Bistrița
marți, iulie 23, 2024

Psiholog clinician Alexandrina Rînziș: 15 semne că ai stimă de sine scăzută

O stimă de sine sănătoasă este fundamentul unei vieți echilibrate și satisfăcătoare, contribuind la succesul personal și profesional. A avea stimă de sine înseamnă mai mult decât să te placi în general – înseamnă, de asemenea, să crezi că meriți dragoste și să-ți prețuiești propriile gânduri, sentimente, opinii, interese și obiective.

Aceasta nu trebuie confundată cu aroganța, egoismul sau lipsa smereniei pentru că o persoană cu stimă de sine nu se compară cu ceilalți, ci pur și simplu își recunoaște propria valoare. De asemenea aceasta poate să ofere sprijin celor din jur fără să își neglijeze propriile nevoi.

Recunoașterea și conștientizarea semnelor stimei de sine scăzute reprezintă primul pas către vindecare și creștere personală.

Semne ale stimei de sine scăzute

 • Ai probleme în a cere ajutor
 • Te compari cu alții
 • Eviți provocările
 • Ești perfectionist
 • Sensibil la critici
 • Te simți mereu inferior
 • Anxietate constantă
 • Te scuzi frecvent
 • Nu poți spune: Nu
 • Te judeci aspru
 • Cauți aprobarea și validarea celor din jur
 • Ai o perspectivă slabă a viitorului
 • Ți-e frică de eșec
 • Te pui în situații de risc (în special adolescenții)
 • Renunți prea devreme

Oamenii cu stima de sine scăzută tind să vadă lumea ca pe un loc ostil și pe ei înșiși ca pe victime. Drept urmare, ei sunt reticenți în a se exprima și a se afirma, pierd experiențe și oportunități și se simt neputincioși să schimbe lucrurile. Toate acestea le coboară și mai mult stima de sine, trăgându-i într-o spirală descendentă”, spune psihiatru și autor, dr. Neel Burton

Cum să construiești stima de sine

Dacă ai de-a face cu o stimă de sine scăzută, există mai multe lucruri pe care le puteți face:

Tratează-te bine și practică acceptarea și iertarea. Vorbește cu tine așa cum ai vorbi unui prieten drag. De foarte multe ori suntem mult mai îngăduitori și înțelegători cu cei din jur de cât cu noi înșine. Nu-ți fie teamă să ceri ajutorul chiar dacă ai mai fost refuzat în trecut. Fă lucruri care îți aduc bucurie și o stare de bine.

Îmbrățișează și prețuiește părțile minunate pe care le ai și fii blând cu defectele tale. Nu lăsa vinovăția și autocritica să stăruiască în mintea ta.

Iartă-te. Dacă ai tendința de a rumina asupra greșelilor sau eșecurilor tale, învață să te ierți și să mergi mai departe. Făcând acest lucru, te poți menține concentrat pe lucrurile pe care le poți face mai bine în viitor, în loc de lucrurile negative care s-au întâmplat în trecut.

Practică autoacceptarea

Renunță la ideea că trebuie să fii perfect pentru a avea valoare. Petrece timp gândindu-te la lucrurile pe care le-ai realizat și de care ești mândru.

Nu trebuie să fii mai bun pentru a te prețui pe tine însuți, dar a învăța să te prețuiești pe tine te poate ajuta să-ți atingi obiectivele.

Rămâi activ din punct de vedere fizic. Petrece timp cu oameni care te fac să te simți bine cu tine însuți.

Amintește-ți că toată lumea face greșeli.

Sărbătorește-ți realizările, atât cele mari, cât și cele mici.

Dr. Jones sfătuiește să se separe „gândul” de „experiență”. Apoi, riscă și pune-te acolo. „Încercați orice ar fi și vedeți ce se întâmplă. De multe ori, când ieși în afara zonei tale de confort și faci ceva nou și îți testezi limitele, te vei surprinde adesea.”

Ai grijă de tine !!!

Nu ezita să ceri ajutor specializat atunci când simți că stima ta de sine sau alte aspecte ale sănătății tale mentale te copleșesc.

Un psiholog sau un consilier în dezvoltare personală poate oferi suport și instrumente practice pentru a-ți îmbunătăți stima de sine și pentru a te ajuta să îți atingi potențialul maxim în viață.

Alexandrina Rînziș – psiholog clinician

și consilier în dezvoltare personală

Foto @ freepick.com

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la MasterFoam Șieu Măgheruș, Crama Veche și Restaurant Arena by Casa EMA

MASTERFOAM Șieu Măgheruș angajează operatori producție și stivuitoriști! Crama Veche are nevoie de administrator, ajutor bucătar și ospătari. Arena by Casa EMA caută elevi dispuși să lucreze în vacanța de vară. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, RCB Electro, Delice Pan sau Coroana Grand Hotel. Oferta completă - mai jos: 

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.