4.2 C
Bistrița
duminică, decembrie 4, 2022

TOT ce trebuie să știi, ca fermier, despre Cererea Unică de Plată pentru anul 2022:

Fermierii vor putea depune, în prima parte a lunii martie, Cererea Unică de Plată pentru anul 2022. AFLĂ detalii importante:

În prima jumătate a lunii martie se pot depune Cererile Unice pentru Plată, pe anul 2022. Pentru ca toate să se desfășoare cât mai bine, s-a demarat campania „Alături de fermieri pentru o agricultură performantă”.

Mai exact, s-au făcut publice informații esențiale care ajută fermierii în depunerea corectă și rapidă a acestor cereri. Depunerile se fac în perioada 1 – 16 mai 2022.

 1. Cererile Unice de Plată se pot depune online
  • Cererea Unică de Plată se va depune prin accesarea aplicației IPA-Online din versiunea internet, conform Manualului de utilizare IPA-Online (accesibil în aplicaţie)
 2. Se va completa o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe
  • Fermierii trebuie să verifice împreună cu primăria pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul agricol a terenului și să permită primăriei să transmită la APIA adeverința

   ATENȚIE!!! Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii Cererii unice de plată şi să fie valabile la data depunerii Cererii.

 3. Adeverințele din sectorul zootehnic pot fi transmise electronic DIRECT
  • Aceste adeverințele pot fi transmise electronic, prin platforma pusă la dispoziție de către APIA. Ele pot fi trimise direct de către asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei/oficiul pentru zootehnie judeţean. Doar să informeze fermierul în prealabil
  • Important! Fermierii care deţin animale în exploataţie au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate/corectate în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE) (la medicul veterinar concesionar/asociaţie/propriile evidenţe, dacă sunteţi utilizator SNIIA) și să se adreseze Centrului APIA în vederea completării declarației sector zootehnic în aplicația dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea IPA Online.
 4. Fermierii care DEJA sunt beneficiari doar își actualizează datele
  • Fermierii care sunt deja beneficiari APIA își vor actualiza, la completarea Cererii doar datele ce au suferit modificări față de anul anterior. În acest fel, se reduce timpul de completare a cererii. Iar probabilitatea de a introduce date greşite este mai mică.
   Funcționarii APIA vor contacta fermierii în vederea:
   • închiderii electronice a cererii
   • programarea acestora în vederea semnării Cererii și declarațiilor atașate acesteia.
 5. Se poate folosi semnătura electronică
  • Începând cu anul 2022 fermierii pot semna Cererile folosind și semnătura electronică. În această situație:
   • este necesar să se anunțe (prin mesaj telefonic sau prin e-mail) funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că se dorește să se semneze electronic
   • Semnătura electronică trebuie aplicată pe cererea unică de plată descărcată din aplicația IPA-Online la data depunerii
   • Angajamentele și declarațiile, parte a cererii unice de plată, se vor semna, de asemenea, electronic la aceeași dată
   • Foarte important este ca, înainte de semnarea Cererii unice de plată sector vegetal și zootehnic, să se verifice încă o dată informațiile înscrise și documentația depusă!

Informațiile detaliate pentru accesarea fiecărei scheme de plată/măsuri de sprijin, inclusiv hărțile și listele cu UAT eligibile pentru măsurile de dezvoltare rurală, dar și ghidurile adresate fermierilor, pot fi consultate la Centrele APIA și pe site-urile: www.apia.org.ro, www.madr.ro și www.pndr.ro.

 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...

Dă personalitate casei tale, cu perdelele ArYaS. Cel mai nou showroom din oraș asigură inclusiv măsurătorile și montarea

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu siguranță ferestrele sunt oglinda casei. Un motiv în plus ca...

MATEROM Automotive Bistrița: Treci prin iarnă fără griji!

Venirea iernii este o certitudine, așa că asigură-te că autoturismul tău este pregătit. Verifică-i frânele, farurile...