23.5 C
Bistrița
luni, iunie 17, 2024

VIDEO: Când se vor putea realiza la Bistrița operații de micșorare a stomacului pentru pacienții obezi

Chirurgul Sever Moldovan a povestit în Emisiunea Medicină pe limba ta despre operațiile care se fac la Spitalul Clinic din Bistrița, dar și despre chirurgia obezității.

Sunt operații care durează câte 12 ore – pentru că a mers repede – iar operația implică îndepărtarea unor organe din corp, reconstrucție de vase, de tub digestiv sau de flux biliar. Iar asemenea operații se plătesc mai prost decât o traheostomă”, a admis chirurgul Sever Moldovan.

Cred că populația ar nevoie de așa ceva, pentru că se înregistează o incidență a obezzității morbide la Bistrița. Cu fiecare cură de slăbire la care pacienții se supun scapă de câteva kilograme, în prima fază, dar apoi urcă și depășesc greutatea inițială. Se îngrașă mai tare, și mai tare.

Excesul ponderal suprasolicită inima și plămânii, a mai explicat chirurgul Sever Moldovan. „Sunt probleme foarte serioase de sănătate. Iar chirurgia asta îi poate realmente ajuta.

Nu este rambursată de Casa de Asigurări, din păcate. Iar la Spitalul Clinic din Bistrița ne lipsesc deocamdată câteva lucruri. Nu avem o masă care să susțină pacienți de 300 de kilograme, de pildă. Există câteva manșete penumatice care ajută la fixarea pacientului. Ne mai trebuie un depărtător de ficat. Când se lansează acest tip de operații, trebuie să fii pregătit să te ocupi de complicații”, a mai spus chirurgul Sever Moldovan.

Operația numită Gastric Sleeve este procedura chirurgicală modernă care constă în îndepărtarea unei părți semnificative din stomac. Operația contribuie la mese reduse cantitativ și la diminuarea senzației de foame. „Stomacul arată practic ca un instentin subțire, după un gastric sleeve. Nu mai există clapeta la intrarea în stomac, iar majoritatea pacienților beneficiari de gastric sleeve au reflux gastro-esofagian, într-o măsură mai mare sau mai mică. Celor dependenți de dulciuri li se propune de obicei operație de by pass gastric…”, a 

Alte detalii despre riscurile sau beneficiile unor asemenea operații – aflați urmărind întreaga emisiune, mai jos:

Emisiunea „Medicina pe limba ta” este un proiect de educație pentru sănătate inițiat de Bistriteanul.ro și susținut de Policlinica MED TOTAL – Str. 1 Decembrie, Nr 30.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

SmartyKids Bistrița, Italtextil Sărata, Aquabis, RCB Electro sau Stewo Năsăud caută personal! Toate posturile disponibile, aici:

SmartyKids Bistrița caută persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în sfera educațională și în lucrul cu copiii! Este un avantaj să fii absolventă sau viitoare absolventă a învățământului superior în Pedagogie sau Psihologie. NOI locuri de muncă - la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel:

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA: