14.7 C
Bistrița
luni, iunie 21, 2021

VIDEO – Romeo Lupu: În față și-n spate aveam un zid de ceață! Apoi am văzut un munte mare cu brazi ce venea rapid spre noi!

Cu ocazia exercițiilor de calibrare la Heliportul Bistrița, a fost prezent și comandorul în rezervă Romeo Lupu. Acesta a povestit, CU LUX DE AMĂNUNTE, firul incidentului din 2006. Elicopterul pe care-l pilota a aterizat forțat între brazii din Munții Bârgăului.

În 23 decembrie 2006, în Munții Bârgăului, un elicopter SMURD a aterizat forțat. Din fericire, deși elicea și coada elicopterului au fost distruse, cei patru membri ai echipajului au supraviețuit.

Misiunea de căutare a echipajului a durat 5 ore și jumătate, salvamontiștii fiind cei ce au găsit echipajul SMURD.

Vineri, cu ocazia exercițiului de calibrare pe Heliportul Bistrița a fost prezent și comandorul în rezervă, Romeo Lupu. Acesta este și cel ce pilotase elicopterul implicat în incidentul din 2006.

Comandorul și-a amintit locațiile în care a aterizat cu elicopterul SMURD la noi în județ, când a avut diferite intervenții.

Iar apoi, a povestit, CU LUX DE AMĂNUNTE, incidentul din 2006.

Pe 23 decembrie 2006, zi de iarnă, era la limita între condiții normale de zbor și condiții grele. Am avut o primă misiune la Cluj, a trebuit să luăm un tânăr care a avut un accident rutier și să-l ducem la Mureș. Am făcut această operațiune. Cât timp am alimentat elicopterul, medicul și asistentul au predat pacientul la UPU și, în același timp, au primit o altă misiune să mergem la Vatra Dornei, unde un tânăr de 14 ani a urcat într-un brad înalt, a căzut, avea fractură de bazin și de coloană, și trebuia adus urgent la Bistrița” a început relatarea Romeo Lupu.

Deși in ițial condițiile meteorologice transmise pentru intervenție au fost acceptabile, acestea s-au schimbat rapid.

Am fost captivi într-o masă de ceață. Ne-am oprit deasupra șoselei, era totul alb, ceață, zăpadă, nori, și m-am rotit spre stânga, era hău, spre dreapta era pantă, și m-am întors deasupra șoselei să caut un loc de aterizare. A venit valul de ceață și ne-a înghițit. Dincolo de parbriz nu se mai vedea nimic. Aveam versanți de jur împrejur. Atunci am zis să încercăm o urcare în viraj. (…) am văzut cum un versant cu brazi vine cu viteză spre noi. Nu am mai avut cum evita. AM apucat să ridic elicpterul, astfel că impactul cu versantul a fost cu burta aeronavei!” și-a amintit Romeo Lupu.

Întreaga poveste, și modul în care au fost salvați, în video de mai jos:

 

 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

COLIBIȚA: Mâncăruri Tradiționale la ceaun vă așteaptă zilnic la terasa Delice Pan

Aerul de munte te face să-ți fie fooooame! Ei bine, de azi, la terasa Delice Pan...

„Ghidul consumatorului informat”: Electrica Furnizare explică prețurile energiei electrice de la 1 iulie și cum își protejează în continuare clienții

Electrica Furnizare anunță acordarea unui discount tuturor clienților săi care aleg până la data de 31.08.2021 un produs din piața concurențială.

Vineri, la Noblige, degustare de vinuri nobile Purcari, printre tablourile lui Miron Duca

După o perioadă lungă de restricții, cui nu i s-a făcut dor de evenimente rafinate, cu...