8.9 C
Bistrița
vineri, martie 29, 2024

Taxă pe soare…?!? Guvernul vrea să scoată bani din panourile fotovoltaice instalate de români

În plină criză energetică, Guvernul a publicat o Ordonanță de Urgență care presupune taxarea celor care își produc energie electrică prin panourile fotovoltaice. Măsura poate fi adoptată până în 2026.

Ordonanța de Urgență dată de Guvern vine pe fondul unei directive europene care specifică faptul că statele pot taxa promotori ai energiei electrice produse prin panourile solare. Practic, va fi taxată energia electrică pe care o persoană o produce acasă și o consumă în același loc.

Guvernanții motivează că, în funcție de consumul de energie pe care îl au aceste persoane, energie regenerabilă, trebuie să poată plăti o taxă către stat. Reprezentanții executivului adaugă că până în 2024, locuințele care folosesc și produc energie verde vor fi obligate să monteze un dispozitiv inteligent de măsurare a consumului.

Ministerul Energiei a motivat măsura luată de Guvernul României într-o postare făcută pe pagina oficială de Facebook:

„Modificările erau necesare a fi realizate având în vedere că România risca să intre în procedură de infringement (riscul de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza 2021/0333)”, întrucât „prin Directiva (UE) 2018/2001 s-a instituit un obiectiv obligatoriu la nivelul Uniunii Europene care să urmărească o pondere de cel puțin 32 % a energiei din surse regenerabile în consumul final brut, obiectiv pentru a cărui îndeplinire este necesară încurajarea în continuare a dezvoltării de tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile și implicit conferirea de stabilitate și predictibilitate investitorilor în domeniu”.

Încurajăm producerea de energie regenerabilă, creșterea numărului de prosumatori, inclusiv prin finanțări din bugetul național, din PNRR sau Fondul pentru Modernizare și reamintim că prin adoptarea OUG 143, din decemebrie 2021, ordonanța ce a introdus posibilitatea compensării cantitative a energiei produse de prosumatori, numărul acestora a crescut exponențial în cursul anului 2022”, a mai precizat conducerea Ministerului Energiei.

Există și condiții în care se aplică legea, iar o anumită categorie va suporta taxa, în funcție de îndeplinirea unor criterii:

(3) Autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor într-unul sau mai multe din următoarele cazuri:
a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;
b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel national și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alin. (3) lit. (b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile;
c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW.

ARTICOLE SIMILARE

4 COMENTARII

  1. Noi, romanii i-am ales !!! Nu e destul ca ne taxeaza pe „luna” au descoperit ca pot sa ne taxeze si pe „soare”. Daca ne punem eoliene , urmeaza taxa pe „vant”!!!:))) Taxe pt pamant si apa platim de mult!!! Sunt curios oare cum ar explica taxa pe OXIGEN!!!

    Multumim Guvernului, Partidului Ciorditor Roman( psd-pnl-usr-udmr)

    Va mai votez „La anul si la multi ani”…

  2. Io propun sa fie cate :
    – o taxa pe fasaiala si basina , ca sa fie completa protectia mediului ,
    – o taxa ptr ” mersul pe jos ” …
    – una pentru ” latratul cainilor ” ,
    – si una ptr ” privitul pe geam ” !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM caută reprezentant vânzări Bistrița

Materom angajează Reprezentant vânzări Bistrița-Năsăud. Postul este disponibil în Bistrița. Se oferă venituri financiare motivante + bonus in functie de performanțe, mașină de serviciu, laptop, telefon, contract perioadă nedeterminată. 

5 motive pentru a îți lua un colțar de bucătărie

Colțarele sunt o categorie de piese de mobilier extrem de practice și de confortabile, în același timp. În cazul în care te-ai gândit să cumperi un colțar pentru bucătărie, dar nu ești încă hotărât dacă este sau nu o idee bună, te ajutăm să îți clarifici această întrebare în materialul de față.

NOI locuri de muncă, la Masterfoam și Stewo Plast Năsăud: Se caută șef de schimb, reglor

MasterFoam Grup Bistrița are nevoie de șef de schimb, operatori producție, tehnicieni și magazioneri. Stewo Plast Năsăud are nevoie de un reglor cu experiență, iar Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, infirmieră și fiziokinetoterapeut. Noi locuri de muncă sunt disponibile la Sercaver SRL, Rombat sau Electroplast.