19.8 C
Bistrița
duminică, iunie 4, 2023

VIDEO: În sfârșit un spectacol integral de operă, la Bistrița

După ani de zile în care la Bistrița s-au întâmplat doar recitaluri cu arii celebre din opere – vom avea parte și de un spectacol de operă integral, a povestit Gavril Țărmure, managerul Centrului Cultural Municipal.

Directorul operei din București și fostul ministru al Culturii au venit la Bistrița, propunând o operă compusă de Ciprian Porumbescu.

„Este anul Ciprian Porumbescu. Ni s-a propus organizarea unui spectacol în aer liber la Bistrița cu opera Crai Nou. Este cea mai veche creație de operă a unui compozitor român. În această vară va avea loc acest spectacol. Este un prilej fericit și un spectacol foarte interesant”, a subliniat Gavril Țărmure. 

Managerul Centrului Cultural Municipal a explicat și care este stadiul înființării unui teatru municipal la Bistrița, explicând și motivele pentru care lucrurile se mișcă mai lent.

Vom înființa și un teatru profesionist. A fost o promisiune a primarului Ioan Turc care va fi onorată.

Într-o ședință de Consiliu Local de anul trecut s-a stabilit un număr de posturi – angajați care vor munci în viitoarea instituție. În prezent avem doar doi actori angajați: un actor pentru teatru de păpuși și Amelia Crețiu.

Conform hotărârii de Consiliu Local, puteam să angajăm 5, 6 până la 8 actori. Dar în urma unor discuții cu oameni importanți din teatru, ni s-a sugerat că ar trebui să asigurăm întâi nucleul tehnic.

Ar fi necesari, așadar, mai înainte un scenograf, un regizor tehnic, un director de scenă, un maistru de lumini și de sunet”, a explicat Gavril Țărmure.

Se va constitui o instituție nouă, cu personalitate juridică. Se vorbește de zeci de ani despre teatru în Bistrița. Merită să avem un teatru al orașului – a mai subliniat Gavril Țărmure.

Zilele trecute, la Bistrița a fost prezent și reputatul arhitect Dorin Ștefan, pentru a vedea spațiul de la fostul Cinema Omnia. „Vom vedea ce propuneri are arhitectul Dorin Ștefan. Probabil că se va face un concurs de proiecte”, a mai spus Gavril Țărmure.

Am avut multe întâlniri cu oameni de teatru – cu regizori, scenografi și actori cu care am discutat. A face un teatru este o întreprindere foarte amplă, complexă și grea în același timp. Am început să facem și câteva producții proprii. În afara unor producții realizate de teatrele naționale din România, cum a fost marele spectacol al Adei Milea – Scrisoarea pierdută.

La Palatul Culturii este aproape săptămânal câte un spectacol de teatru. Unele realizate de fundații culturale sau de asociații de profil.

În vară va fi gata și spectacolul regizat de Radu Afrim, pe textele lui Dan Coman. Ei au colaborat și în trecut la alte două spectacole, la Teatrul Național din Craiova. Unul dintre ele a și fost premiat de Uniter.

În spectacolul de teatru de la Bistrița vom avea o distribuție națională. Va fi realizat în parteneriat cu Teatrul Național din București. Majoritatea actorilor sunt de acolo. La sfârșitul lui iulie, spectacolul va fi săvârșit. În același timp, am început discuțiile și pentru producția unui spectacol de teatru regizat de Silviu Purcărete.

Doi dintre cei mai mari regizori români și europeni sunt invitații noștri…”, a mai spus Gavril Țărmure. 

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Lichidare de stoc la BIASICOM: Orice produs, cu 20% mai ieftin!

Finalul lunii mai vine cu lichidare de stoc la BIASICOM. Îți poți schimba frigiderul, mașina de...

Brutăria Presto caută vânzătoare și personal curățenie. Locuri de muncă, disponibile și la Italtextil Sărata, Aquabis, Amicii Building

Brutăria Presto (lângă Peco Mol Unirea) caută vânzătoare și personal curățenie. Supercom are nevoie de conducători...

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...